سفارش تبلیغ
صبا ویژن

این وبلاگ در ستاد ساماندهی پایگاههای اینترنتی به آدرس www.samandehi.ir ثبت شده است .

مناسک حج در نیم قرن پیش
نظرات ()

خبرگزاری مهر تصاویری از انجام مناسک حج در دهه چهل و پنجاه هجری شمسی منتشر کرده که توسط منوچهر یگانه دوست ثبت شده است.




نویسنده : لبیک
تاریخ : جمعه 92/7/26
زمان : 1:34 عصر
صوت: دعای عرفه با نوای حاج منصور ارضی
نویسنده : لبیک
تاریخ : سه شنبه 92/7/23
زمان : 10:36 صبح
نکتههایی ناب از حاج آقا مجتبی تهرانی درباره امشب
نظرات ()

خبرآنلاین:  شب عرفه، شب دعا و اعمال صالح است و دعا در این شب مقبول و مستجاب است.
در روایتی نقل شده است که شب عرفه هر دعای خیری که انسان بکند به اجابت می رسد؛ و برای کسی که در شب عرفه اطاعت الهی را بکند و اعمال صالحه انجام دهد، معادل صد و هفتاد سال اطاعت و عبادت است؛ یعنی از نظر پاداش چنین چیزی به او داده می‏ شود. نکاتی ناب از سخنان آیت الله مجتبی تهرانی درباره اهمیت و بزرگی شب و روز عرفه را در ادامه می خوانید.
 
امشب فقط دعا کنید
 
این روایت، عظمت شب عرفه را می رساند. به حسب ظاهر امشب شب عرفه است؛ لذا امشب را قدر بدانید! اولین مسأله‏ ای که در امشب تاکید شده، «دعا کردن» است و در روایت دارد: دعا کنید! دعای خیر کنید! و بدانید که این دعاها به اجابت می رسد.
 
مطلب دیگر اینکه مقید باشید که امشب مشغول به غیر عبادت نشوید! کاری کنید که اشتغالات کنار برود تا بتوانید به سوی عبادات و صالحات بروید! وقتی چنین معادله ‏ای هست که عبادت امشب مانند عبادت صد و هفتاد ساله است، خیلی انسان باید مراقبت و جدیت داشته باشد. این خیلی قابل توجه است، چون امشب یکی از بزرگترین فرصتهایی است که ما داریم.
 
اثر دعا برای دیگران و پشت سر آنها
 
درباره دعا کردن هم بگویم که در روایتی از امام باقر علیه السلام آمده است که حضرت فرمودند: سریعترین دعایی که به هدف اجابت می‏ رسد، دعایی است که یک برادر مؤمن، برای برادر مؤمن دیگرش می‏ کند و پشت سر او برایش از خدا خیر می‏ خواهد؛ نه در حضورش. یعنی هرکس برای دیگری دعا کند، به سرعت به اجابت می رسد. وقتی این شخص شروع می‏ کند به دعا کردن برای برادر مؤمنش و پشت سر او، آن فرشته ‏ای که برای گرفتن دعاها موکل شده است، جواب می‏ دهد: این چیزی که برای برادرت خواستی، برای خودت دو برابرش برآورده شد. یعنی همین که برای دیگری خیر خواستی و دعایش کردی، برای خودت دو برابرش منظور و مستجاب می‏ شود.
 
امشب را قدر بدانید
 
از غروب شب عرفه تا غروب روز عرفه زمان بسیار بزرگی است. این را گفتم تا امشب که به حسب ظاهر شب عرفه است و موقعیت بسیار خوبی است، هم دعا کنید و هم به اعمال صالحه مشغول شوید! این را هم بدانید که دعاهایی که می‏ کنید اگر برای دیگران باشد، چیز بیشتری نصیبتان می‏ شود.
 
روز عرفه، روز درخواست از خداوند
 
در روایتی است که از پیغمبر اکرم نقل شده است که خداوند وحی فرستاد به بعضی از پیامبرانش که این متن وحی الهی است که بر فرض که اهل هفت آسمان و تمام زمین، همگی از من درخواست کنند و به هرکدام هرچه که خواستند را بدهم، از خزانه، حکومت و فضل الهی ذره‏ ای کاسته نمی‌شود؛ حتی مثل یک بال پشه هم از خزانه من کم نمی‌شود؛ و چه‏ طور ممکن است که از فضل الهی کاسته شود در حالی که من سردمدار آن هستم!؟
 
روز امید خوشبختی برای همه
 
روایتی دیگری از زین العابدین صلوات الله علیه آمده که محدث قمی هم آن را در مفاتیح نقل کرده است؛ در آن روایت آمده است که روز عرفه بود و حضرت دیدند که سائلی دارد از مردم، یعنی غیر خدا، درخواست می‌کند؛ حضرت به او فرمود: وای بر تو! در چنین روزی از غیر خدا تقاضا و درخواست می‌کنی!؟ و حال آنکه امید می‌رود در چنین روزی فضل الهی شامل طفل‌هایی شود که در رحم مادر هستند. امید است که اینها خوشبخت و سعادتمند شوند.
 
روز عرفه، روز درخواست و بخشایش
 
یکی از آن مقاطعی که این اسلحه بردش بیشتر است و در اجابت سرعت دارد، ‌روز عرفه است. حتی تعبیر امام باقر(علیه‏السلام) این است که اصلا روز عرفه، روز دعا و درخواست از خداوند است. یعنی در این مقطع زمانی بخصوص سرعت اجابت دعا بیشتر است.
 
حضرت امام جعفر صادق(ع) فرمودند: اگر کسی در ماه مبارک رمضان مورد مغفرت الهی قرار نگیرد غفران برای او نیست مگر آنکه عرفه را درک کند. از این روایت دو مطلب به دست می‏ آید: یکی، عظمت ماه مبارک رمضان از نظر گسترش مغفرت الهی است که همه را در بر می‌گیرد. دوم، عظمت عرفه است. در ماه مبارک رمضان، زمان مطرح است. ممکن است برای عرفه هم زمان مطرح باشد؛ یعنی روز خاص و هم مکان مورد نظر باشد که آن زمین عرفات است. ولی مسلما زمان در اهمیت موضوع دخالت دارد که روز عرفه است. از لحاظ قید زمان، اگر کسی در ماه مبارک رمضان مورد مغفرت الهی قرار نگرفت، مسلما اگر در روز عرفه از خداوند طلب مغفرت کند مورد مغفرت الهی قرار خواهد گرفت.
 
فضیلت زیارت امام حسین در عرفه
 
مسأله مهم در روز عرفه زیارت امام حسین(علیه‏السلام) است که در حدیث آمده است خداوند قبل از آنکه به سرزمین عرفات نظر کند، به زائرین امام حسین(علیه‏السلام) نظر می‌افکند و این نظر افکندن در زمان‌های حساس و سرنوشت‌ساز مانند شب قدر، عید فطر، عید قربان و عید غدیر است که افضل اعمال در این زمان‌ها زیارت امام حسین(علیه‏السلام) است.
 
این روز را از دست ندهید!
 
