![]() |
آیتالله جوادیآملی در نوشتاری با تاکید بر لزوم شناخت انسان از روشهای تربیت نفوس چند نکته اساسی را پیرامون به کمال رسیدن انسان متذکر شد.


این وبلاگ در ستاد ساماندهی پایگاههای اینترنتی به آدرس www.samandehi.ir ثبت شده است .
درباره ی وب سایت ![]() این وبلاگ در ستاد ساماندهی پایگاههای اینترنتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران به آدرس www.samandehi.ir ثبت شده و تابع مقررات و قوانین ایران می باشد .
دوستان آخرین مطالب |
نظرات ()
چه کسانی هیزم جهنماند؟
آیتالله جوادیآملی در نوشتاری با تاکید بر لزوم شناخت انسان از روشهای تربیت نفوس چند نکته اساسی را پیرامون به کمال رسیدن انسان متذکر شد. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از حوزهنیوز متن نوشتار این مرجع تقلید به شرح زیر است:
اگر خود را نشناسیم سواد نداریم
یکم. همه علوم مطرح در حوزه یا دانشگاه مستقیم یا غیرمستقیم به انسان شناسی نیازمند است. علومی که در دانشگاهها مطرح است، یا انسانی است یا تجربی. علوم انسانی، بدون انسان شناسی به نتیجه نمیرسد، زیرا عنصر محوری علوم انسانی «هویت انسان» است. علوم تجربی هم با انسان شناسی ارتباط مستقیم ندارد؛ ولی برای انسان لازم است. مهندسی که خانه، شهر، خیابان و... میسازد، به دنبال زندگی بهتر برای انسان است و اخترشناس، زمین شناس، گیاهشناس، جانورشناس یا معدن شناس، همه برای بهرهبرداری بهتر انسان از این منابع تلاش میکنند.
بر این اساس، علوم مطرح در حوزه یا دانشگاه، بدون انسانشناسی، یا خود ناقص هستند یا کارایی و کارآمدی آنها دچار نقص است. از این رو بخش وسیعی از آیات قرآن در پی معرفی هویت انسان و عوامل اصلی سازنده انسانیت اوست، پس اگر ما خود را نشناسیم، از علومی که فرامیگیریم، بهرهای نمیبریم.
جان آدمی در علوم انسانی است نه تجربی
دوم. در فرهنگ قرآن، انسان فقط در تالار تشریح خلاصه نمیشود. کارایی بدن و جسم، فقط در محدوده طب است؛ امّا آنچه این بدن یا جسم را تدبیر، هدایت و راهنمایی میکند، جان آدمی است و این حقیقت در علوم انسانی مشخص میشود؛ نه در علوم تجربی.
چه کسانی هیزم جهنماند
سوم. همانطور که اجرام، گاه از درون و گاه از بیرون دچار آفت میشوند، یا گاه از درون مشتعل میشوند گاه از بیرون، ارواح نیز چنیناند؛ به هرحال شناخت، درمان و مهار آتش درونی بسیار دشوار است. در امور معنوی نیز وضع همین گونه است؛ گاهی انسان از بیرون آسیب میبیند و گاه از درون. آتش بیرون بر جسم اثر میکند و همه ما به خوبی این آتش و راه فرار از آن را میشناسیم؛ امّا آتش درون جان و روح ما را به آتش میکشد. جان ما در درون خود، یا آفت زاست یا انشاءاللّه نور به همراه دارد.
خدای سبحان نیز در قرآن مجید درباره سوختن جسم و جان سخن گفته است، چنان که درباره پر فروغ بودن جسم و جان هم سخن به میان آورده است. درباره سوختن جسم فرمود: عدهای هیزم جهنم هستند: ?و أمّا القاسطون فکانوا لجهنّم حطبا?.1 قاسط یعنی کسی که اهل قَسط است و قَسط، به معنی ظلم و جور است. این کلمه در مقابل کلمه قِسط، به معنای عدل و میانهروی است. در قرآن کریم آمده است: ظالمان هیزم جهنم هستند و خودِ اینها آتش جهنم را تأمین میکنند و مواد خام آتش جهنم هستند.
عدهای هم از درون خود آتش تولید میکنند که قرآن از آنها به «وقود» یاد میکند. آنها رهبران و امامان کفر هستند که خدای سبحان در مورد آنها فرموده است: ?وقودها الناسُ و الحجارة?.2 اینها آتشزنه و آتش گیرهاند و از خود آتش دارند. درباره روح و جان هم فرمود: عدهای دلهایشان چنین است: ?نار اللّهِ المُوقدَةُ ? الّتی تطّلع علی الأفئدةِ?3؛ آتش خدا از دل آنها شعله میکشد.
خداوند هیچ کس را هیزم خلق نکرده است
چهارم. خدای سبحان هیچ کس را به صورت هیزم یا نظیر سنگ چخماق که از درون آتش داشته باشد نیافریده است. او همه را پاک و شفاف خلق کرده است. عدم مواظبت و مراقبت خوردن هر غذا، نگاه کردن به هر چیز، رفتن به هر جا، گفتن هر حرف یا شنیدن آن کم کم به مشوش شدن درون انسان میانجامد. جان انسان دریای زلالی است که اگر با اعمال و افکار ناشایست آلوده نشود، بسیاری اسرار عالم هستی در آن منعکس و متجلی میشود.
خدای سبحان به ما فرمود: من به شما سرمایهای دادهام که مانند آب پاک، شفاف و زلال است. اگر تدبّر کنید، مسئله برای شما روشن میشود. تعبیراتی چون ?یعقلون?، ?یتفکّرون?، ?یتذکّرونَ? و ?یَتدبّرونَ? نیز به همین دلیل آمده است؛ امّا اگر آن را آلوده یا مُشوش کردید، یا هم آلوده و هم مشوش کردید، چیزی نمیبینید: ?صُمٌّ بُکمٌ عُمْی فَهُمْ لا یَرْجِعُونَ?.4
اگر کسی بتواند این کوثر را حفظ کند؛ نه بد کسی را بخواهد و نه به فکر تباه کردن خود باشد، زلال باقی میماند و از بسیاری اسرار آگاه میشود. غذای حرام، فکر باطل، چاه کندن برای دیگران، زشت گفتن به دیگران و هتک حیثیت دیگران، هم آتش درون است و هم آلوده کننده کوثر جان.
