سفارش تبلیغ
صبا ویژن

این وبلاگ در ستاد ساماندهی پایگاههای اینترنتی به آدرس www.samandehi.ir ثبت شده است .

«مسجد طراز اسلامی از منظر امام و مقام معظم رهبری» منتشر شد+دانلو
نظرات ()

یک کتاب کاربردی برای همه کسانی که به مسجد رفت و آمد دارند/ از امام جماعت تا نمازگزار؛ نقش هر یک در یک مسجد طراز اسلامی چیست؟

 

گروه فرهنگی - رجانیوز: مساجد «کرامت»، «امام حسن(ع)» و «میرزا جعفر» شهر مشهد در سالهای 1350 تا 1353 شاهد هزاران نفری بودند که برای شرکت در نماز جماعت و سخنرانی‌های تفسیری و اعتقادی بعد از آن به مسجد می‌آمدند. امام جماعت و منبری آن روزهای آن مساجد، این روزها رهبر انقلاب اسلامی است و حالا اگر درباره ویژگی‌های مسجد و امام جماعت سخن می‌گوید علاوه بر جایگاه رهبری، می‌توان مطمئن بود که خود تجریه‌ای درخسان در این حوزه داشته و به قول معروف خودش کار خشت و گل انجام داده و با کلی ماموم سر و کار داشته است.

کتاب «مسجد طراز اسلامی از منظر امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری» از این نظر نه فقط یک کتاب نظری برای آشنا شدن با بایسته‌های مسجد طراز اسلامی از منظر بنیانگذار و رهبر انقلاب اسلامی، که یک کتاب کاربردی برای اصلاح عملکرد و برنامه‌های همه افراد حاضر در مسجد است.

وقتی می‌گوییم همه افراد، یعنی از نمازگزار ساده و خادم و اعضای هیئت امناء گرفته تا امام جماعت که مهمترین رکن یک مسجد است. بنابراین شما حتی اگر فقط بعنوان یک نمازگزار در مسجد حاضر می‌شوید و در هیچکدام از بخشهای مختلف آن مسئولیتی ولو کوچک هم ندارید، با خواندن این کتاب می‌توانید حضور مفید و کاملتری در خانه خدا داشته باشید.

اما همانطور که گفته شد، امام جماعت مهمترین رکن یک مسجد است و حضور و نحوه فعالیت او در مسجد است که به تکامل یا تنازل مسجد می‌انجامد. از این رو فصل «امام جماعت طراز اسلامی» را می‌توان مهمترین فصل این کتاب دانست.

در بخشی از این فصل و از قول رهبر معظم انقلاب آمده است:

«پذیرای جوانها باشید. با روی خوش هم پذیرا باشید؛ با سماحت، با مدارا. فرمود: «و سنّة من نبیّه»، که ظاهراً عبارت است از «مداراة النّاس»؛ مدارا کنید. ممکن است ظاهر زننده‌ای داشته باشد؛ داشته باشد.»

و در بخشی دیگر از این فصل بعنوان یک نکته کاربردی باز هم از قول رهبر انقلاب آورده شده:

«امامان محترم جمــاعت اگــر خود بر اثر کهولت و غیره نمی توانند وظیفه رابطه و انس و راهنمایی را برای نمازگزاران بویژه جوانان فراهم کنند، در کنار خود فضلای جوان و پرنشاط را به کار گیرند و آنان در کار با خود شریک سازند.»

در پایان باید گفت که برای مطالعه این کتاب و استفاده از آن باید به این نکته توجه داشته باشید که این اثر با کتابهایی چون «دغدغه‌های فرهنگی» یا «انسان 250 ساله» که حاوی بیانات رهبر انقلاب است، متفاوت است و از نظر کیفیت در آن سطح نیست و اگرچه حتما برای گردآوری و دسته‌بندی مطالب آن زحمت کشیده شده است، اما به هر حال نباید انتظار خیلی زیادی از نحوه تنظیم آن داشت. و البته این چیز زیادی از ارزشهای یک کتاب خوب در موضوع مسجد که مسئله مهم این روزهای جبهه فرهنگی انقلاب است کم نمی‌کند، مخصوصاً که در این حوزه دستمان چندان هم از کتابهای غنی و کاربردی پر نیست.

این کتاب به همت محمد حسن جعفرزاده گردآوری و از سوی دفتر مطالعات و پژوهش‌های مرکز رسیدگی به امور مساجد منتشر شده است. فایل PDF این کتاب را می‌توانید از اینجا دانلود کنید.