هر لحظه‌ای از لحظات این روز برای ما گران بها است؛ به خصوص برای دعا و درخواست از خداوند. این فرصت بهترین فرصت است. پس این فرصت را از دست ندهید! به خصوص از ظهر تا هنگام غروب را که در روایات وارد شده است. بدانید اگر می‏ خواهید مشکلاتتان را حل کنید بیایید ‌این چند ساعت را درِ خانه خدا بروید و از او بخواهید؛ چه حاجت‏ های مادی را و چه معنوی را، همه را از او بخواهید. چون امروز برد دعا خیلی زیاد است. بخصوص درباره دیگران اگر دعا کنید، ما در روایت داریم که خدا چند هزار برابر به شما اعطا می‏ کند.



نویسنده : لبیک
تاریخ : دوشنبه 92/7/22
زمان : 8:40 عصر
عرفه چیست؟ و در عرفه چه باید کرد؟
نظرات ()

... تا غروب آفتاب دستش رو به آسمان بلند بود و با تضرع اشک می‌ریخت ... تا بالاخره بخشیده شد...

نهم ذیحجه (در ایران، سه شنبه) روز عرفه است. خداوند متعال در این روز به سه مکان و سه گروه از انسانها، توجه ویژه دارد:

1. کربلا و زائران امام حسین (ع).

2.  صحرای عرفات (در نزدیکی مکه) و حجاج بیت الله. 

3  .  هر جا از دنیا که دستی به سوی او بلند شود و دلی بشکند.

چرا «عرفه»؟

ـ آنگاه که جبرئیل (ع) مناسک حج را به حضرت ابراهیم (ع) می‌آموخت، چون به عرفه رسید به او گفت : «عرفت؟» یعنی «یاد گرفتی؟» و او پاسخ داد آری. لذا به این نام خوانده شد.

ـ وجه دیگر اینکه مردم از این جایگاه و در این سرزمین به گناه خود اعتراف می‌کنند.

ـ بعضی دیگر هم آن را جهت تحمل صبر و رنجی میدانند که برای رسیدن به آن باید متحمل شد ؛ چرا که یکی از معانی «عرف» صبر و شکیبایی و تحمل است.(1)

حضرت آدم (ع) در عرفات

مطابق روایتی از  امام صادق(ع)، وقتی جد اعلای ما حضرت آدم (ع) از  باغ بهشتی به زمین فرود آمد، چهل روز هر بامداد بر فراز کوه صفا با چشم گریان در حال سجده بود. جبرئیل (ع)، فرود آمد و پرسید:

ـ چرا می گریی، ای آدم؟

ـ چرا نگریم در حالیکه از جوار خداوند به این دنیا فرود آمده ام؟

ـ به درگاه خدا توبه کن و بسوی او بازگرد.

ـ چگونه ؟

جبرئیل در روز هشتم ذیحجه آدم را به منی برد، آدم شب را در آنجا ماند و صبحگاهان عازم صحرای عرفات شد. جبرئیل هنگام خروج از مکه، احرام بستن و لبیک گفتن را به او آموخت و چون عصر روز عرفه فرا رسید، آدم  را به غسل فرا خواند و پس از نماز عصر، او  را به وقوف در عرفات دعوت کرد و کلماتی را که از پروردگار دریافت کرده بود به وی تعلیم داد، این کلمات عبارت بودند از:

سبحانک اللهم و بحمدک

لا اله الا انت

علمت سوء و ظلمت نفسی

واعترفت بذنبی

اغفر لی انک انت الغفور الرحیم
 یعنی:

جز تو خدایی نیست

کار بدی کردم و بر خود ظلم نمودم

اینک به گناه خود اعتراف می‌کنم

مرا ببخش که تو بخشنده و مهربانی.

آدم (ع) تا غروب آفتاب همچنان دعا میکرد  و با تضرع اشک می‌ریخت. وقتی که آفتاب غروب کرد همراه جبرئیل روانه مشعر شد و شب را  آنجا گذراند. صبحگاهان در مشعر بپاخاست و به دعا پرداخت... تا اینکه سرانجام بخشیده شد ...

حضرت ابراهیم (ع) در عرفات

جبرئیل(ع) در صحرای عرفات،  مناسک حج را به حضرت ابراهیم (ع)  آموخت و حضرت ابراهیم (ع) در برابر او می فرمود: عَرِفتُ، عَرِفتُ (شناختم، شناختم).

پیامبر خاتم (ص) در عرفات

دامنه کوه عرفات در زمان صدر اسلام، کلاس صحرایی پیامبر اسلام (ص) بود و بنا به گفته برخی مفسرین آخرین سوره قرآن در صحرای عرفات بر پیغمبر (ص) نازل شد و پیغمبر آنرا به مردم و شاگردانش تعلیم فرمود.

 رسول گرامی اسلام (ص) در چنین روزی سخنان تاریخی خود را در اجتماع عظیم و با شکوه حجاج بیان داشت:

... ای مردم سخنان مرا بشنوید! شاید دیگر شما را در این مکان ملاقات نکنم. شما به زودی بسوی خدا باز می گردید. در آن جهان به اعمال نیک و بد شما رسیدگی می شود. به شما توصیه می کنم هرکس امانتی نزد اوست به صاحبش برگرداند. 

ای مردم بدانید ربا در آئین اسلام ، حرام است. از پیروی شیطان بپرهیزید. به شما سفارش می کنم که به زنان نیکی کنید زیرا آنها امانتهای الهی در دست شما هستند و با قوانین الهی بر شما حلال شده اند.

... من در میان شما دو چیز به یادگار می گذارم که اگر به آن دو چنگ زنید گمراه نمی شوید، یکی کتاب خدا و دیگری سنت و (عترت) من است.

هر مسلمانی با مسلمان دیگر برادر است و همه مسلمانان جهان با یکدیگر برادرند و چیزی از اموال مسلمانان بر مسلمانی حلال نیست مگر اینکه آنرا به رضایت به  دست آورده باشد...

تسبیحات حضرت رسول (ص) در روز عرفه :

سُبْحانَ الَّذى فِى السَّمآءِ عَرْشُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى الاَْرْضِ حُکْمُهُ
منزه است خدایى که عرش او در آسمان و  فرمان و حکمش در زمین است