به هر حال، اگر ما از چنین سرمایهای محافظت کنیم، در همه علوم (انسانی و تجربی) کامیاب میشویم. از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است: در شبانه روز، انسان باید زمان کوتاهی با خود خلوت کند و به حساب خود رسیدگی کند.5
برای مثال کشاورزی را در نظر بگیرید که پس از 40 سال تلاش و کوشش، روز درِ انبار را باز کند، چیزی در آن نبیند. آن روز فهمید موشی در انبار بود و همه محصول را برد. وقتی در انبار قفل است و کسی نمیتواند از بیرون بدان دستبرد بزند، معلوم میشود که در درون مشکلی وجود دارد. سخن جناب مولوی این است:
گرنه موشی دزد در انبارِ ماست ???? گندم اعمال چل ساله کجاست6
انسان باید به گونهای زحمت بکشد که وقتی از او میپرسند «چه داری؟»، بتواند پاسخ بدهد: خدایا! من این کارها را برای تو انجام دادهام؟! اما متأسفانه بعضی از ما فلان کار را برای اینکه نامی پیدا کنیم، انجام دادیم و وقتی چند نفر از ما تعریف کردند، خوشحال شدیم یا وقتی به ما اعتراض کردند، از صحنه خارج شدیم. همه اینها برای خودمان بود. حال آیا عمل نقدی در دست داریم تا بگوییم: خدایا! این کار را برای رضای تو انجام دادهایم؟
ما موظفیم هر روز حسابرسی داشته باشیم، زیرا در زوایای درون ما موشها بسیاراند؛ رشوه، عشوه، غیبت، تهمت، کبر یا دیگر بیماریها.
البته همه اینها اصلاح شدنی است، به خصوص در دوران جوانی؛ برای مثال، اگر یکی از دوستان ما در المپیاد موفق شد و گفتیم خدایا تو را شکر؛ خدایا! بر توفیقات او بیفزای و به ما هم توفیق بده که بهتر از او یا مثل او باشیم و سجده شکر به جای بیاوریم، باید بدانیم که در انبار وجود ما موش راه نیافته است؛ امّا اگر بدگویی کردیم یا تهمت زدیم، باید بدانیم که موش به انبار درون ما راه یافته است. این موش اعمال را از درون میپوساند و از بین میبرد. اگر دیگری ترقی کرد و ما خوشحال شدیم و «لَکَ الحَمد» گفتیم، معلوم میشود که قلب ما شفاف است و این استخر زلال را نه آلوده کردهایم و نه شوراندهایم.
1 سوره جنّ، آیه 15.
2 سوره بقره، آیه 24.
3 سوره همزه، آیات 7 6.
4 سوره بقره، آیه 18.
5 وسائل الشیعه، ج 16، ص 97 96، باب وجوب محاسبة النفس کل یوم.
6 مثنوی معنوی، دفتر یکم، بیت 382. ![]() نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 92/6/31
زمان : 10:17 صبح
![]()
نظرات ()
چوب حراج به سبک زندگی «ایرانی-اسلامی»/ فیسبوک باید رفع فیلتر شود؟
فارغ از آسیبهای گوناگون فرهنگی فیسبوک برای مردم ایران، باید این شبکه را «دروازهای برای ورود به سایتهای مستهجن و غیراخلاقی» نامید. ![]()
به گزارش خبرنگار سرویس فضای مجازی خبرگزاری فارس، طی 9 سال سپری شده از عمر شبکه اجتماعی «فیس بوک» هر روز بر تعداد کاربران ایرانی عضو این شبکه افزوده میشود؛ در این گزارش فارغ از مسائل سیاسی و امنیتی تنها به آسیبهای اجتماعی و فرهنگی این شبکه اجتماعی بر روی جامعه ایرانی میپردازیم.
**برداشت اول؛ فیسبوک و دولت یازدهم
مطمئنا سیاست گذاران و موسسان فیسبوک اهداف گسترده سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را از تاسیس آن دنبال میکنند که نمونه ای از اهداف سیاسی آن را در حوادث پس از انتخابات در ایران مشاهده کردیم؛ اما واقعیت این است که اثرات سوء فرهنگی و اجتماعی این سایت بر روی جامعه ایرانی بسیار مخرب تر از اثرات سیاسی آن خواهد بود و مطمئنا «اگر برای کنترل و مقابله با اثرات سوء فرهنگی-اجتماعی فیس بوک تدبیری اندیشیده نشود در آینده ضربات مهلکی بر پیکره سبک زندگی ایرانی-اسلامی و بنیان اعتقادی خانواده های ایرانی وارد خواهد شد» هدف دقیق تاسیس این سایت و عضویت ایرانیان در آن به طور کامل مشخص نیست و قصد آن را نیز نداریم که با پیش داوری آن را «توطئه ای از پیش طراحی شده برای ایرانیان بنامیم» اما حقیقت آن چه که امروز از فعالیت این سایت در ایران شاهد هستیم بسیار نگران کننده است.
*عضویت؛ آسانترین بخش فعالیت در فیسبوک «نام نویسی» نوشتهای است که با بزرگترین فونت پس از ورود به این سایت با آن مواجه می شوید و در ادامه آن می خوانید «نام نویسی رایگان است و همیشه خواهد ماند» که با کمی صرف وقت می توان به راحتی در این سایت عضو شد و به کاربران فیس بوک پیوست. فعالیت فیس بوک در کشور ما غیر قانونی است و از همین روی برای مخاطبان اینترنتی در دسترس نبوده و به اصطلاح «فیلتر» است؛ اما نباید این حقیقت را نادیده گرفت که این سایت نسبتا مخاطبان زیادی در ایران پیدا کرده است.
* حرکت ظریف دولت یازدهم برای رفع فیلتر فیسبوک با آغاز کار دولت یازدهم، تلاشهای مشکوکی برای رفع فیلتر این سایت از سوی برخی منسوبان به دولت آغاز شد؛ اولین گام را پایگاه اطلاع رسانی هاشمی رفسنجانی برداشت و با درج بنری در گوشه سایت خود، فیسبوک را «پدیدهای مبارک» معرفی کرد.