نویسنده : لبیک
تاریخ : شنبه 93/8/24
زمان : 10:46 عصر
مسجدی که بمب اتم آن را ویران نکرد!
نظرات ()

به گزارش سرویس دینی جام نیوز، "کوبه" (Kobe) اولین مسجد ساخته شده در ژاپن است. این مسجد در سال 1928 در ناکایاماته دوری، چو-کو ساخته شده است. کوبه به معنی دروازه خدا است.

 

این مسجد به سبک هندی سنتی و به دست "یان یوزف اشواگرا" (Jan Josef Švagr) ساخته شده است.

 

 وبسایت "امیزینگ نوتز" نوشت: حمله اتمی آمریکا به دو شهر ناگازاکی و هیروشیما باعث شد منطقه کوبه نیز طی این حملات آسیب شدیدی دید و تا حد زیادی ویران شد.

 

در حالی که ساختمان های اطراف مسجد کوبه تقریبا با خاک یکسان شدند، این مسجد مستحکم و پابرجا ماند، و تنها ترک هایی روی دیوارهای بیرونی اش ایجاد شد و شیشه های آن شکست. نمای بیرونی مسجد بر اثر بمباران سیاه شد.

 

مسجد کوبه همچنان استوار پس از حمله اتمی آمریکا به ژاپن

 

سربازان ژاپنی که در زیرزمین این مسجد پناه گرفتند از خطر بمباران جان سالم به در بردند. این مسجد به پناهگاهی برای قربانیان جنگ تبدیل شد. پس از اتمام جنگ، برخی دولت های اسلامی هزینه تعمیر و نوسازی مسجد را بر عهده گرفتند.

 

 

به گزارش شفقنا، این مسجد در یک حادثه دیگر نیز استحکام خود را ثابت کرده است. زلزله ای که در ساعت 5:46 روز 17 ژانویه 1995 با نام زلزله "هانشین" رخ داد، تنها 20 ثانیه به طول کشید، اما حدود 6433 نفر ژاپنی را به کام مرگ کشاند، که اکثرشان ساکنان شهر کوبه بودند. اما مسجد کوبه در این زلزله ویران نشد.

 

 

 




نویسنده : لبیک
تاریخ : سه شنبه 93/3/13
زمان : 3:21 عصر
مسجدمحوری چینیها از ما بیشتر است
نظرات ()

گروه فرهنگی-رجانیوز: اولین بار در دومین دوره جشنواره عمار بود که نام آخوند چینی به گوش رسید؛ آنهم بواسطه مستندی با همین نام. حجت‌الاسلام عسکر آقایی همان آخوند چینی‌ست که بواسطه سفرهای تبلیغی به چین به این نام معروف شده است. این عنوان جذاب در کنار موضوع تبلیغ اسلام در چین که حتما کنجکاوی هر کسی را برمی‌انگیزد باعث شد تا او معروف شود و در مناسبت‌های مختلف خاطرات خود را که انصافا شنیدنی هم هست، بازگو کند. خیلی از ما شاید درباره اسلام و تبلیغ آن در کشورهای اروپایی و حتی آمریکا شنیده باشیم اما حتما سر در آوردن از وضعیت مسلمان‌ها در کشوری کمونیستی مانند چین وسوسه‌ای است که به راحتی نمی‌توان از کنارش گذشت.

گفتگوی ماهنامه حلقه وصل با حجت‌الاسلام عسکر آقایی یکی از منابعی است که می‌تواند به این وسوسه تا حدی پاسخ بدهد. این نشریه در شماره ششم خود به انتشار گفتگو با این مبلغ پرتلاش پرداخته که خواندنش را شدیداً توصیه می‌کنیم. حالا دیگر خود دانید.

محمد رستم‌پور: حجت‌الاسلام عسکر آقایی را در مراسم تشییع جنازه شهدا دیدم. از اصفهان آمده بود، بی ساک و وسایل. این گفتگو را پشت سر جنازه شهدا انجام دادم. اواسط مصاحبه یکی از دوستان چینی‌اش زنگ زد و خبر داد که تهران است. آخوند چینی هم بلافاصله آدرسش را پرسید و به همراه به دیدن دوست مسلمانش رفتیم. عسکر آقایی، بسیار خوش‌رو و مهربان است و در گفتگو با چینی‌ها بسیار جذاب و دیدنی می‌شود. آقایی در این مصاحبه به شدت بر مسجدمحوری در کار تشکیلاتی تأکید می‌کند و اصرار دارد چارچوب تشکیلات دینی تنها زیر گنبد مسجد برقرار می‌شود و پابرجا می‌ماند.