سُبْحانَ الَّذى فِى الْقُبوُرِ قَضآؤُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى الْبَحْرِ سَبیلُهُ
منزه است خدایى که در گورها قضا و فرمانش جارى است منزه است خدایى که در دریا راه دارد
سُبْحانَ الَّذى فِى النّارِ سُلْطانُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى الْجَنَّةِ رَحْمَتُهُ
منزه است خدایى که در آتش دوزخ سلطنتش موجود است منزه است خدایى که در بهشت رحمت او است
سُبْحانَ الَّذى فِى الْقِیمَةِ عَدْلُهُ سُبْحانَ الَّذى رَفَعَ السَّمآءَ 
منزه است خدایى که در قیامت عدل و دادش برپا است منزه است خدایى که آسمان را بالا برد 
سُبْحانَ الَّذى بَسَطَ الاْرْضَ سُبْحانَ الَّذى لا مَلْجَاَ وَلا مَنْجا مِنْهُ اِلاّ اِلَیْهِ 
منزه است خدایى که زمین را گسترد منزه است خدایى که ملجا و پناهى از او نیست جز بسوى خودش 
پس بگو 
سُبْحانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَلا اِلهَ اِلا اللّهُ وَاللّهُ اَکْبَرُ صد مرتبه 
منزه است خدا و حمد از آن خدا است و معبودى جز خدا نیست و خدا بزرگتر از توصیف است
و بخوان توحید صد مرتبه و آیة الکرسى صد مرتبه و صلوات بر محمّد و آل محمّد صد مرتبه و بگو
لااِلهَ اِلا اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ لَهُ الْمُلْکُ وَ لَهُ الْحَمْدُ یُحْیى وَیُمیتُ
معبودى جز خدا نیست یگانه اى که شریک ندارد پادشاهى خاص او است و از آن او است حمد زنده کند و بمیراند
وَیُمیتُ وَیُحْیى وَهُوَ حَىُّ لا یَموُتُ بِیَدِهِ الْخَیْرُ وَهُوَ عَلى کُلِّ شَىْءٍ
و بمیراند و زنده کند و او است زنده اى که نمیرد هرچه خیر است بدست او است و او بر هر چیز
قَدیرٌ ده مرتبه اَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذى لا اِلهَ اِلاّ هُوَ الْحَىُّ الْقَیُّومُ وَاَتوُبُ اِلَیْهِ ده مرتبه
توانا است آمرزش خواهم از خدایى که معبود بحقى جز او نیست که زنده و پاینده است و بسویش توبه کنم
یا اَللّهُ ده مرتبه یا رَحْمنُ ده مرتبه یا رَحیمُ ده مرتبه یا بَدیعَ السَّمواتِ وَالاْرْضِ یا ذَاالْجَلالِ وَالاِْکْرامِ ده مرتبه یا حَىُّ یا قَیُّومُ ده مرتبه یا حَنّانُ یا مَنّانُ ده مرتبه یا لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ ده مرتبه آمینَ ده مرتبه

برخی از اعمال شب و روز عرفه:

1.احیا و نماز و عبادت در شب عرفه

2. دعا در شب عرفه (که گفته شده است مستجاب می‌گردد) .

3.  زیارت امام حسین (ع) در شب عرفه.

4.  غسل.

5. روزه روز عرفه (اگر سبب ضعف و مانع از دعا و مناجات نشود) .

6. قرائت دعای عرفه امام حسین علیه السلام (که بهتر است بعد از نماز عصر باشد) .

7. قرائت دعای عرفه امام سجاد علیه السلام (که در صحیفه سجادیه موجود است).

8. زیارت امام حسین (ع) در روز عرفه.

9. زیارت حضرت اباالفضل العباس (س) در روز عرفه .

10. اعتراف و اقرار به گناهان.

11. دو رکعت نماز که در رکعت اوّل بعد از حمد، سوره  توحید و در رکعت دوم بعد از حمد، سوره کافرون خوانده می‌شود. سپس چهار رکعت نماز که در هر رکعت بعد از حمد،پنجاه مرتبه سوره توحید (این نماز در واقع همان نماز حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام است) .

تذکر : از مشاهده فهرست بالا نترسید. هر کدام را که حال و حوصله دارید انجام دهید. انجام غسل کارساده ای است که جزو کارهای روزمره ماست؛ فقط باید نیت غسل عرفه کرد. دو رکعت نماز و بعد خلوت با خدا بیش از 10 دقیقه وقت نمی‌گیرد ولی به دل‌های ما صفا و جلا می‌دهد. فقط بدانیم که: خداوند بزرگ و کریم است. کیفیت هم معمولا ازکمیت مهم‌تر است.

صحرای عرفات همایش شناخت و خودسازی امام حسین (ع)

حضرت سیدالشهدا، امام حسین (ع) نیز بعد از ظهر روز عرفه همراه با فرزندان و گروهی از اصحاب از خیمه های خود در صحرای عرفات بیرون آمدند و رو به دامن «کوه رحمت» نهادند و در سمت چپ کوه رو به کعبه همایشی تشکیل دادند که موضوع آن شناخت و سازندگی بود. این همایش، تنها جنبه علم و معرفت نداشت بلکه شناخت توأم با عمل و سازندگی و تزکیه و خودسازی بود. فهرست مطالب آن عبارت بود از:

1ـ شناخت خدا و صفات الهی.

2ـ شناخت خود یا خودشناسی.

3ـ شناخت جهان.

4ـ شناخت آخرت.

5ـ شناخت پیامبران.

6ـ خودسازی با صفات الهی.

7ـ پرورش نفس با کمالات الهی.

8ـ توبه و بازگشت به خدای مهربان.

9ـ دور کردن صفات نکوهیده از خود با تسبیح پروردگار.

10ـ فراگیری راه تعلیم و تربیت از خدا.

11ـ شناخت و درخواست بهترین مسئلت ها.

12ـ تبدیل خود پرستی نفس به خدا پرستی.

13ـ تبدیل خود برتر بینی نفس به تواضع و فروتنی.

14ـ تبدیل خودخواهی نفس به ایثار و غیر خواهی.

15ـ تعلیم مفاهیم و ادبیات قرآن.

رهیافت‌هایی از دعای عرفه امام حسین (ع)

1ـ ستایش حق تعالی:

ستایش سزاوار خداوندی است که کس نتواند از فرمان قضایش سرپیچد و مانعی نیست که وی را از اعطای عطایا، باز دارد. و صنعت هیچ صنعتگری بپای صنعت او نرسد. بخشنده بیدریغ است. اوست که بدایع خلقت را بسرشت و صنایع گوناگون وجود را با حکمت خویش استوار ساخت.......

2ـ تجدید عهد و میثاق با خدا:

پروردگارا بسوی تو روی آورم. و به ربوبیت تو گواهی دهم. و اعتراف کنم که تو تربیت کننده و پرورنده منی. و بازگشتم بسوی توست. مرا با نعمت آغاز فرمودی قبل از اینکه چیز قابل ذکری باشم.......

3ـ خود شناسی:

 و قبل از هدایت مرا با صنع زیبایت مورد رأفت و نعمتهای بیکرانت قرار دادی. آفرینشم را از قطره آبی روان پدید آوردی. و در تاریکیهای سه گانه جنینی سکونتم دادی: میان خون و گوشت و پوست. و مرا شاهد آفرینش خویش نگرداندی و هیچیک از امورم را بخودم وا نگذاشتی........

4ـ راز آفرینش انسان:

ولی مرا برای هدفی عالی یعنی هدایت (و رسیدن به کمال) موجودی کامل و سالم بدنیا آوردی. و  در آن هنگام که کودکی خردسال در گهواره بودم، از حوادث حفظ کردی. و مرا از شیر شیرین و گوارا تغذیه نمودی. و دلهای پرستاران را بجانب من معطوف داشتی. و با محبت مادران به من گرمی و فروغ بخشیدی........

5ـ تربیت انسان در دانشگاه الهی:

تا اینکه با گوهر سخن مرا ناطق و گویا ساختی. و نعمتهای بیکرانت را بر من تمام کردی. و سال به سال بر رشد و تربیت من افزودی. تا اینکه فطرت و سرنوشتم، به کمال انسانی رسید. و از نظر توان اعتدال یافت. حجتت را بر من تمام کردی که معرفت و شناختت را به من الهام فرمودی.......