اما پر سر و صداترین اقدام فیسبوکی دولت یازدهم، عضویت محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشور در این شبکه اجتماعی بود که این تابوشکنی را به نوعی میتوان سیاستی برای مشروعیت بخشی به عضویت دیگر ایرانیان در فیسبوک و رفع فیلتر آن نامید.
**برداشت دوم؛ فیسبوک و استحاله فرهنگی جامعه ایرانی
بر اساس این گزارش، هر روز بر مخاطبان فیسبوک در کشورمان افزوده میشود و به نظر میرسد که به جای نادیده گرفتن و گذشتن از اثرات مخرب آن بهتر است فکری اساسی برای این «دهکده مجازی»کرد؛ چرا که با توجه با عدم هم خوانی آن با عقاید، سنت و عرف مردم ایران، صدمات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی گسترده ای را در آینده در بر خواهد داشت. البته در ماه های اخیر جوانان دلسوز، معتقد و ارزشی به ناچار خود را در عرصه جدیدی از جنگ نرم دیده و با عضویت در این سایت به فعالیت های انقلابی در راستای حمایت از انقلاب و اسلام می پردازند و اصطلاحا مجبور به بازی در زمین حریف شده اند؛ چه آنکه قطعا آنها نیز از اثرات مخرب فرهنگی و اجتماعی این سایت مصون نخواهند بود زیرا که ماهیت این سایت حداقل با ارزش های ایرانی-اسلامی مردم جامعه ما همخوانی ندارد. اما پس از عضویت در این سایت می توان از امکانات متعدد اینترنتی آن استفاده کرد؛ برای نمونه در این سایت می توانید با کسانی که دوست هستید گفتگو (چت) کنید یا نظرات خود را به اشتراک گذاشته و درباره آن بحث کنید؛ یا به دوست یابی بپردازید و حتی با دوستان دوست خود نیز آشنا شوید تا به یک باره اجتماع کوچک چند نفره شما و دوستانتان به یک اجتماع بزرگ چند صد نفره یا هزار نفره تبدیل شود!
* رواج بیحرمتی و بیعفتی در فیسبوک
حتما می دانید یا اگر نمی دانید بدانید که پس از عضویت در این سایت، تمام مخاطبان و کاربران فعال در آن می توانند به راحتی به نمایه شما دسترسی پیدا کنند و این اجازه را سایت و البته «خود شما» به دیگر کاربران داده اید که به راحتی شما را شناسایی کرده و در صورت لزوم به شما درخواست دوستی بدهند؛ اما مسئله مهمتر اینکه پس از ورود به نمایه شخص دیگری اعم از دختر و پسر یا مرد و زن، شما عکس اصلی نمایه وی را مشاهده میکنید و تنها در بخش «عکس ها» یا همان «آلبوم عکس ها» کاربر می تواند دیگر تصاویر مربوط به خود را از دید شما پنهان کرده و آنها را تنها برای دوستان یا برخی از آنها به نمایش بگذارد. برخی از کاربران ایرانی (مخصوصا خانمها) که تعداد آنها کم نیست، در بخش انتخاب «عکس نمایه خود» عکسی بد پوشش و بی حجاب را انتخاب می کنند که این مسئله به نوعی القاء کننده تصویری جدید از «جامعه» ایران و فرهنگ آن است. اما تمام ماجرا به «عکس نمایه» ختم نمی شود! در قسمت «آلبوم عکس ها» نیز بسیاری از کاربران فیس بوک با قرار دادن عکس های خصوصی و خانوادگی خود در انظار عمومی به حرمت شکنی می پردازند تا این نوع پوشش را «عرفی موجه» برای جامعه ایرانی معرفی کنند.
*برداشت سوم؛ از صفحههای مستهجن تا تنفروشان مجازی/فیسبوک رفع فیلتر میشود؟!
سوسن هستم و 24 سالمه؛ نمیخوام متن های پسرای شارژ دزد رو که شبیه هم هستن رو کپی کنم اهل تهرانم و … دهکده جهانی فیسبوک گستردهتر از آن است که فکرش را بکنید؛ این چند خط جملات کوتاه برخی کاربران ایرانی فیس بوک است که در صفحه شخصی خود اقدام به تن فروشی می کنند! یعنی آنکه امروز زنان بدکاره ای که در کشور به فعالیت مخرب مشغولند راه حل جدید و آسان تری را برای به فساد کشاندن جامعه یافتهاند؛ راه حلی جدید و کم هزینه! این اشخاص با نوشتن متنی کوتاه، از کاربران می خواهند تا با خرید مقداری شارژ درخواست خود را از آنها بیان کنند! البته آنگونه که به نظر می رسد در اکثر این موارد، تنها هدف این افراد اخاذی از جوانان ساده لوح است. این افراد که قطعا درصد بسیار، بسیار کمی از بانوان کشور را تشکیل می دهند، برخی اوقات نیز با ورود به صفحات شخصی دیگر بانوان و سرقت تصاویر آنها که البته با آزادی کامل در اختیار کاربران فیس بوک گذاشته شده است؛ از تصاویر آنها سوء استفاده کرده و خود را جای آنها جا می زنند و از این طریق برای دست یابی به امیال کثیف خود زمینه چینی می کنند که متاسفانه مرسوم شدن قرار دادن عکس های خانوادگی و خصوصی در فیس بوک از سوی برخی کاربران ایرانی به این مسئله کمک بسیاری کرده است. به گزارش فارس، این پدیده فیسبوکی یکی از 10 ها اتفاق فرهنگی تلخ در این شبکه اجتماعی میباشد که قابل بیان است؛ صفحات و لینکهای سایتهای غیراخلاقی و مستهجن یکی از رایج ترین اتفاقات این شبکه اجتماعی است که هم نمونه خارجی دارد هم نمونه داخلی! حال سوال اینجاست؛ اصولگرا، اصلاحطلب یا عدالتمحور بودن یک جریان سیاسی میتواند توجیحی باشد برای رفع فیلتر این شبکه اجتماعی که قطعا برای جامعه ایرانی، نه «اجتماعی» است نه «فرهنگی»؟
