گروه اقتصادی – رجانیوز: در حالیکه حسن روحانی کلید عبور رکود را در پسا برجام ورود حداقل 50 میلیارد دلار سرمایه خارجی در سال اعلام کرد و آن را مهمترین راه حل دولت برای حل معضلات اقتصادی دانست، در اقدامی حیرت انگیز در یک تور اروپایی در دو کشور تحریم کننده اقتصاد ایران در 5 سال گذشته بخاطر زحماتی که بابت گسترش فقر در ایران کردند، 51 میلیارد دلار معادل دو برابر درآمد نفتی ایران در یک سال سرمایه گذاری کرد و اقتصاد فرانسه و ایتالیا را از بحران اقتصادی نجات داد.
به گزارش رجانیوز؛ حسن روحانی در روز اجرای برجام در 27 دی امسال در صحبت های خود در مجلس شورای اسلامی از سیاست های اقتصادی دولت خود در پسا برجام گفت و از جذب سرمایه گذار خارجی با عنوان اولویت اول نام برد. روحانی در این روز اظهار داشت:
در سیاستهای کلی برنامه ششم که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، به درستی بر نرخ رشد 8 درصدی اقتصاد تأکید شد و اصولاً هدف اصلی برنامه ششم دستیابی به رشد شتابان پایدار و اشتغالزا بود اما دستیابی به رشد 8 درصد مستلزم جذب سالیانه حداقل 30 تا 50 میلیارد دلار سرمایه خارجی است.
در مجموع جهتگیری اصلی اقتصادی دولت در شرایط پساتحریم، جذب سرمایهگذاری خارجی، توسعه صادرات غیرنفتی و استفاده بهینه از منابع ارزی است.
وی همچنین دو روز بعد در 29 دی در همایش " اجرای برجام؛ فصل نو در اقتصاد ایران" صحبت از رشد اقتصادی 8 درصدی در سال آینده کرد که لازمه آن نیز ورود سرمایه خارجی به کشور است. وی در این همایش در این خصوص اذعان داشت:
اگر میخواهیم برای جوان بیکار اشتغال ایجاد کنیم به یک رشد اقتصادی 8 درصدی نیاز داریم و اگر بخواهیم رشد 8 درصدی داشته باشیم و تمام امکانات داخلی به میدان بیایند به سالانه حدود 50 میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی نیاز داریم و کارآفرینان و بخش خصوصی کشور باید سرمایه خارجی را جذب کند و دولت هم باید به سهم خود، سرمایه و تکنولوژی بیاورد.
در این حین که جامعه پس از شنیدن چنین سخنانی از سوی رئیس جمهور انتظار اقدام جدی دولت برای کاهش ریسک های اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار بودند تا زمینه ساز برای ورود سرمایه های خارجی و تشویق سرمایه گذاران داخلی برای سرمایه گذاری در امر تولید داخلی بودند و سفر روحانی به ایتالیا و فرانسه را آغاز ورود سرمایه گذران اروپایی به کشور فرض می کردند؛ سرخط خبری روز دنیا قرارداد 18.4 میلیارد دلاری با ایتالیایی ها و 33 میلیارد دلاری با فرانسوی ها شد که همگی مربوط به خرید کالاهای فرانسوی و ایتالیایی بوده است. نه خبری از ورود سرمایه گذران اروپایی به ایران شد و نه خبری از خرید تکنولوژی. بلکه روحانی و تیم نخبگانی اقتصادی دولت یازدهم، 180 درجه خلاف جهت صحبت های گذشته خود و انتظارات فعالان اقتصادی به سرمایه گذاری 51 میلیارد دلاری در اروپا روی آورد و با ایرباس فرانسوی به کشور بازگشت.
دیپلماسی و سیاست های اقتصادی روحانی در اروپا واقعیت خود را در امضاهای انجام شده خود را نشان داد. دیپلماسی ای که عده ای آن را نفوذ ایران در قلب اروپا تفسیر کردند؛ فرانس 24 از آن تعبیر دیگه ای نمود و گفت: استقبال کردیم چون روحانی پول زیادی با خود آورده بود!
"پاتریکا آله مونیئر" سردبیر بخش بینالملل شبکه تلویزیونی "تی.اف-" در پاسخ به این پرسش که چرا اینگونه گرم از رئیس جمهوری ایران در فرانسه استقبال شد، گفت: از روحانی استقبال بسیار گرمی به عمل آمد چرا که وی نماینده چیزهای زیادی از جمله پول زیادی بود. پیش از اعمال تحریمها در ایران، شرکتهای فرانسوی، به ویژه شرکت خودروسازی پژو فعالیت زیادی در ایران داشتند که این رابطه به یک باره قطع شد.
احتمالات مختلفی را می توان برای این اقدام دولت حسن روحانی متصور بود. جدی ترین احتمالی که وجود دارد و مورد اتفاق بسیاری از کارشناسان قرار گرفته، وجود یک امتیاز بزرگ از سوی ایران در توافق هسته ای است که دولت برای حفظ آبرو و عدم پاسخگویی، بدون دادن پاسخی روشن آن را رد می کرده است. این امتیاز بزرگی چیزی نیست جز آنکه پول بلوکه شده ایران به کشور بازگشت نداده خواهند شد و ایران می بایست معادل آن را کالا خریداری نماید.
اما سوال مهم که با بررسی متن جمعبندی توافقنامه یا همان برجام برای کارشناسان در همان ابتدای امضای برجام ایجاد شده بود این است که آیا ایران با پذیرش توافقنامه میتواند به پولهای حاصل از فروش نفت خود در گذشته و نفتی که در آینده خواهد فروخت، دسترسی داشته باشد؟
پاسخ این سوال خیر است. ایران می تواند به فروش نفت خود بپردازد ولی قادر به دریافت پول آن نخواهد بود چرا که در برجام به قانون IFCA بندهای (e) و 1247 (d) اشاره نشده است. بر اساس این قسمت درآمدهای نفتی و گازی ایران همچنان در تحریم باقی میمانند و ایران مانند زمان تحریم می بایست معادل پول نفت بوکه شده قدیمی و جدید از کشور خریدار نفت، کالا، تکنولوژی و یا خدمات دریافت نماید و از آنجا که دریافت تکنولوژی نیازمند به کارشناسان و مدیران خبره داشته و کاری جدی و پر زحمت محسوب می گردد؛ دولت یازدهم آسان ترین راه یعنی همان خرید کالا را انتخاب کرده و در تور اروپایی خود، به خرید محصولات ایتالیایی و فرانسوی روی آورده است.
رجانیوز در گزارش های متعددی از گاف های بسیاری در متن برجام خبر داده بود که آقایان ظریف و عراقچی، بدون پاسخگویی تنها این انتقادات را رد کرده و حسن روحانی آن را نشان از کمسوادی قلمداد نمود. ولی آنچه واقعیت دارد به مرور زمان در حال رخ دادن است و با توجیهات غیرموجه نمی توان جلوی آن را گرفت.