6ـ نعمتهای خداوند:

آری این لطف تو بود که از خاک پاک عنصر مرا بیافریدی. و راضی نشدی ای خدایم که نعمتی را از من دریغ داری. بلکه مرا از انواع وسائل زندگی برخوردار ساختی. با اقدام عظیم و مرحمت بیکرانت بر من. و باحسان عمیم خود نسبت به من، تا اینکه همه نعماتت را درباره من تکمیل فرمودی......

7ـ شهادت به بیکرانی نعمت های الهی:

الهی! من به حقیقت ایمانم، گواهی دهم. و نیز به تصمیمات متیقن خود و به توحید صریح و خالصم

و به باطن نادیدنی نهادم. و پیوستهای جریان نور دیده ام. و خطوط ترسیم شده بر صفحه پیشانی ام، و روزنه های تنفسی ام، و نرمه های تیغه بینی ام. و آوازگیرهای پرده گوشم و آنچه در درون لبهای من پنهان است......

8ـ ناتوانی بشر از بجا آوردن شکر الهی:

گواهی می دهم ای پروردگار که اگر در طول قرون و اعصار زنده بمانم و بکوشم تا شکر یکی از نعمات تو بجا آورم، نتوانم مگر باز هم توفیق تو رفیقم شود، که آن خود مزید نعمت و مستوجب شکر دیگر، و ستایش جدید و ریشه دار باشد...........

9ـ ستایش خدای یگانه:

معهذا من با تمام جد و جهد و توش و توانم تا آنجا. که وسعم می رسد با ایمان و یقین قلبی گواهی می دهم. و اظهار می دارم:

حمد و ستایش خدایی را که فرزندی ندارد تا میراث برش باشد. و در فرمانروایی نه شریکی دارد تا با وی در آفرینش بر ضدیت برخیزد و نه دستیاری دارد تا در ساختن جهان به وی کمک دهد.....

10ـ خواسته های یک انسان متعالی:

خداوندا، چنان کن که از تو بیم داشته باشم، آنچنان که گویی تو را می بینم و مرا با تقوایت رستگار کن! اما بخاطر گناهانم مرا به شقاوت دچار مساز! مقدر کن که سرنوشت من به خیر و صلاح من باشد. و در تقدیراتت خیر و برکت بمن عطا فرما!

11ـ سپاس به تربیت های الهی:

خداوندا! ستایش از آن تست که مرا آفریدی. و مرا شنوا و بینا گرداندی! و ستایش سزاوار تست که مرا بیافریدی و خلقتم را نیکو بیاراستی. بخاطر لطفی که به من داشتی والا......

12ـ نیازهای تربیتی از خدا:

و مرا بر مشکلات روزگار، و کشمکش شبها و روزها یاری فرمای! و مرا از رنجهای این جهان و محنتهای آن جهان نجات بده و از شر بدیهایی که ستمکاران در زمین می کنند نگاه بدار.............

13ـ شکایت به پیشگاه خداوند:

خدایا! مرا به که وا می گذاری؟ آیا به خویشاوندی که پیوند خویشاوندی را خواهد گسست؟ یا به بیگانه که بر من بر آشفتد؟ یا به کسانیکه مرا به استضعاف و استثمار کشانند؟ در صورتیکه تو پروردگار من و مالک سرنوشت منی؟

14ـ ای مربی پیامبران و فرستنده کتب آسمانی:

ای خدای من و ای خدای پدران من! ابراهیم، اسماعیل، اسحق و یعقوب، و ای پروردگار جبرئیل، مکائیل و اسرائیل. و ای تربیت کننده محمد، خاتم پیامبران و فرزندان برگزیده اش. ای فرو فرستنده تورات، انجیل زبور و فرقان......

15ـ تو پناهگاه منی:

تو پناهگاه منی، بهنگامی که راهها با همه وسعت، بر من صعب و دشوار شوند و فراخنای زمین بر من تنگ گردد. و اگر رحمت تو نبود من اکنون جزء هلاک شدگان بودم. و تو مرا از خطاهایم باز می داری. و اگر پرده پوشی تو نبود از رسوایان بودم.

1- فرهنگ دهخدا / ج 10 جدید / ص 15818

 

 منبع: دعای عرفه عبدالکریم بی آزار شیرازی




نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 92/7/21
زمان : 11:30 صبح
یادداشت رهبر انقلاب درباره شوق سفر حج
نظرات ()

رهبر معظم انقلاب اسلامی پس از مطالعه برخی کتاب‌ها یادداشتی در ابتدای آن می‌نویسند. این یادداشت‌ها برخی در نقد و بیان اشکالات موجود در کتاب‌هاست. بعضی هم در تعریف و تحسین نویسنده و نوشته‌اش.
بیست سال پیش و بعد از مطالعه‌ی کتاب «سفر به قبله» که سفرنامه‌ی حج هدایت‌الله بهبودی است، حاشیه‌نوشته‌ی ایشان از جنس دیگری بود. متن ذیل دستخط دل‌نوشته‌ای است که در حال و هوای دلتنگی زیارت خانه‌ی خدا نوشته شده و به همراه تصویری از حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در مراسم حج در سال 1358 منتشر می‌شود:

«این کتاب مرا باز در شور و حال حسرت‌آلود زیارت خانه‌ی خدا و حرم رسول‌الله(ص) فرو برد. شور و حال و اشتیاقی که دیگر امیدی هم با آن نیست. تا به یاد دارم -از سالهای دور جوانی- هرگز دل خود را از آتش این اشتیاق، رها نیافته‌ام. اما حتی در دوران سیاه اختناق که هر روحانی بامعرفت و بیمعرفتی، با رغبت و یا حتی از سر سیری، آسان می‌توانست در خط حج قرار بگیرد .. و من نمی‌توانستم! یا بهتر بگویم: هیچ حمله‌دار و رئیس کاروانی از ترس ساواک شاه، نمی‌توانست و جرأت نمی‌کرد نام مرا در فهرست حاجی‌های خود -چه رسد به عنوان روحانی کاروان- بگذارد. بله، حتی در آن دوران سخت هم دلم از امید زیارت کعبه و بوسه زدن بر جای پای پیامبر(ص) در مکه و مدینه، خالی نمانده بود .. و این امید، اگرچه با حج ده روزه‌ی سال 58 که به فضل شهید محلاتی قسمتم شد، برآورده گشت، اما آتش آن شوق سوزنده‌تر و مشتعل‌تر شد .. در سالهای ریاست جمهوری چشم امید به پس از آن دوران دوخته بودم .. اما امروز ..؟ شور و اشتیاقی بی‌سکون و امیدی تقریبا فرو مرده .. تنها تسلا به خواندن اینگونه سفرنامه‌ها یا شنیدن آنها است که خود بازافزاینده‌ی شوق نیز هست.

این کتاب، شیرین، موجز، با روح و هوشمندانه نوشته شده است. زیارت قبول؛ عزیز نویسنده!
زیارت قبول
70/12/10»

«سفر به قبله» را انتشارات سوره مهر منتشر کرده است. اطلاعات بیشتر درباره‌ی این کتاب از اینجا در دسترس است.




نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 92/7/21
زمان : 11:13 صبح
آمار تحلیلی ازدواج و طلاق در کشور
نظرات ()

مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور، گفت: در پنج سال اخیر، از 12.5 طلاق در مقابل هر 100 ازدواج در سال 1387 به 18.1 طلاق در مقابل هر 100 ازدواج در سال 1391 افزایش را شاهد بوده‌ایم و به عبارت دیگر سرعت افزایش طلاق‌ها در مقایسه با ازدواج تقریباً 1.5 برابر شده است.

به گزارش ایسنا، علی‌اکبر محزون گفت: میانگین سن ازدواج در مناطق شهری از مناطق روستایی بیشتر است به طوری که در سالی که گذشت میانگین سن آقایان در ازدواج‌های ثبت شده در کشور 27.4 سال بوده که این شاخص برای مردان ساکن در نقاط شهری 27.7 سال و در نقاط روستایی 26.2 سال بوده است.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور افزود: میانگین سن خانم‌ها در ازدواج‌های ثبت شده در کشور نیز 22.1 سال بوده که در نقاط شهری 23.3 و در نقاط روستایی 21.5 سال بوده است.
وی استان‌های سمنان، البرز و تهران را به ترتیب با 28.6 ، 28.5 و 28.1 سال جزء سه استان اول از لحاظ بیشترین میانگین سن ازدواج آقایان که این شاخص در آن‌ها بیش از میانگین کشوری است، عنوان و اظهار کرد: کمترین مقدار این شاخص در استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و هرمزگان و به ترتیب برابر با 25.1 ، 25.1 و 26.1 سال بوده است.
وی همچنین استان‌های دارای بیشترین میانگین سن ازدواج خانم‌ها را به ترتیب تهران با 25.0 البرز با 24.4 و سمنان با 24.2 سال که تفاوت آن‌ها در مقایسه با میانگین کشوری به مراتب بیشتر از تفاوت میانگین سن آقایان با میانگین‌های کشوری است عنوان و اظهار کرد: استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خراسان رضوی به ترتیب با مقادیر 20.9 ، 21.1 و 21.1 سال دارای کمترین مقدار برای این شاخص می‌باشند.
محزون گفت: نرخ ثبت طلاق در سال‌های اخیر بین 1.7 تا 2.0 در هزار بوده، یعنی ثبت حدوداً 2 طلاق به ازای هر هزار نفر جمعیت و این میزان نشان می‌دهد که میزان ثبت طلاق در سال‌های اخیر با در نظر گرفتن تحولات حجم و ساختار جمعیت تغییر جزئی داشته است.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات و مهاجرت اظهار کرد: برای بهتر نشان دادن تغییرات ثبت طلاق در مقایسه با رویداد ازدواج از شاخص تعداد طلاق ثبت شده در مقابل هر 100 ازدواج استفاده شده است. وی افزود: بیشترین مقدار این شاخص به ترتیب در استان‌های تهران و البرز با رقم 35.0 و 28.6 طلاق در مقابل هر 100 ازدواج و کمترین مقدار آن به ترتیب در استان‌ها سیستان و بلوچستان و ایلام با رقم 4.9 و 9.2 طلاق در مقابل هر 100 ازدواج است.
محزون با بیان اینکه 14.1درصد از طلاق‌های ثبت شده مربوط به کمتر از 1 سال طول مدت ازدواج است، گفت: 49.7 درصد یا به عبارت دیگر، نیمی از طلاق‌های ثبت شده مربوط به کمتر از 5 سال زندگی مشترک بوده است.
وی در خصوص جمعیت زنان بدون همسر که قبلاً ازدواج را در زندگی تجربه کرده‌اند، گفت: براساس آخرین سرشماری که توسط مرکز آمار ایران انجام شده جمعیت زنان بدون همسر در اثر طلاق بیش از 440 هزار نفر بوده و جمعیت زنان بدون همسر به دلیل فوت همسر بیش از 2 میلیون و 300 هزار نفر گزارش شده است. بر این اساس می‌توان گفت از کل زنان بدون همسر که یکبار ازدواج را در زندگی تجربه بودند، 84.0 درصد بدون همسر در اثر فوت همسر و 16.0 درصد بدون همسر در اثر طلاق بوده که سهم مربوط به علت طلاق در سرشماری 1385 برابر با 11.8 درصد و در سرشماری 1375 برابر با 7.6 درصد بوده است.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات و مهاجرت افزود: جمعیت مردان بدون همسر در اثر طلاق نیز براساس نتایج آخرین سرشماری در حدود 214 هزار نفر و جمعیت مردان بدون همسر به دلیل فوت همسر نیز 332 هزار نفر گزارش شده است. بر این اساس می‌توان گفت از مردان بدون همسر که یکبار ازدواج را در زندگی تجربه بودند، 39.2 درصد بدون همسر در اثر طلاق و 60.8 درصد بدون همسر در اثر فوت همسر بوده که سهم مربوط به علت طلاق در سرشماری 1385 برابر با 31.9 درصد و در سرشماری 1375 برابر با 19.4 درصد بوده است.
محزون گفت: در دو سرشماری اخیر تعداد زنان مجرد قطعی - از لحاظ جمعیت‌شناسی یعنی زنانی که تا 50 سالگی ازدواج نکرده‌اند- از حدود 53 هزار نفر در سال 1385 به حدود 89 هزار نفر در سال 1390 یعنی تقریباً 1.7 برابر رسیده و تعداد مردان مجرد قطعی نیز با همان تعریف، از حدود 43 هزار نفر به حدود 62 هزار نفر یعنی تقریباً 1.4 برابر رسیده است.



نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 92/7/21
زمان : 9:38 صبح
ماجرای جذابیت دخترکان دکاندار
نظرات ()

 دکانداری دختران به سرعت در حال توسعه است. شغل جدیدی که با همه نکات منفی آن از حیث اقتصادی و اجتماعی پایدار و ماندگار است. چرایی را باید در مقراض دو تکه عرضه و تقاضا دید.
 
طرف تقاضا چه خبر است؟
1- برای سود بیشتر استخدام یک خانم «با روابط عمومی بالا» لازم است. سود افزایش می یابد و دکاندار محترم هم منزلت اجتماعی پیدا می کند.
 
2- مشاغلی که مستقیما با مشتری سرو کار دارد باید به هر تقدیری جذاب باشد. طبیعتاً خیلی از مشاغل نیاز به این جذابیت ندارند. مثلاً مجسمه سازی و یا هنرهای دستی. از این رو برای جذب خانم ها در شغل هایی که با مشتری ارتباط مستقیم دارند، حتی رقابت هم شکل می گیرد. در این نوع رقابت حقوق و دستمزد هم بالا می رود.
 
اما طرف عرضه چه خبر است؟
1- نرخ بیکاری زنان دو برابر مردان است. از سویی نرخ ورودی به دانشگاه ها نیز برای زنان بیشتر است. در نتیجه رقابت زنان برای پیدا کردن شغل با یکدیگر و بعد هم با مردها افزایش می یابد. 
 
2- نوع انگیزه زنان نیز با مردان متفاوت است. انگیزه اولیه خانم ها برای انتخاب شغل، حضور در جامعه است. با این توصیف نفس حضور او در جامعه یک امتیاز برایش تلقی می شود.
 