* چوب حراج فیسبوک به سبک زندگی «ایرانی-اسلامی» زندگی در دهکده مجازی فیسبوک، آداب و شرایط خود را دارد و منتج به سبکی از زندگی می شود که با مولفه های سبک زندگی یک خانواده ایرانی مسلمان، کاملا در «تضاد» است. هرچند زوکربرگ، خالق این شبکه مجازی در یک خانواده یهودی به دنیا آمده است، اما خود را یک «ملحد» و فردی که به خدا هیچگونه اعتقادی ندارد معرفی میکند و بر همین اساس نیز، شبکه ای را طراحی می کند که در آن «هیچ گونه خطی قرمز مهمی برای کاربران تعریف نمی شود!» در نتیجه اکثر کاربران ایرانی فیس بوک از همان مدلی پیروی می کنند که گردانندگان فیس بوک برای آنها تعریف کرده اند؛ توضیح اینکه: در اکثر موارد، نحوه فعالیت، ارتباط با دوستان مجازی و چیدمان صفحات شخصی کاربران ایرانی عضو فیس بوک تفاوت چندانی با فیس بوکی های دیگر کشورها ندارد. پس می توان اینگونه نتیجه گرفت که «سیاستگذاران فیس بوک به درستی دریافته اند که چطور و چگونه مخاطب خود را با هر مذهب و کشوری به یک شکل واحد درآورده و با خود همراه کنند» این همان ساز و کار و سیاستی است که شهروند مسلمان ایرانی را مجاب می کند تا خصوصی ترین تصاویر خانوادگی خود را در فیس بوک منشتر کند؛ اتفاقی که پیش از آغاز به کار فیس بوک به ندرت در وب سایت ها و وبلاگ های ایرانی مشاهده می کردیم. مدل زندگی در این دهکده مجازی که جهانی شدن و ارتباط با کسانی که قادر به دیدار حضوری و زندگی با آنها نیستید شما را برای حضور در آن وسوسه می کند، مدلی است که اکثر مخاطبان خود را به یک سبک زندگی دعوت می کند: «سبک زندگی بی قید و بند، بی هیچ خط قرمزی» این سبک زندگی به مجرد یا متاهل بودن، زن یا مرد بودن و کم سن یا کهنسال بودن ارتباطی ندارد و در صورت سست بودن بنیان های اعتقادی شهروند ایرانی، وی را مجاب به زندگی کردن به آن سبک می کند. دخترانی که بی هیچ واهمه ای تصاویر برهنه خود را منتشر می کنند و زنانی که صفحه ای شخصی برای تن فروشی ایجاد می کنند و ... همه و همه اتفاقاتی هستند که شما خواسته و ناخواسته به محض عضویت در فیس بوک با آن مواجه خواهید شد و پس از مدتی به «امری عادی» و «عرفی موجه» برای شما تبدیل می شود تا «حراج سبک زندگی ایرانی-اسلامی از همین نقطه آغاز شود». شما پس از مدتی فعالیت در فیس بوک، با ایرانی مواجه می شوید که نشانی از اسلام و «ایران حقیقی» ندارد! پدیده «ایران مجازی» را عده ای قلیل در فیس بوک رقم می زنند که به صورت ناخودآگاه برای شما «اکثریت» جلوه داده می شوند. هنگامی که تعدادی از بانوان ایرانی با المان های پوششی خاص، تصاویر برهنه خود را با کمال میل در معرض دید میلیون ها کاربر ایرانی و خارجی فیس بوک قرار می دهند، شما به محض رویت یک بانوی ایرانی در فضای حقیقی جامعه با همان پوشش خاص، همان المان های رفتاری زن حرمت شکن فیس بوکی را برای وی در ذهن خود ترسیم می کنید و این یعنی آغاز یک فاجعه «فرهنگی-اجتماعی» در کشور! روابط مجازی که جنس آن با جنس روابط حقیقی متفاوت است و بعضا شما همکار، همسایه و دوست خود را با ظاهری متفاوت و غیرمنتظره مشاهده می کنید؛ تاکید موکدی می شود بر همان پدیده مذموم «ایران مجازی» که روز به روز در حال نمایان تر شدن است.
** برداشت آخر؛ اعتقادات دینی و ملی؛ فصل مشترک اصولگرایان، اصلاحطلبان و عدالتمحوران/با «محتوای مجرمانه» فیسبوک چه باید کرد؟
اعتقادات دینی و ملی فصل مشترک همه جریانات سیاسی کشور است که نمیتوان آن را نادیده گرفت؛ حال اگر از نحوه فعالیت تعداد زیادی از کاربران ایرانی عضو فیسبوک بگذریم چگونه میتوانیم وجود صفحههای غیراخلاقی موجود در این شبکه اجتماعی را نادیده بگیریم که به راحتی در دسترس تمام کاربران این شبکه است؟ و اگر قبول کنیم که این صفحات مصداق «محتوای مجرمانه» هستند چطور باید با آن مقابله کرد در حالی که از نظر فنی نمیتوان بخشی از فیسبوک را از دسترس خارج و بخش دیگر آن را آزاد گذاشت؟ پس میتوان نتیجه گرفت که فارغ از آسیبهای گوناگون و مختلف غیراخلاقی فیسبوک برای مردم ایران، باید این شبکه را «دروازهای برای ورود به سایتهای مستهجن و غیراخلاقی» نامید که قطعا هر خانواده ایرانی و مسئول مملکتی نمیتواند آن را کتمان کند.
* سخن آخر
سخن آخر اینکه؛ شبکه اجتماعی فیسبوک اگر برای همه دنیا اجتماعی باشد برای کشور ایران با توجه به «سنت» و «اعتقادات» مردم این سرزمین نه «اجتماعی» است نه «فرهنگی» پس بهتر است با توجه به لطمات و تبعات «فرهنگی-اجتماعی» فیسبوک برای مردم ایران، که تنها به بخشی از آنها اشاره شد، منسوبان و مسئولان دولت یازدهم در جهت کمک به بنیان فرهنگی خانوادههای ایرانی گام برداشته و فکر اساسیتری برای مواجهه با این پدیده مجازی بکنند.