 

ابتدا خودتان را به صورت مختصر معرفی کنید.

عسکر آقایی هستم، معروف به آخوند چینی. متولد سال1362، در سال 1380 دیپلم ریاضی گرفتم و وارد حوزه شدم. دو سال در حوزه علمیه امام صادق (ع) شهرستان اهر در آذربایجان شرقی، 6 سال در حوزه علمیه امام صادق (ع) خوراسگان اصفهان، دو سال در حوزه علیمه امام صادق (ع) چهارباغ اصفهان و 6 ماه هم در حوزه علمیه ملاعبدالله کنار میدان امام (ره) اصفهان. در حال حاضر سال سوم درس خارج فقه و اصول آیت‌الله‌العظمی مظاهری را در حوزه علمیه صدر بازار می‌گذرانم. در کنار حوزه، در ترم چهارم کارشناسی ارشد شیعه شناسی در مرکز تخصصی حوزه علمیه اصفهان مشغول به تحصیل هستم.

از چه زمانی دنبال آموزش زبان چینی رفتید؟

 از سال ششم طلبگی، آموزش زبان‌های خارجی را کنار درس‌ حوزه شروع کردم. از همان پایه ششم زبان فرانسه را شروع کردم، بعد از دو ترم بنا به دلایلی زبان فرانسه را رها کردم و از سال هفتم زبان چینی را شروع کردم.

دوره‌های آموزشی زبان چینی چگونه بود؟

از سال 1387 به مدت دو سال مداوم هر روز سه ساعت وقت صرف آموزش زبان چینی کردم.  بعد از دو سال برای یک دوره کوتاه مدت تحصیلی- تبلیغی عازم پکن شدم و در دانشگاه BLCU دوره کوتاه مدت آموزش زبان چینی گذراندم و پایان دوره B4 از این دانشگاه گرفتم. سال 2010 دو بار به عنوان مبلغ برای اکسپوی 2010 شانگهای اعزام شدم و در آنجا با لباس مقدس آخوندی کارهای تبلیغی انجام می‌دادم. سال 2011 یک دوره دیگر در دانشگاه BLCU گذراندم و پایان دورهD8 از این دانشگاه گرفتم. سال 2012 هم دوباره برای یک دوره تبلیغی به پکن و چند شهر دیگر چین اعزام شدم.  

هدف تبلیغ برای شما چیست؟

در این مدت‌ تنها چیزی که در ذهن من بوده و از خدا هم خواسته‌ام که نوکر اهل‌بیت باشم و با این زبان بتوانم برای اهل‌بیت نوکری بکنم.

آموزش زبان چینی به عنوان یک علاقه شخصی دنبال کردید یا یک برنامه و سازماندهی از طرف حوزه بود؟

 بنده خودم علاقه داشتم و به لطف خدا از طرف دفتر تبلیغات اسلامی قم شعبه اصفهان، به همت حجت‌الاسلام و المسلمین حاج‌آقای احمد زادهوش که آن موقع رئیس دفتر تبلیغات بود، یک دوره آموزش زبان چینی برای طلبه‌ها گذاشته شد. ابتدای دوره 24 طلبه بودیم، بعد از دو ترم 14 طلبه شدیم و در نهایت 8 نفر باقی ماندیم که برای دوره تبلیغی -تحصیلی کوتاه مدت به دانشگاه پکن رفتیم.

وضعیت مسلمانان در چین را چطور ارزیابی می‌کنید؟

اگرچه مسلمانان چین اطلاعات اندکی از اسلام دارند، اما در همان موارد اندک مقید هستند. مراسم‌ها و عبادات را در پایگاه اصلی اسلام یعنی مسجد انجام می‌دهند. زمانی در کارهای تبلیغی-فرهنگی و حتی کارهای علمی و هنری موفق هستیم که مسجد محلی باشد برای تمام کارهای ما، نه صرفاً محلی برای عبادت و عزاداری. در چین هر مسجدی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده: وضوخانه، دستشویی، حمام، تالار مراسم، آشپزخانه، رختشورخانه، اتاق روحانی و ... در این اتاق، آخوند همیشه حاضر است و هر وقت کسی سؤالی داشته باشد و مراجعه کند، پاسخگوی سؤال او وجود دارد.

