![]() |
منابع نزدیک به حزبالله لبنان به المانیتور تأکید کردهاند، حزبالله لبنان کاملا بر رویدادهای عراق متمرکز شده و در حال ارزیابی اقدامات گروههای تکفیری ت بعثی که به تازگی به دولت اسلامی تغییر نام دادهاند، بر آینده سوریه و لبنان هستند. همه این شواهد زنگ هشدار را برای حزبالله به صدا درآورده است. حزبالله در حال انجام کارهای احتیاطی برای مقابله با حرکت جدی احتمالی داعش از کریدور بیابانی است که الانبار در عراق را از مسیر سوریه به لبنان متصل میکند.
شرایط شکننده داخلی عراق در دوره پس از سقوط صدام، اختلافات و شکافهای داخلی، فساد در بغداد، تصمیم آمریکاییهای برای انحلال ارتش پیشین عراق و تلاشهای بعدی برای بازسازی ارتش و سرانجام انحلال شوراهای بیداری پس از هلاکت ابومصعب الزرقاوی به جای ادغام آنها در ارتش از جمله عوامل داخلی این حوادث از نگاه حزبالله است.
اما منابع حزبالله، نقش مهمی برای نیروهای خارجی در رویدادهای اخیر عراق قائلند؛ برای نمونه، ترکیه نقش پناهگاهی امن و انبار لجستیک داعش را بازی کرده و انکار این موضوع در رسانهها، تنها برای فریب مخاطبین است؛ مثلا بیشتر کمپهای داعش در نزدیکی مرز ترکیه هستند و در حالی که این گروه سیستماتیک همه بناهای مذهبی و مقبرهها را تخریب میکند، به بناهای مورد نظر ترکیه ـ که به حکومت عثمانی مربوط و در مناطق تحت کنترل داعش هستند ـ آسیبی نزده است. همچنین موضوع شهروندان و دیپلماتهای نرکیه که در آغاز حمله گروههای تروریستی به موصل به گروگان این گروه درآمدند، ناگهان از رسانهها حذف و حتی در مواضع رسمی مقامات ترکیه نیز به سکوت کشانده شده است.
از نگاه حزبالله، محاسبات و منافع عربستان نیز در این موضوع روشن است و آنها با اقدامات داعش تاکنون به دو هدف اصلی دست یافتهاند؛
نخست اینکه داعش به دولتی حملهور شده که در نتیجه انتخابات سال 2010 و به رغم میل عربستان در عراق بر سر کار آمده است. اکنون در عراق گزینههایی برای نخستوزیری هست که از تغییرات در دولت ولی با حفظ مالکی تا برداشته شدن مالکی از نخست وزیری را در بر میگیرد.
دومین و مهمترین هدفی که عربستان با اقدامات داعش به آن دست یافته، قطع خطوط ارتباطی ایران با ساحل شرقی دریای مدیترانه است؛ یعنی مسیر استراتژیکی که تهران به تدریج و با سختی فراوان ایجاد کرده است. این پل ارتباطی از راه عراق و به ویژه مناطقی در غرب عراق ـ که اکنون به اشغال داعش درآمده ـ ایران را به سوریه و لبنان وصل میکند. عربستان پس از ناکامی در از بین بردن حکومت سوریه، تلاش کرده است که ارتباط ایران و سوریه را قطع کند تا آسیبی جدی به اتحاد دو طرف بزند.
آنچه در تحولات میدانی در موصل، صلاحالدین و الانبار روی داده، نه تنها ارتباط لجستیک بین تهران و حزبالله را قطع کرده است، بلکه توازن نظامی را در عراق، سوریه و لبنان به هم خواهد زد.
حزبالله اکنون مجبور شده که نقشه زمینی ارتباطی از غرب عراق تا بیروت را بازبینی کند. این مسیر از حمص در سوریه و پس از آن از مناطقی در شمال شرقی لبنان میگذرد. حزبالله از ماه می سال 2013 به بعد در نبردهایی سخت درگیر بود تا تروریستهای افراطی را از این مسیر ارتباطی دور نگاه دارد و با پیروزی در القصیر در استان حمص در ژوئن 2013 و یبرود در قلمون در ماه مارس 2014 در این راستا توفیقاتی کسب کرد، ولی اکنون گویا داعش رؤیای عربستانیها را محقق کرده است. همه سلولهای خفته این گروه بیدار شدهاند و فعالیت خود را از سر گرفتهاند.
منابع حزبالله به شواهد گوناگونی اشاره میکنند: بازگشت بمبگذاریهای انتحاری به بیروت و به ویژه مناطق شیعهنشین شهر، بازگشت ناآرامی به شمال لبنان که همجوار سوریه است، بازگشت درگیریها به قلمون پس از دورهای از آرامش و از همه مهمتر شکننده شدن مذاکرات آتشبس با صدها تن از عناصر مخالف در مناطقی از حمص.
منابع آگاه مدعی هستند، حزبالله در بالاترین سطح هشدار امنیتی و نظامی است و این وضعیت تا هنگامی که نبرد در عراق قاطعانه پایان پذیرد، ادامه خواهد یافت