البته ناگفته نماند که «فیلتر» تنها راه مقابله با این شبکه اجتماعی مخرب نیست اما شاید بهترین راه یا یکی از بهترین راهها در شرایط موجود باشد؛ اما اگر گفته شود این نیاز که مردم کشورمان در یک شبکه اجتماعی گرد هم آیند و با دوستان و آشنایان خود ارتباط مجازی بر قرار کنند، تا کنون احساس نشده و نمیشود تا متعاقبا سیاستگذاری و راهکاری برای رفع آن ارائه شود به هیچ عنوان قابل قبول نیست؛ چه آنکه افزایش هر روزه کاربران ایرانی فیس بوک دلیلی برای رد این مدعاست؛ پس این نیاز احساس شده و می شود، لذا مسئولان فرهنگی-اجتماعی دولت یازدهم از جمله اعضای محترم شورای عالی فضای مجازی باید با ارائه راهکارهای مناسب هم به آسیب شناسی حضور ایرانیان در شبکه های اجتماعی نظیر فیس بوک بپردازند هم بستر حضور آنها در شبکه ای اجتماعی با رویکرد «ایرانی-اسلامی» را فراهم کنند. ![]() نویسنده : لبیک
تاریخ : سه شنبه 92/6/26
زمان : 9:57 عصر
![]()
نظرات ()
فارس گزارش میدهد
وقتی سند شغل منشیگری به نام بانوان زده میشود
بخش بیشتر ضمیمه روزنامهها را آگهیهای مربوط به درخواست منشی پر کردهاند که متقاضی منشی زن با مزایای عالی هستند. ![]()
به گزارش خبرگزاری فارس از قم، حدود یک ساعت خیابانها را گشت و پرسان پرسان کوچههای تنگ و باریک را یکی پس از دیگری گذراند تا بالاخره به ساختمان بلندی رسید که بسیار قدیمی بود و ورود از راهروی تاریک و پلههای بلندش کمی ترسناک به نظر میآمد. رسیدن به طبقه سوم کار راحتی نبود، تقریبا نفس نفس میزد تا اینکه جلوی درب چوبی موریانه خوردهای قرار گرفت خبری از تابلو نبود، کمی سمت راست و چپش را بر انداز کرد و در نهایت چند ضربه به در زد. مرد قد بلند در را باز کرد و همزمان با خوش آمد گویی عینکش را از روی چشمش برداشت و دقیق به چهره معصوم دختر نگاهی انداخت. مدام با روسریاش ور میرفت تا موهایش بیرون نباشد، در اتاقی دیگر صدای گفتوگو چند مرد دیگر به گوش میرسید، مرد که به اصطلاح رئیس شرکت بود گفت حتما برای آگهی تشریف آوردید و دختر سرش را بالا گرفت و با بله گفتن تایید کرد. سکوت دختر فضایی سنگین به وجود آورده بود و رئیس شرکت تند و تند حرف میزد و کار را توضیح میداد. «کارِت یکسره به صورت صبح تا عصر هستش، میتونی ناهارو با بچهها باشی، برای کار تو اینجا اصلا نیاز نیس معذب باشی، خیلی راحت باش، ما رفت و آمد چندانی نداریم پس میتونی بدون چادر باشی، حقوقت بستگی به کارت داره، فقط تلفن جواب میدی و نامه میزنی، تجسس تو اینجا معنی نداره، اگر شرایطو بپذیری یک ماه آزمایشی باید کار کنی.» دختر که مجبور بود همه حرفها را یک جا هضم کند و پاسخ دهد ابتدا نگاهی به اطرف انداخت و بریده بریده گفت: «فعالیت این شرکت تو چه زمینهای هست؟» رئیس قیافه ای گرفت و در جوابی سربسته آنجا را شرکت نرمافزاری معرفی کرد. منشیگری ملکه اصلی آگهیها در ضمیمه نیازمندیهای روزنامهها بیشترین ستونها را آگهیهای مربوط به درخواست منشی به خود اختصاص دادهاند که اکثریت خواستار منشی زن هستند و از حقوق و مزایای عالی نیز در این آگهیها صحبت شده است. جالب اینجاست که به هرکدام هم که زنگ بزنی میگویند باید حضوری بیایی تا شرایط را برایت توضیح دهند و وقتی در آنجا حضور پیدا میکنی معمولا اینطور است که در ابتدا باید ظاهرت را بپسندند وگرنه بهانهای میآورند و دست به سرت میکنند. با توجه به اینکه منشیگری نیاز به تخصص چندانی ندارد بنابراین هرکسی میتواند در این حیطه قدم بگذارد و خطرات و آسیبها نیز زنان را در این زمینه تهدید میکند که با مصلحت اندیشی و دقت نظر باید از بروز مشکلات جلوگیری کرد. زیر سوال رفتن جایگاه اصلی بانوان این گونه شغلها جایگاه واقعی به بانوان نمیدهند در حالی که بسیاری برای حضور در اجتماع و اجتماعی شدن به این سمت و سو کشیده میشوند، این عقیده یک کارشناس مسائل اجتماعی است که حضور بانوان به این شکل را تایید نمیکند. فاطمه ممتازی میافزاید: جامعه ما مدرن شده و همین مهمترین دلیل برای افزایش حضور بانوان است که آسیبهای زیادی را هم به همراه دارد و افراد نا آگاه و دختران کم تجربه و کم سن و سال در این شرایط ضربه بیشتری میخورند و کنترل خانوادهها قطعا تاثیر مثبتی خواهد گذاشت. وی با اشاره به بررسی زوایای منشی گری بیان میکند: در ابتدا فرد را با این عنوان برای کار میپذیرند اما هزاران درخواست دیگر به وجود میآید و گاهی دیده میشود یک منشی علاوه بر پاسخ دادن به تلفنها باید وسایل پذیرایی را تهیه کرده در صورت کوچکترین کم کاری توسط مدیر خود تحقیر شود که این برای یک زن اصلا خوشایند نیست. ممتازی عقیده دارد تامین هزینههای زندگی نخستین دلیلی است که یک زن را واردار میکند تا در سختترین شرایط مشغول به کار شود و مورد توهین و تحقیر قرار بگیرد و در بسیاری موارد افراد تحصیل کرده به دلیل نداشتن شغل در اینگونه مشاغل خدمت میکنند. فائزه 24 سال دارد و در یکی از رستورانها به عنوان منشی برای پذیرش تلفنی غذا مشغول کار است و از سختیها و مشکلات کار میگوید و اجباری که او را به این سو کشانده. به گفته فائزه در سن کودکی پدرش بر اثر اعتیاد از دنیا رفته و او با چهار خواهر دیگر خود و مادرشان زندگی میکردند که پس از دو سال سایه ناپدری را بر سر خود احساس میکند و اضافه شدن یک خواهر و برادر دیگر به جمع خانواده آنها