از خصلت‌های بارز دیگر این مساجد، این است که از اذان صبح مسجدها باز می‌شوند و یکسره باز هستند تا اذان عشاء. اتاق مهمان، کلاس درس و بخش‌های دیگری که بسیار دیدنی است. شاید برای شما عجیب باشد. هر مسجدی یک محل برای ذبح شرعی دارد. یک اتاق برای ثبت تولد و وفات مسلمان‌ها، اتاقی برای فروش محصولات فرهنگی. کنار مساجد شما می‌توانید به راحتی غذاهای اسلامی پیدا بکنید. متأسفانه مسجدمحوری مسلمانان چین از ما ایرانی‌ها بیشتر است. ما به جای اینکه مسجد را پایگاه اصلی فعالیت‌های فرهنگی قرار بدهیم، آمده‌ایم در قالب فرهنگسراها حتی جوانان مسجدی هنرمند و فعال در زمینه شعر و سرود و کارهای هنری را هم از مسجد جدا کرده‌ایم. بچه‌های ما برای مسجد تهدید حساب می‌شوند و عمدتاً توسط بزرگترهای مسجد و اعضای هیئت امنا از مسجد طرد می‌شوند. در حالی که انقلاب اسلامی ایران به برکت تشکیلات مساجد پیروز شد. دلیل مشکلات و موانع مسلمانان انقلابی در کشورهای عربی چیست؟ چون اولاً از حیث رهبری ضعیفند و ثانیاً تشیکلات منسجمی ندارند. در چین، همه کلاس‌های دینی در مساجد برگزار می‌شود.

یعنی حوزه جدا از مسجد نیست؟

اصلاً جدا نیست، حجرة طلبگی مسجد است. وقتی کسی به مسجد مراجعه می‌کند، هم این طلبه را می‌بیند و هم احترام‌گذاری به او را یاد می‌گیرد.  بعضی‌ها احساس می‌کنند اگر طلبه اگر زیاد در دید باشد، قداستش کم می‌شود؛ در حالی که هر چقدر طلبه در دسترس مردم باشد، هر اندازه جوان بتواند راحت بیاید با من صحبت بکند، رابطه بهتری با دین پیدا می‌کند.  

 

این مسجد‌محوری ناشی از آن فعالیت تبلیغی مبلغین  اولیه بوده که این سنت را پایه‌گذاری کرده‌اند؟

 بله دقیقاً همین مربوط به همان محور اولیه‌ بوده است. جالب است بدانید این سنت و فرهنگ هم از طرف مسلمانان ایرانی وارد چین شده است. همین حالا هم آداب و سنن ایرانی و حتی الفاظ ایرانی در بین مسلمانان چینی رایج است؛ مثلاً به یکدیگر کلمه «دوست» می‌گویند. نماز صبح را می‌گویند بامداد، نماز ظهر را می‌‌گویند پیشین، نماز عصر را می‌گویند دیگر. نان در زبان چینی می‌ام‌بائو است، اما مسلمانان از همان کلمه نان استفاده می‌کنند.

این آشنایی با فرهنگ ایران، به خاطر کثرت رفت و ‌آمد ایرانیان به چین بوده است؟

بله، اشعار فارسی در بین کتب ادعیه عربی‌ چینی‌ها وجود دارد. مثلاً کتاب دعایی مانند کتاب‌های ارتباط با خدا دارند که روی آن نوشته «الدعا مخ‌‌‌العباده» یک شعر فارسی در مدح مولا علی‌ابن‌ابیطالب در این کتاب اعراب گذاری شده که اینها فکر می‌کنند دعاست و آن را مثل دعاها می‌خوانند. نور ولایت تویی شاه سلام‌علیک/ شمع هدایت تویی شاه سلام‌علیک// معدن احسان تویی مظهر عرفان تویی/ کاشف فرقان تویی شاه سلام علیک//

وضعیت معیشتی مسلمانان چین چگونه است؟

در چین هم ثروتمند وجود دارد و هم فقیر، اما بیشتر مردم فقیرند و بین زندگی آنها تفاوت فاحشی وجود ندارد. ممکن است در کنار کوخ‌، کاخ هم ببینید؛ اما از لحاظ معیشتی زندگی مسلمان‌ها یک دست است. مسلمان‌ها در شهرهای بزرگ معمولاً به کارهایی مانند پخت و پز در رستوران‌های اسلامی، خرید و فروش‌ محصولات در مغازه‌های اسلامی و کار در رستوران‌های اسلامی و همچنین شغل‌های دامداری و ذبح حیوان و خرید و فروش محصولات غذایی اسلامی مانند بستی اسلامی با مارک‌ ایلی و مهر حلال مشغولند. برخی هم همچون مابقی مردم چین در کارهای ساخت و ساز و کار در ادارات فعالیت می‌کنند. در مناطق شمال غرب چین که انبوه مسلمان‌ها وجود دارد، باغداری و دامپروری و کشت و کار رواج دارد.