3- در چنین شرایطی اولاً قدرت انتخاب و بعد هم قدرت چانه زنی او پائین می آید. پس به دو دلیل انگیزه غیر مالی و رقابت با دیگران، نرخ دستمزد پائین تری را هم مطالبه می کنند.
 
نتیجه اینکه؛
1- به دلیل تقاضای بیشتر و دستمزد بالاتر، اشتغال زن ها در بوتیک ها و عطر فروشی ها و ساندویچی ها و غیره شکل می گیرد و کمتر در مشاغل دیگر. البته بماند که اخیراً حضور دختران را در تعمیرگاه های خودرو و رانندگی کامیون و ... هم شاهدیم.
 
2-زنها حاضرند برای رقابت با مردها و دیگر خانم ها حقوق کمتری را دریافت کنند. پس بیشتر به کار گرفته می شوند.
 
3- سود کاسب با حضور این دختران جذاب بالاتر رفته و در نهایت دستمزد بیشتری می دهند و همین باعث میشود این شغل برای دختر ها جذاب تر شود.
 
در نهایت اینکه دکّانداری برای زنان جذاب، هر روز توسعه می یابد و الگوی کار زنان در جامعه و الگوی حضور اجتماعی و سبک رفتاری آنها در جامعه نیز تغییر می کنند. طبیعی است که در این روند، نهاد خانواده نیز به شدت تغییر شکل و ماهیت داده و از جایگاه سنتی خود خارج شود. بروز و شیوع پدیده «خانواده های موج سومی» تنها یکی از اثرات شیوع این پدیده در حوزه حریم خانواده است که در جای خود به آن خواهیم پرداخت.



نویسنده : لبیک
تاریخ : پنج شنبه 92/7/18
زمان : 7:28 عصر
ملاک های جوانان ایرانی برای انتخاب همسر
نظرات ()

همزمان با سالروز ازدواج حضرت علی علیه السلام و حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و روز ملی ازدواج برخی از مهمترین یافته‌های آخرین نظرسنجی مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران(ایسپا) منتشر شد.

محمد آقاسی رییس ایسپا گفت: از آنجا که بحث ازدواج و انتخاب همسر در شرایط کنونی در میان جوانان ایرانی از اهمیت بسزایی برخوردار است، مرکز ایسپا در این حیطه اقدام به نظرسنجی کرده است که نتایج این پژوهش‌ها می‌تواند نقش موثری برای تصمیم گیری مسولان و نیز مکمل مناسبی برای سیاستگزاران فرهنگی کشور باشد. به ویژه با استقرار دولت یازدهم استفاده ازاین نتایج می‌تواند در برنامه‌ریزی‌های آتی مهم و موثر باشد.

آقاسی افزود: «محورهای این نظرسنجی شامل ملاک‌های انتخاب همسر، موانع ازدواج، سن مطلوب ازدواج، فرزندآوری و مواردی از این دست است که در فواصل مختلف منتشر خواهد شد که این نظرسنجی به صورت ملی و با حجم نمونه 3028 نفر صورت گرفته است.

وی در ادامه با بیان اینکه از مجموع پاسخگویان حاضر در تحقیق، 50.1 درصد مرد و 49.9 درصد زن و میانگین سنی افراد حاضر در تحقیق 25.2 بوده است . همچنین 60.5 درصد از پاسخگویان دارای تحصیلات دانشگاهی، 34.1 درصد دارای تحصیلات متوسطه و دیپلم و 5.4 درصد نیز تحصیلاتشان کمتر از دبیرستان بوده است.

ملاک‌های انتخاب همسر از نگاه جوانان ایرانی

رییس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران در ادامه به تشریح برخی یافته‌های این تحقیق پرداخت و افزود: در سؤال جداگانه‌ای از پاسخگویان در خصوص ملاک‌های انتخاب همسر از سوی جوانان پرسیده شد که با توجه به یافته‌های به دست آمده «دارا بودن شغل و درآمد مناسب» با کسب 13.2 امتیاز از 100 امتیاز، اولویت اول را به خود اختصاص داده است. ملاک‌های «تفاهم» با 12.6 امتیاز و «عفت و پاکدامنی» با 11.3 امتیاز، اولویت‌ها دوم و سوم جوانان برای ازدواج عنوان شده است.

آقاسی یادآور شد: اگر بخواهیم ملاک‌های جوانان را برای انتخاب همسر به تفکیک زن و مرد بررسی و تحلیل کنیم به این نتیجه می‌رسیم در مجموع «دارا بودن شغل و درآمد مناسب» از منظر پاسخگویان زن بیش از سایر ملاک‌ها مورد توجه بوده است، درحالیکه مردان «ملاک عفت و پاکدامنی» را مهم‌تر از سایر معیارها دانسته‌اند.

سن مطلوب ازدواج از نظر جوانان ایرانی

وی در ادامه افزود: در این نظرسنجی‌ از جوانان درباره سن مطلوب ازدواج برای خانم‌ها و آقایان به تفکیک پرسیده شد که نتایج نظرسنجی نشان داد 50.6 درصد از پاسخگویان سن مطلوب برای ازدواج آقایان را بین سنین 27 تا 30 سال و 32.7 درصد نیز سن مناسب برای ازدواج آقایان را بین 23 تا 26 سال عنوان کرده‌اند. به صورت کلی میانگین سن مطلوب ازدواج آقایان از دیدگاه جوانان کشور27.6 اعلام شده است.

رییس ایسپا دیدگاه جوانان در مورد سن مطلوب ازدواج خانم‌ها را این‌گونه تشریح کرد: 43.9 درصد از پاسخگویان اظهار داشته‌اند که سن مطلوب ازدواج برای خانم‌ها بین سنین 23 تا 26 سال است، همچنین 37 درصد جوانان نیز معتقدند سن مطلوب ازدواج برای خانم‌ها بین سنین 19 تا 22 سال است و به صورت کلی میانگین سن مطلوب خانم‌ها از طرف پاسخگویان، 23.2 اعلام شده است.

نظر جوانان در مورد فرزندآوری و خوشبختی در زندگی

آقاسی با اشاره به اینکه یکی از مواردی که در سال‌های اخیر مورد تاکید قرار گرفته بحث باروری و فرزندآوری است و رهبر فرزانه انقلاب اسلامی نیز بر روی این مطلب تاکید دارند و دستگاه‌های مختلف اجرایی و ارگانهای فرهنگی می‌بایست به این مطلب توجه داشته باشند، اظهارکرد: در همین زمینه از جوانان پرسیده شد که آیا داشتن فرزند را موجب خوشبختی در زندگی می دانید که اکثریت جوانان (72.7درصد) اعتقاد دارند داشتن فرزند در زندگی مشترک باعث خوشبختی زوجین خواهد بود،بنابراین این مطلب امیدوارکننده و دارای اهمیت است که جوانان در آستانه ازدواج تمایل به داشتن فرزند دارند و در این میان تنها 24.1 درصد رابطه‌ای بین داشتن فرزند و خوشبختی زوجین نمی‌بینند.

خبرگزاری ایسنا




نویسنده : لبیک
تاریخ : سه شنبه 92/7/16
زمان : 2:47 عصر
به بهانه روز ازدواج !!!
نظرات ()

از وبلاگ حجه الاسلام شیری امامت مسجد صاحب الزمان کوی راه حق تحت عنوان ازدواج آگاهانه، همین و بس دیدن فرمایید ... .