که خرج خودشان را به سختی در میآورند. فائزه ادامه میدهد: ناپدریم هم وضع مالی چندانی ندارد و به جای مساعدت خودش هم میهمان سفره ما است و همین باعث شده برای تامین هزینههای دانشگاه و خرید پوشاک خودم کار کنم تا مخارجم تامین شود. او میافزاید: ظهر به سر کار میروم و گاهی تا نیمه شب در آنجا هستم و زمانی که به خانه میآیم از فرط خستگی به خواب میروم و روز دیگر دوباره همین کار را باید انجام دهم و غصهام این است که اگر ترم جدید آغاز شود چگونه برنامهریزی کنم که بتوانم درس بخوانم. فائزه میگوید: تا کنون چندین جای دیگر هم مشغول کار بودم متاسفانه به زنان ارزش قائل نیستند و همه کارکنان مرد به راحتی به خود اجازه میدهند تا بدترین برخورد را با زنان داشته باشند و اینگونه مشاغل هیچ تضمینی هم برای آینده ندارد. امروزه تنها درصد کمی از بانوان در مشاغل مناسب مشغول فعالیت هستند و اکثر آنها در کارهایی نظیر فروشندگی، منشیگری، ویزیتوری و دیگر مشاغل که مناسب با جایگاه آنها نیست مشغول به کارند. از بین این همه منشی که هر یک در مراکز و موسسات و یا شرکتهای مختلفی مشغول به کارند تعداد انگشت شماری از وضعیت رضایت دارند و بیشتر آنها گلایههای زیادی دارند که فقط تا حدودی میتوان به شفاف سازی آنها پرداخت... ============== گزارش: سمانه روشنایی
============== ![]() نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 92/6/24
زمان : 11:26 صبح
![]()
نظرات ()
زندگی زنان در افغانستان همواره مورد توجه رسانههای خارجی بوده که سهم مهمی از این توجه بواسطه قوانین عجیب دوران حکومت طالبان در این کشور است.
کد خبر: 344975
تاریخ انتشار: 23 شهریور 1392 - 16:21
زندگی زنان در افغانستان همواره مورد توجه رسانههای خارجی بوده که سهم مهمی از این توجه بواسطه قوانین عجیب دوران حکومت طالبان در این کشور است. این روزها اگرچه از حکومت طالبان در افغانستان خبری نیست و زنان در مشاغل گوناگون فعالیت می کنند و حتی کنسرت موسیقی برگزار می کنند، اما هر از گاهی از گوشهای از این خاک اخبار تکان دهنده ای به گوش می رسد. این در کنار رخداد مهمی به اسم جنگ باعث شده تا زنان افغان سبک زندگی متفاوتی را در سال های اخیر تجربه کنند. گزارش زیر شات های مختلفی از زندگی زنان افغانستان است که از لابلای گزارش های تصویری آژانس های مختلف خبری و تصویری جمع آوری شده است: ![]() نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 92/6/24
زمان : 2:0 صبح
![]()
نظرات ()
پایگاه اطلاعرسانی khamenei.ir در پرونده اردیبهشت مکتوب خود یازده توصیه رهبر انقلاب برای ترویج فرهنگ کتابخوانی را به صورت اینفوگرافیک منتشر کرده است.
![]() ? گزارش تصویری مرتبط -------------------------------
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، رهبر انقلاب اسلامی همواره بر ترویج کتاب و کتابخوانی تاکید و اهتمام ویژهای دارند و هر ساله نیز از نمایشگاه کتاب تهران به صورت ویژه بازدید میکنند.
پایگاه اطلاعرسانی khamenei.ir در پرونده اردیبهشت مکتوب خود یازده توصیه رهبر انقلاب برای ترویج فرهنگ کتابخوانی را به صورت اینفوگرافیک منتشر کرده است. نکات مورد نظر به صورت خلاصه به شرح ذیل است و علاقهمندان میتوانند برای مشاهده اصل این مطلب اینجا را کلیک کنند.
1 ـ کتابخوانی کودکان کودکان را به کتابخوانی عادت بدهید، این کار تا آخر عمر همراه با آنها خواهد بود. 91.07.20 / 69.2.19 پدر و مادرها بچهها را از اول با کتاب مانوس کنند 74.02.26
2 ـ کتابخوانی تابستانی در تابستانها که نوجوانان و جوانان محصل تعطیلند حتماً کتاب بخوانند ، کتابهایی را معین کنند، بخوانند و تمام کنند. 69.2.19
3 ـ زنگ کتابخوانی معلمین و دانشآموزان ساعاتی را به کتابخوانی اختصاص دهند. این را حتماً وزارت آموزش و پرورش بررسی کند. 74.02.14
4 ـ محفل کتابخوانی جوانها وقتی دور هم مینشینند و دو ساعت سه ساعت جلسه دارند یه قرار بگذارند که از این جلسه ، نیم ساعت کتاب بخوانند . 76.8.19
5 ـ کتابخوانی روزانه به بهانه اشتغال و کارهای روزمره از مطالعه غفلت نکنید . 63.8.15 کتابخوانی را جزء کارهای زندگی بدانید. 69.2.19
6 ـ اهمیت کتاب بهای کتاب را جزئی از هزینههای ضروری بدانید . 74.2.18
7 ـ عرضه کتاب ناشرین در قطار راه آهن ، مترو و اتوبوسها کتابهای جذاب و سرگرمکننده عرضه کنند. 76.8.19 در اداراتی که مردم زیاد انتظار میکشند و جمعیت زیاد است کتاب عرضه شود . 76.8.19
8 ـ بازار کتاب دنبال کتاب مورد نظرتان بگردید تا ناشر و مولف هم برای پدید آوردن کتاب تلاش کنند. 76.8.19
9 ـ همراه کتاب با خود کتاب همراه داشته باشید و از وقتهای اضافه خود برای کتابخوانی استفاده کنید. 75.2.22
10 ـ صدقه کتاب در صورت توان برای چاپ کتابهای خوب هزینه کنید و آن را به حساب صدقه جاریه بگذارید. 74.2.18
11- هدیه کتاب
کتابهای خوبی که میخرید را پس از مطالعه به دوستان و فرزندانتان بدهید تا آنها هم بخوانند. 74.2.18
![]() نویسنده : لبیک
تاریخ : جمعه 92/2/20
زمان : 12:5 صبح
![]()
نظرات ()
امیرالمومنین و حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها تنها زوجی هستند که در کامل بودن و عاشق بودن ، کسی به آنها نخواهد رسید. ایشان، یگانه همسرانی هستند که از هر عیب و خطا به دور بودهاند.