 

مسلمان‌ها امکان استخدام در نهادها و ادارات دولتی ندارند؟

امکان استخدام در نهادها دارند و هیچ مانعی برای آنها وجود ندارد، اما چیزی که هست دولت چین برای اینکه دین را به رسمیت نشناسد و تراکم‌های دینی را از بین ببرد، کشور را به 56 ملیّت تقسیم کرده است. ملیّت بزرگ چین «خنجو» نام دارد که 92 درصد جمعیت کل چین را تشکیل می‌دهد. 10 ملیت از 55 ملیت دیگر به طور کامل مسلمان هستند.  

مواجهه دولت با مسلمانان و مخصوصاً با شیعه‌ها چطور است؟

چین هیچ اسمی از هیچ دینی نمی‌برد، حتی از یهودیت و مسیحیت هم اسم نمی‌برد. با ملیّتی کردن جامعه می‌خواهد نقش دین را در جامعه کم کند. مردم با مفهوم جایگزینی به نام ملیت، شناخته می‌شوند. شما با داشتن ملیّت می‌توانید حتی در مجلس کرسی داشته باشید.  در ادارات هم شما را به عنوان ملیت‌تان می‌شناسند، چه به عنوان کارمند و چه به عنوان ارباب رجوع.

آیا برخوردهای مستقیم خشونت‌آمیز هم با مسلمانان دارند؟

در مناطقی که تراکم مسلمان‌ها زیاد است، مانند شمال غرب یا همان استان سین‌کیانگ به بهانه‌های مختلف سخت‌گیری می‌کنند تا مسلمانان از آن منطقه مهاجرت کنند و این تراکم جمعیتی به هم بخورد و ساکنان منطقه ادعا کنند این منطقه، مسلمان‌نشین است؛ یعنی هویت جدیدی برای چینی‌ها نسازند و ادعای خودمختاری نکنند.

کار تشکیلاتی را در چین چطور دیدید؟ هم در میان مسلمانان و هم در میان غیرمسلمانان؟

چین یک کشور امنیتی شدید است، همه اقدامات و فعالیت‌های شما تحت نظر است و اگر کار تشکیلاتی شما سر سوزنی با حزب کمونیست کوچکترین مخالفتی داشته باشد، در نطفه خفه می‌شود. اغلب مسلمانان با تابلوی «حب‌الوطن من‌الایمان» و با این ادعا که ما مخالف حزب کمونیست نیستیم و حتی با ابراز علاقه به حزب کمونیست کارهایشان را انجام می‌دهند. یعنی اگرچه وابستگی اعتقادی ندارند، ولی وابستگی سیاسی دارند. گروه‌های تبشیری مسیحی هم به شدت فعالیت دارند. رادیو و تلویزیون چین تحت سانسور شدید است و برای مثال، شما هیچ وقت نمی‌توانید در مورد وضعیت بهداشت در چین صحبت کنید.

دولت مردم را طوری تربیت کرده که مردم بگویند ما همه چیز داریم. درست است رفاه در تردد و حمل ونقل شهری وجود دارد، گسترش خدمات شهری شکم مردم را سیر نمی‌کند، اما در عین حال مردم بسیار از وضعیت زندگی راضی‌اند. بسیاری از گردشگرهای ما در سفر به چین محو همین مترو و اتوبوس و حمل و نقل عمومی می‌شوند و بعد می‌آیند زبان به چه‌چه و به‌به باز می‌کنند. از جمله کارهای تشکیلاتی دولت، تربیت نوجوانان براساس آرمان‌های حزب کمونیستی در قالب گروه «سربازان سرخ» است. به اینها لباس‌های متحدالشکل با دستمال گردن قرمز رنگی می‌دهند و با همین عوامل جذاب، به آنها کار دسته‌جمعی و نظم یاد می‌دهند. عمده ارتباطات مسلمانان در همان مساجد شکل می‌گیرد. البته مسلمانان در فضای مجازی هم یک چت روم اختصاصی با نام کیوکیو دارند که البته همین فضای مجازی از طرف دولت چین در کنترل است. ارتباط مسلمانان در ماه رمضان و در وقت‌های سحری و افطاری بسیار زیاد می‌شود.