روی تصویر کلیک نمایید ... 




نویسنده : لبیک
تاریخ : دوشنبه 92/7/15
زمان : 10:32 صبح
بسته کتاب به مناسبت روز ازدواج:
نظرات ()

از «آموزش‌های قبل از ازدواج» تا «راه‌کارهای بعد از ازدواج» برای اینکه «برویم با هم بسازیم»

 

گروه فرهنگی- احسان سالمی: روز ازدواج یکی از آن روزهای مبارکی است که سال هاست آن طور که باید و شاید به آن توجه نشده است و بیشتر خبرهایی که در رابطه با آن می شنویم، مربوط به مراسم های ازدواجی است که مقارن با این روز برگزار می شود ولی جدا از این اتفاق های مبارک موضوعی که نباید از آن غافل شد بالا رفتن سن ازدواج به خاطر مسائل مختلف است که شاید یکی از اصلی ترین دلایل آن را بتوان در عدم شناخت مناسب هریک از گروه های پسر و دختر نسبت به مسائل مختلف انتخاب همسر و شرایط و پیش شرط های لازم برای ازدواج دانست. برای همین ما هم به سراغ معرفی بسته کتاب پیشنهادی به مناسبت روز ازدواج رفتیم تا با این کار سهم خود را در آشنا کردن مخاطبانمان با این موضوع انجام داده باشیم.

 

1. جوانان و انتخاب همسر:

این کتاب که به قلم «علی اکبر مظاهری» نگاشته شده است یکی از پرمخاطب ترین کتاب های موجود در حوزه ازدواج می‌باشد که شاید بزرگترین گواه این مدعا را بتوان ترجمه شدن این اثر به دو زبان انگلیسی و اردو دانست.

نویسنده در مقدمه کتاب چنین آورده است: «جوانان را بنگرید؛ با امید و آرزوهای فراوان و قلب هایی مالامال از عشق و شور، بر آغاز راهی نوین ایستاده و در اندیشه حرکت به سوی زندگی مستقل و پرمسئولیتند. دو تصمیم مهم، دو گردنه خطیر، دو قله بلند و دو انتخاب بزرگ پیش رو دارند که حتما باید از این دو گردنه و قله بزرگ بگذرند و درباره این دو مسئله مهم، تصمیم بگیرند و راه صحیح را انتخاب کنند. یکی انتخاب شغل است و دیگری انتخاب همسر. این دو تصمیم و انتخاب، هر دو بزرگ و حساسند، اما یکی از دیگری بزرگتر، حساس تر و مهم تر است و آن «انتخاب همسر» می باشد.

یکی از عارفان بزرگ می فرماید: «اگر انسان نصف عمرش را صرف نماید تا استاد شایسته ای پیدا کند، ارزش دارد زیرا در نیمه دیگر عمرش سعادتمند خواهد شد». اما من می گویم اگر انسان نصف عمرش را صرف کند تا همسری شایسته و متناسب با خود پیدا نماید، ارزش دارد، زیرا بقیه عمرش سعادتمند خواهد شد.»

این کتاب شامل هفت فصل است که به ترتیب دارای نام های فضیلت ازدواج، چه زمانی ازدواج کنیم، فایده تسریع و زیانهای تاخیر در ازدواج، مشکلات و موانع ازدواج، معیارهای انتخاب همسر،گزینش، دوران نامزدی می باشند و هدف اصلی در بحث های این کتاب آشنایی پسران و دختران با شیوه «انتخاب همسر» است تا بتوانند در این امر مهم و سرنوشت ساز، موفق شوند. این کتاب توسط انتشارات «پارسایان» به چاپ رسیده است.

 

2. خانواده در نگرش اسلام و روانشناسی:

این کتاب که با قلم «محمدرضا سالاری فر» به رشته ی تحریر در آمده است، یکی دیگر از کتاب هایی است که از باب روانشناسانه به موضوع انتخاب همسر و تشکیل خانواده پرداخته است. البته این دیدگاه منطبق بر آموزه های دینی و احادیثی که در رابطه با ازدواج داریم نیز هست. در واقع در این کتاب تعالیم اسلام در خانواده در قالب روان‌شناختی بررسی می‌شود و از توصیه‌های اسلام در این زمینه، تبیینهای روان‌شناختی ارائه می‌دهد. از همین جهت با استفاده از آموزه‌های اسلام پیرامون خانواده در پی ارائه ی راهکارهایی کاربردی و عملیاتی در جهت افزایش کارایی خانواده‌ها، حل مشکلات آنها و حرکت در خانواده‌های متعادل و مطلوب از نظر اسلام است.

 این کتاب، شرایط دقیق استفاده از برخی قوانین اسلام در خانواده را به‌طور عینی بیان می‌کند، تا امکان هر‌گونه درک ناقص و سوءاستفاده از آنها را به کمترین حد رساند. این کتاب به دیدگاه‌های جامعه‌شناختی و روان‌شناختی در خانواده توجه دارد که با استفاده از این دیدگاه‌ها و احتزاز از ضعفهای احتمالی در آنها، آموزه‌هایی ارائه می‌دهد که برای خانواده‌های این عصر مفید خواهد بود.

 

3.آموزش های قبل از ازدواج:

 بدون شک عوامل رسیدن به موفقیت در ازدواج، نه به شانس است و نه به سرنوشت بلکه به مطالعه و مشاوره بستگی دارد.

در واقع یکی از بهترین راه هایی که با آن می توان به یک شناخت مناسب در دوره ی قبل از ازدواج رسید، استفاده از کتاب ها و مطالبی است که باعث می شود ذهن آدمی نسبت به شرایط و ویژگی های لازم برای یک ازدواج موفق آماده باشد.

کتاب «آموزش های قبل از ازدواج» که با همت «ابوالفضل بیرقی» به رشته ی تحریر در آمده است، یکی از این کتاب هاست. این کتاب روش انتخاب موفق همسر آینده را به شما نشان خواهد داد. مطالب این کتاب به شما خواهد آموخت که چه خصوصیاتی را برای انتخاب همسر آینده ی خود در نظر بگیرید، چگونه با او آشنا شوید، چگونه علاقه ی او را به خودتان افزایش دهید و چگونه در زندگی زناشویی از بروز اختلافات جلوگیری کنید؟

یکی دیگر از نکات مهم این کتاب برای افرادی است که ازدواج کرده اند. چرا که شامل نکات زیادی برای متاهلین است و در آن اشارات و ایده های بسیاری برای رفع مشکلات و ایجاد شور و حرارت و صلح و صفا در زندگی است.

 

4. مطلع عشق:

تا به حال رهنمودهای زیادی در رابطه با مسئله ی ازدواج از جانب مقام معظم رهبری برای جوانان بیان شده است. کتاب «مطلع عشق» مجموعه ای از این رهنمودهاست که با تیزهوشی نویسنده به بهترین نحو گردآوری شده است.