دیگران چون معصوم نیستند از خطا و اشتباه هم در امان نخواهند بود. ما نیز از این مسأله بری نیستیم. اما کاستیها و ایرادات، نباید مشکلی در زندگی مشترک به وجود بیاورند. با مدارا کردن و انعطاف در برابر مشکلات، انسان میتواند بهترین لذت را از زندگی خود داشته باشد.
حضرت آیت الله العظمی بهجت به تمام همسران این گونه حکیمانه سفارش می کنند:« هماهنگی و موافقت بین زن و مرد در محیط خانواده از هر لحاظ و به صورت صد در صد برای غیر انبیاء و اولیا غیر ممکن است.
اگر بخواهیم محیط خانه،گرم و با صفا و صمیمی باشد،فقط باید صبر و استقامت و گذشت و چشم پوشی و رافت را پیشه خود کنیم تا محیط خانه گرم و نورانی باشد.اگر این ها نباشد اصطکاک و برخورد پیش خواهد آمد.و همه اختلافات خانوادگی از همین جا ناشی می شود.»
پیامبر صلی الله علیه و آله درباره اهمیت بالای مدارای با مردم این گونه می فرماید: امرنی ربی بمداراة الناس کما امرنی باداء الفرائض.پروردگارم ، همان گونه که مرا به انجام واجبات فرمان داده ، به مدارا کردن با مردم نیز فرمان داده است (میزان الحکمه/ج4/ص8/ح5711
هم چنین آن پیامبر مهر و دوستی که در مدارای با مردم شهره عالم است در این باره می فرماید: مداراة الناس نصف الایمان ، و الرفق بهم نصف العیش.مدارا کردن با مردم نصف ایمان است و نرمی و مهربانی کردن با آنان نصف زندگی است.(میزان الحکمه/ج4/ص8/ح 5712.
امیرالمومنین علی علیه السلام که هم چون پیامبر در مدارای با خلق خداوند شهره عالم بود در این راستا این گونه می فرماید: راس الحکمة مداراة الناس .مدارا کردن با مردم ، سرآمد حکمت است.(میزان الحکمه /ج4/ص8/ح5717.
زن و مرد باید مانند باغبان باشند. باغبان به گلهای خود عشق میورزد، با آنکه میداند که گلهایش خار هم دارند و چه بسا، دستانش به هنگام نوازش گلها، به خار زخمی شده باشد!زن و مرد باید به یاری هم عیوب و کاستیهای یکدیگر را برطرف نمایند.
انعطافپذیری، مدارا نمودن و کنار آمدن با کاستیهای همسر به این معنی نیست که آنها را بپذیریم، بلکه باید برای رفع آن عیوب و کاستیها به وی یاری رسانیم. البته بعضی شرایط را نمیتوان تغییر داد.
مثلاً نازیبایی صورت، نا متعادل بودن قد و قامت، اصل و نسب، بیماریهای لاعلاج و... که باید پیش از ازدواج با دقت به این موارد، چشمهای خود را بازکنیم! پس از ازدواج نیز به انتخاب خود احترام بگذاریم. عیب بستن به همسر، به معنای عیب خرد و انتخاب ماست!
در رویارویی با طوفانهای سهمگین، درختانی تاب ایستادگی دارند که انعطافپذیر باشند. درختانی که اهل انعطاف و سازگاری و نرمش و مدارا نباشند، درهم میشکنند.
ما هم اگر اهل مدارا و انعطاف نباشیم و نتوانیم خود را با شرایط خاص و ویژه همسر خود سازگار کنیم، به زودی دلشکسته میشویم و این مسأله باعث سرخوردگی و افسردگی در ما میشود.
باید پذیرفت که هیچ انسانی به طور مطلق کامل نیست و هر کسی دارای عیوبی است. ما و همسر ما نیز از این امر مستثنا نیستیم.
بنابراین به جای توهم و زندگی در ر?یا، عیوب یکدیگر را نادیده بنگاریم و در کنار هم کامل شویم که مدارا کردن، اساس دوستی است.
امیرامومنین آن امام همام نتیجه و سرانجام مدارای با مردم را این گونه بیان می فرمایند : دار الناس تستمع باخائهم.با مردم مدارا کن ، تا از دوستی آنان بهره مند شوی /(میزان الحکمه/ج47/ص11/ح5729
عارف کامل و سالک الی الله حضرت آیت الله العظمی بهجت رحمة الله علیه در زندگی با همسرشان بسیار اهل مدارا بودند ، فرزند گرامی ایشان جناب حجة الاسلام و المسلمین حاج شیخ علی بهجت در این باره می فرماید :
ایشان (آیت الله بهجت) همواره مدارا را در مورد همسر خود در پیش می گرفتند ، در هر شرایطی صبر و تحمل ایشان بر هر چیز دیگری غلبه داشت ، حتی گاهی که مادر اظهار ناراحتی می کردند آقا اگر پاسخی هم داشتند نمی گفتند و در هر صورت ناراحتی را با ناراحتی جواب نمی دادند و البته در اکثر مواقع پاسخی جز سکوت نداشتند ، گاهی هم که کار مثلا بالا می گرفت آقا در مرحله اول می گفتند :
خب حالا غذایمان را بخوریم دیگر» و اگر این شیوه هم جواب نمی داد در مرحله شدیدتر تهدید می کردند و مثلا می فرمودند :« غذایم را به اتاق می برم و آن جا می خورم .