مسلمانان چین به انقلاب اسلامی و حکومت ایران چطور نگاه می‌کنند؟

شما نمی‌توانید آموزه‌هایی همچون ظلم‌ستیزی انقلاب اسلامی را به مسلمانان چین انتقال بدهید، به دلیل همان جو امنیتی شدیدی که عرض کردم.  در انقلاب فرهنگی چین در سال 1977 متأسفانه ، مساجد را طویله کردند و مسلمان‌ها را مجبور کرده بودند به پرورش خوک داخل مسجد. دانشگاه‌ها تعطیل شدند و اساتید دانشگاه‌ها را می‌فرستادند برای کار اجباری در روستاهای دوردست. ما از این دست برخوردهای وحشیانه ضدانسانی در تاریخ چین کم نداریم. تمام خیابان‌‌های دوربین دارد. یعنی اگر می‌خواهید از زندگی خودتان یک مستند بسازید، کافی است بروید در چین بچرخید و بعد از  اداره امنیت درخواست کنید فیلم‌ها را به شما تحویل دهند! به همین دلیل است که من هیچ وقت سر سوزنی مردم را علیه دولت نمی‌شورانم. سر سوزنی حرفی نمی‌زنم که مردم را نسبت به دولت‌شان بدبینی پیدا کنند. فقط می‌گویم به خودتان برسید، به خودتان فکر کنید و عمل کنید. این تأکید بر خودسازی مابقی اعمال را از جمله همان طلم‌ستیزی را به همراه خواهد داشت.

فعالیت تشکیلاتی هم بوده که نظر شما را جلب کند؟

یک برنامه آموزش دین در ایام تابستان برای بچه‌‌ها است که در همان مساجد برگزار می‌شود. بچه‌ها در آنجا تعلیمات اسلامی، آموزش نماز و آموزش مکالمه عربی و حتی مکالمه فارسی می‌بینند. اما باید بدانید تمام فعالیت‌های تشکیلاتی، نمی‌توانند به طور مستقیم و علنی برگزار شود. دولت چین در همه مساجد دوربین‌هایی را گذاشته که به طور مستقیم تصاویر شما را به اداره امینت می‌فرستد. جدا از این فعالیت‌های تشکیلاتی، در موضوع خرید و فروش به شدت با هم ارتباط و هماهنگی دارند. یعنی اصلاً در کارهای اقتصادی بسیار تشکیلاتی و گروهی عمل می‌کنند.

 شاید یکی از دلایل موفقیت اقتصادی آنها در جهان هم همین باشد.

مردم چین از لحاظ ضریب هوشی سطح بالایی ندارند، بالاترین ضریب هوشی دنیا را مردم افغانستان دارند. مردم چین و ژاپن در ردیف‌های 15 و 16 هستند، اما بین آنها نخبه‌هایی وجود دارد. هنر مردم چین این است که پشت سر این نخبه‌ها راه می‌افتند و کارهایشان را منظم و منسجم انجام می‌دهند، دقیقاً مانند دستگاهی که کوک شده است. گاهی اوقات پنج نخبه کنار یکدیگرند، اما هر کدام یک سازی می‌زند و حتی مخالف یکدیگر عمل می‌کنند. آنجا اصلاً هیچ کاری انجام نمی‌شود و کار روی زمین می‌ماند. چینی‌ها خیلی هوای هم دارند.

زمانی یک قحطی کاذب در چین رخ داد که در اثر اشتباه‌ مائو بود. چینی‌ها نیامدند سرزنشش بکنند و هر روز با تمسخر و تحقیر از زیر بار مسئولیت فرار کنند. پشت مائو را خالی نکردند و الآن هم هنوز قداست مائو را نگه می‌دارند. اینها همه برمی‌گردد به تعلیمات تشکیلاتی که از بچگی یاد گرفته‌اند. برای کارهای بزرگ، توان یک نفر کافی نیست و همه باید با هم همراه و همدل و هماهنگ بشوند. در مسجدها کسی که قرائت صحیح دارد، امام جماعت می‌شود؛  نه اینکه بگوید این سنش کم است! در کار تشکیلاتی باید به قانون و چارچوبی که گذاشته شده، عمل کرد  و با آن پیش رفت. خوسری و خودرأیی کار را خراب می‌کند.

اگر نکته‌ دیگری در مورد کار تشکیلاتی در چین باقی ماند، بفرمایید.