در بخشی از این رهنمودها که در این کتاب آمده است، می خوانیم: « خدای متعال از زن و مرد تنها خوشش نمی آید، مخصوصا آنهایی که جوانند و بار اولشان است. مخصوص جوانها هم نیست. خدای متعال از زندگی مشترک و مزدوج خوشش می آید. آدم تنها، مرد تنها و زن تنها که همـه عمر را به تنهایی می گذراند، از دید اسلام چیز مطلوبی نیست. مثل یک موجود بیگانه است در مجموعه پیکره انسانی. اسلام این طور خواسته که خانواده، سلول حقیقی مجموعه پیکره جامعه باشد نه فرد تنها. همچنین در این بخش به سنت پیامبر اعظم (ص)، ازدواج به موقع و ازدواج در حال شور و شوق تاکید شده است. ضمن آنکه ازدواج در آغاز احساس نیاز به عنوان امری مهم و از اختصاصات اسلام خوانده شده است.»

 

5.بروید با هم بسازید:

این کتاب که یکی دیگر از کتاب های گردآوری شده از بیانات مقام معظم رهبری برای جوانان است، نام خود را از جمله ی معروف امام خمینی (ره) خطاب به جوانانی که برای آن ها خطبه ی عقد می خوانند برگرفته شده است.

در بخشی از این کتاب که به همت «محمدرضا حدادی» تالیف شده است، می خوانیم: «سعی شما این باشد که در تمام دوران زندگی، به خصوص سالهای اول، این چهار پنج سال اوّل، با هم سازگاری داشته باشید. این طور نباشد که یکی اندکی ناسازگاری نشان داد، آن دیگری هم حتماً در مقابل او ناسازگاری نشان بدهد. نه! هر دو با هم سازگاری نشان بدهید و اگر دیدید همسرتان ناسازگاری کرد، شما سازگاری نشان دهید.این جا از آن جاهایی است که سازش و کوتاه آمدن خوب است.»

این کتاب توسط انتشارات «میراث قلم» در 80 صفحه روانه ی بازار شده است.

 

6.طلوع آشنایی، اهمیت و مراحل آشنایی پیش از ازدواج:

یکی از مهمترین دغدغه های ذهن هر جوان مسلمانی که قصد ازدواج را دارد، این است که بهترین روش آغاز مطالعه و شناخت برای آماده شدن ذهنی و فکری برای ازدواج چیست؟

 کتاب «طلوع آشنایی، اهمیت و مراحل آشنایی پیش از ازدواج» یکی از آن کتاب هاست که دارای ویژگی های منحصر به فردی مثل ذکر مراحل از آغاز مطالعه در مورد ازدواج تا جاری شدن صیغه ی عقد، آوردن احکام مختلف حقوقی و فقهی مرتبط با پیوند زناشویی و نیز ارائه ی کتاب شناسی بعضی کتاب های خوب مربوط به ازدواج تا تاریخ نگارش اثر در سال 1379 می باشد.

علاوه بر موضوعاتی که به آن اشاره کردیم، در بخش پیوست‌های کتاب به  مجموعه ای از قوانین فقهی– حقوقی در رابطه با ازدواج با عقد دائم، شرط‌های ضمن عقد، مهر، ازدواج موقت اشاره شده است.

این کتاب از آثار «مهدی رفیعی موحد» که انتشارات «بوستان کتاب» آن را روانه ی بازار کرده است.

 

7. تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث:

به طور کلی موضوع خانواده، در سه محور، قابل بحث و بررسی است: «تشکیل خانواده، عوامل تحکیم و تعالی خانواده و آسیب‌ها و عوامل فروپاشی آن»

کتاب «تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث» که با محوریت جمع آوری آیات و احادیث پیرامون این سه موضوع ذکر شده توسط آقای «محمد‌ ری‌شهری» تالیف شده است.

در بخشی از این کتاب می خوانیم:

« خانواده یکی از نهادهای اجتماعی است که شالوده حیات اجتماعی محسوب گردیده و گذشته از وظیفه تکثیر نسل و کودک پروری و در نتیجه ابقاء نوع بشر، وظایف متعدد دیگری از قبیل تولید اقتصادی و آموزش و پرورش، وظیفه جامعه‌پذیری و اجتماعی‌کردن فرد را نیز بر عهده دارد. بنابراین خانواده به عنوان عامل واسطی است که قبل از‌ ارتباط مستقیم فرد با گروه‌ها، سازمان‌ها و مؤسسات جامعه، نقش مهمی در انتقال هنجارهای اجتماعی به وی ایفاء می‌نماید و از سوی دیگر با توجه به اینکه خانواده با نظام پایگاهی جامعه در ارتباط است . موقعیت فرد نیز تا حدودی مبتنی بر موقعیت اجتماعی خانواده‌اش خواهد بود. نهاد خانواده، اصلی‌‌ترین رکن جامعه و بستر فرهنگ‌های گوناگون و زمینه‌ساز خوشبختی و یا بدبختی انسا‌ن‌ها و امت‌ها است. از این رو، اسلام که برنامه سعادت و تکامل بشر است، عنایت ویژه‌ای به سلامت، رشد و پویایی این نهاد سرنوشت‌ساز دارد.»

 

8. گلبرگ زندگی (مجموعه 3 جلدی):

این کتاب که به شکل پرسش و پاسخ تالیف شده است، نتیجه ی پاسخ‏گویی حجت الاسلام و المسلمین «حسین دهنوی» – کارشناس برنامه‏‎ی تلویزیونی گلبرگ در شبکه‏‎ی سه- به سؤالاتی است که جوانان و خانواده های آن ها از طریق ایمیل، پیامک و تلفن در طول این برنامه‏‎ی تلویزیونی مطرح کردند و پس از مدت کوتاهی به شکل مکتوب منتشر شده است.

استقابلا از این برنامه و کتابی که از طریق پرسش و پاسخ های آن منتشر شده است به حدی چشمگیر بوده است، مولفین آن به سرعت به سراغ تالیف جلدهای بعدی آن رفتند و البته آن ها نیز در برگیرنده ی سوالت مخاطبان در طول سری های بعدی این برنامه بودند.

این کتاب توسط انتشارات «خادم الرضا (ع)» به چاپ رسیده است. 

 

9. انتخاب همسر:

کتاب «انتخاب همسر» نوشته آیت الله امینی از قدیمی‌ترین و معروف‌ترین کتابهای این حوزه است. شاید مطالعه این کتاب برای جوانان این روزها این سوال را پیش بیاورد که آیا واقعاً باید به این میائل عمل کرد؟ در جواب باید گفت که اگرچه ممکن است برخی مثالهای کتاب مربوط به سالها پیش بوده و این روزها دیگر کاربرد نداشته باشد، اما مزیت اصلی این کتاب در  ارائهدسته بندی کاملی از معیارهاست.

یعنی نویسنده رد این کتاب تمام معیارهای لازم برای انتخاب همسر را برشمرده است و این به فرد در شرف ازدواج بسایر کمک میکند که تصویریکلی از این معیارها بدست بیاورد. حال هر فرد ممکن است برای برخی ملاک‌ها مثال‌های امروزی‌تری به ذهنش برسد که خب، اشکالی ندارد!




نویسنده : لبیک
تاریخ : دوشنبه 92/7/15
زمان : 10:27 صبح




.:: This Template By : Theme-Designer.Com ::.

Reba.ir

کد بارشی


رفتـــ 25
تحلیل آمار سایت و وبلاگ