و نهایت امر این بود که در بالاترین حد ممکن غذا را در اتاق خود میل می کردند ،اگرچه همواره اصرار داشتند که با همسر خود بر سر سفره بنشینند.
فرزند آیت الله العظمی بهجت در ادامه درباره رفتار نیک و شایسته پدر بزرگوارشان با همسرشان این گونه می فرماید:
گاه که مثلا کدورتی کوچک پیش می آمد و آقا شب به اتاق خودشان می رفت وقتی صبح می شد و می آمد به مادر می گفتند :
خسته نباشید و از حال و احوال ایشان می پرسید! انگار نه انگار که اتفاقی افتاده گاهی فکر می کردم شاید ایشان فراموش می کردند که شب چه اتفاقی افتاده ولی وقتی از 50 یا 60 سال پیش سخن به میان می آمد کاملا جزء جزء آن را تعریف می کردند و این یعنی این که ایشان فراموشکار نیستند بلکه روح بلندشان اجازه نمی داد هیچ کدورتی را به دل بگیرند.
بسیار اتفاق می افتاد که مادر سخنانی به پدر می گفت که اشتباه بود ، ایشان آن قدر صبوری می کردند که ما ناراحت می شدیم ، یکبار به مادر گفتم شما مثلا در این مورد اشتباه کرده اید و دلایل آن را ذکر کردم وقتی خدمت آقا رسیدم ایشان فرمودند:«که نباید می گفتید» یعنی حاضر نبودند کوچکترین اصطکاکی در روابط خانوادگی ایجاد شود ، گاه نیز برای ایشان وسائلی را می گرفتند و به عنوان هدیه می دادند ، به بچه ها هم سفارش می کردند که همواره با مادر باید مدارا کرد و نباید به هیچ وجه با تندی پاسخ شان را داد.
منبع: پارسینه
![]() نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 92/2/11
زمان : 6:7 عصر
![]()
نظرات ()
امام صادق علیه السلام فرمود : وقتى که روز مى شود ، آن روز به انسان مى گوید: من روز جدیدى هستم و من گواه اعمال توام ، در من کار خیر انجام بده که در روز قیامت به نفع تو گواهى دهم و بدان که بعد از گذشت من ، هرگز مرا نخواهى دید. وقتى شب فرا رسید ، منادى ندایی مى دهد که همه مخلوقات جز انسان و جن ، آن را مى شنوند و مى گوید : اى پسر آدم من آفریده جدید هستم و من بر آنچه که در من هست گواهى مى دهم ، از وجود من بهره بگیر ، چرا که اگر خورشید طلوع کند، دیگر به دنیا بر نمى گردم .
![]() نویسنده :
تاریخ : یکشنبه 91/12/13
زمان : 11:12 عصر
![]()
نظرات ()
استقبال از پرتیراژترین کتاب سال ادامه دارد/ «مفاتیحالحیات» به چاپ 92 رسید
خبرگزاری فارس: کتاب «مفاتیحالحیات» اثر گرانسنگ حضرت آیتالله جوادی آملی برای نود و دومین بار از سوی مرکز بینالمللی نشر «اسراء» تجدید چاپ شد. ![]() به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات باشگاه خبری فارس «توانا»، مرکز بینالمللی نشر «اسراء» به زودی کتاب «مفاتیح الحیات» را برای نود و دومین بار تجدید چاپ و روانه بازار نشر میکند. کتاب «مفاتیح الحیات» هنوز با گرانی و نوسانات قیمت کاغذ با همان قیمت گذشته یعنی 14500 تومان به مخاطبان ارائه میشود که چاپ جدید این اثر نیز در 5 هزار نسخه منتشر خواهد شد. بر اساس این گزارش، حضرت آیتالله جوادی آملی این اثر را در 5 بخش بیان کردند که بخش اول به «تعاملات انسان با خود» که درباره تکبر، تدبر، یادگیری و دانش اندوزی است، همچنین بخش دوم این کتاب به «یادگیری و دانش اندوزی» اختصاص دارد که این مرجع عالیقدر در این بخش به اهمیت دانش اندوزی، یادگیری علوم مورد نیاز، آداب تعلیم و تعلم و برخی از علوم مورد نیاز پرداخته است. فصل سوم کتاب «مفاتیحالحیات» به «کار و تلاش» مربوط میشود که در این بخش اهمیت کار و تلاش، کارگری انبیاء و امامان، سحرخیزی و کار و مدیریت در کار بیان شده است. فصل چهارم به «حفظ تن و حرمت اضرار به نفس» اختصاص دارد که اهمیت حفظ جان و سلامت، عوامل سلامت، پرهیز از آسیب رساندن به بدن، پیشگیری از بیماریها، برخی از شیوههای درمان و پرهیز از درمان با حرام از بخشهای این فصل به شمار میرود. بخش دوم کتاب «مفاتیح الحیات» به «تعامل انسان با همنوعان» بخش سوم به «تعامل مردم و نظام اسلامی»، بخش چهارم به «تعامل انسان با حیوان» و بخش پایانی به «تعامل انسان با خلقت زیست محیطی» اختصاص داشته که در بخش پایانی نکاتی درباره آب و هوا و خاک حاصلخیز، درختکاری و جنگلها، فضای سبز و مراتع و باد و باران نیز بیان شده است. ![]() نویسنده :
تاریخ : یکشنبه 91/12/13
زمان : 9:17 عصر
![]() .:: This Template By : Theme-Designer.Com ::. |
موضوعات آرشیو ماهانه لوگو ما ![]() دیگر موارد بازدید امروز: 159 بازدید دیروز: 138 کل بازدیدها: 2604422 |