انسان باید کارهای خوب و درست را از هر کسی که هست، یاد بگیرد و انجام بدهد. اینکه پیامبر می‌گوید اطلبوا بالعلم ولو بالصین، یعنی بروید کار درست را هر کجا که می‌خواهد باشد، یاد بگیرید. ممکن است آن فرد عیب و ایرادی داشته باشد، عیب و ایراد او را انجام ندهید؛ اما کارهای درست اورا انجام بدهید و مقید به آن کارها باشید. درست است که ما از لحاظ علمی و تمدنی از چین سابقه بیشتری داریم، اما وقتی می‌بینیم در هر مسجد چین، یک چند آخوند همیشه حضور دارند؛ چرا ما در ایران که مهد علم و تمدن و فرهنگ است، این کار را انجام ندهیم؟

نکته مهمی که در فعالیت‌های گروهی چینی‌ها برجسته است، گزارش‌دهی و مستندسازی است.  یعنی من نوعی که در این اداره، در این گروه، در این تشکیلات دارم فعالیت می‌کنم؛ اگر روزی استعفا دادم، بازنشسته شدم یا حتی اخراج شدم؛ تمام گزارش‌ها و ریز فعالیت‌ها را به نفر بعدی منتقل کنم. نه اینکه هر فردی چند صباحی در یک جایگاه بود و رفته، دیگری بیاید دوباره از اول شروع کند و همان کارهایی که او انجام داده، تکرار کند. مانند این می‌ماند که باغی را برای آبیاری به 3-4  نفر بدهند. نفر اول بیاید و تا نقطه الف آبیاری ‌کند. بعد نوبتش تمام می‌شود و به نفر بعدی نگوید من تا کجا آبیاری کردم. نفر دوم بیاید دوباره از همان نقطه الف شروع کند و همین طور نفر سوم و چهارم. این جوری است که برخی بخش‌های باغ سرسبز و نیرومند می‌شود و برخی بخش‌ها به کلی از بین می‌رود.  

داستان مستند آخوند چینی از چه قرار است؟

داستان ساختن مستند آخوند چینی به این‌جا برمی‌گردد که بنده از اوایل آموزش زبان چینی وبلاگی را راه‌اندازی کردم و در آنجا با زبان چینی به معرفی اسلام و ایران و شیعه پرداختم و همچنین معرفی چین برای ایرانیان. بعد از مدتی مطالب این وبلاگ را در یک کتابخانه دیجیبتالی قرار دادم که چیزی نزدیک به 35 هزار صفحه در مورد اسلام و شیعه از نویسنده‌های زبردست چینی‌‌الاصل یا مترجمین ماهر شد.

این کتابخانه دیجیتالی در جشنواره «‌ایده‌های نوین تبلیغی» مقام دوم کشوری کسب کرد. مستندسازی به نام آقای محمد تقی رحمتی که به دنبال مستند ساختن از ایده‌های نوین تبلیغی بود، من را پیدا کرد و بعد که از وضعیت زندگی تبلیغی خودم مطلع شد، پیشنها داد به جای مستند کتابخانه دیجیتالی، مستند زندگی تبلیغی من را تولید کند. این مستند با عنوان «سفیران هدایت» 26 رمضان سال گذشته از شبکه سه پخش شد و در جشنواره عمار هم از جمله مستندهای برگزیده انتخاب شد. امسال هم در برنامه مستند راز آقای نادر طالب‌زاده در مورد مستند صحبت کردند.

حالا چرا «آخوند چینی دات‌کام»؟

آخوند کلمه‌ای است که به مبلغین اسلامی شیعی تعلق دارد. کلمه «روحانی» را از سال 1317 به ایران وارد کردند تا اثبات کنند دین یک امر شخصی و روحانی است. در حالی که کلمه آخوند از یک بحث تشکیلاتی خبر می‌دهد. کلمه «آخوند» در زبان چینی هم «آخوند» است. دات‌کام هم به همان وبلاگ من اشاره دارد.  




نویسنده : لبیک
تاریخ : پنج شنبه 92/9/14
زمان : 4:23 عصر
نماز زیباست ولی بعضی وقتها خیلی زیباتره
نویسنده : لبیک
تاریخ : پنج شنبه 92/7/11
زمان : 5:24 عصر
صرفا جهت اطلاع !!!
نظرات ()


شرح وظایف هیئت امنای مسجد:
ویژگی های هیئت امناء
اساس دین مقدس بر توحید بنیان شده است و در همه دستورات اعتقادی، اخلاقی و علمی آن، توحید تجلی یافته است به همین جهت مسجد به عنوان جایگاه ارتباط و انس با خداوند ارزشی والا یافته و در ابعاد مختلف زندگی امت اسلام نقش آفرین گشته است.
با عنایت به سیره پیامبر و امامان معصوم مسجد نه تنها متعالی ترین جایگاه عبادت و پرستش، ذکرو مناجات با حق تعالی است بلکه مسجد کانون فرهنگی و سرچشمه نظر معارف، تعلیم و تربیت، سیاست و جهاد، اقتصاد و مسایل اجتماعی بوده است بلکه به دیگر سخن، مسجد مهمترینو اصیل ترین سازمانی است که در جامعه مسلمانان در صدر اسلام با اهداف و وظایف خاص شکل گرفته و در طول تاریخ همچنان ادامه یافته است.
آری مسجد هموراه مرکز تجمع دلهای پاک مؤمنان و صالحان و نیک اندیشانی است که با حضور خویش به نجام پرستش خالصانه خداوند می پردازند و خویش را از هر معبودی جز او رها می سازند و با احساس پیوند عمیق روحی و قلبی و با سایر مؤمنان و به ویژه حاضران در آن مسجد امت اسلامی انسجام و وحدت بیشتری می بخشند.
بی تردید چنین آثار با شکوه فردی و اجتماعی، فلسفه استحباب نماز جماعت و تاکید بر انجام آن از سوی پیشوایان دینی بوده است.
بدینسان مسجد که مرکز تجلی نظم و وحدت و همدلی مومنان خداجوی و پایگاه نشر و معارف ناب دینی و جایگاه ارائه خدمات گوناگون علمی و فکری، اجتماعی و سیاسی و کانون تزکیه نفس و تهذیب روح و تحقق آمال و آروزهای حقیقت طلبان می باشد. جز با مدیریت صحیح و برخاسته از اخلاق و روشن بینی امام جماعت و همیاری پاک دلان روشن ضمیر، نمی تواند چنین رسالتی را انجام دهد.
به همین جهت برای بهسازی مساجد و ایجاد تحولی شگرف در این پایگاههای معنوی و مراکزی عبادی لازم است که جمعی از اهل فلاح و صلاح با توان و تعهد لازم، به عنوان هیئت امناء مسئولیت اداره امور مختلف مسجد را تحت اشراف و مدیریت امام جماعت آن مسجد بر عهده گرفته و با همت و تلاش و پیگیر مجدانه خویش آماده نمایند.
آری اینک در عصر نیاز و بازگشت بشر به معنویت و دوران توسعه و سازندگی این پایگاه رفیع آسمانی و مرکز تجمع دلباختگان الهی، چنان نقش و رسالت برجسته به مدیریت آگاه بصیر و شجاع و آشنا به زبان و ابزار روز نیازمند است تا بتواند با جاذبه های معنوی خود پذیرای نسل جوان باشد.
شرایط عضویت در هیأت امناء
  • 1) سلامت جسمی و روحی
  • 2) التزام عملی به اسلام و نظام جمهوری اسلامی و اصل ولایت فقیه
  • 3) آشنایی با نقش و رسالت مسجد
  • 4) حداقل تحصیلات: دیپلم یا تحصیلات مقدمات حوزوی
  • 5) حداقل سن: 25سال و متأهل- حداکثر 60 سال و داشتن توان جسمی و اجرایی
  • 6) حسن سابقه و اعتماد محلی و رعایت شئونات اخلاقی و اجتماعی و خانوادگی
  • 7) سکونت یا اشتغال به کسب در محل
  • 8) حضور در برنامه های مسجد و به خصوص در نماز جماعت و مراسمی که در مسجد برگزار می گردد
  • 9) داشتن وقت کافی جهت انجام امور محوله
  • 10) حسن برخورد و توان نظارت بر امور مختلف مسجد
  • 11) عدم سوءپیشنه و عدم اعتیاد به مواد مخدر
  • 12) انتخاب بانوان بلامانع است
  • 13) انتخاب افرد در موارد خاص که مورد نظر امام جماعت باشد از افراد خیر مفید امین با هماهنگی مرکز بلامانع است.
  • 14) برای هیأت امنا با معرفی و تاکید امام جماعت و (مدیریت مسجد) و بررسی و تأیید توسط حوزه و دفتر حقوقی به مدت یکسال به طور موقت حکم صادر می شود.
  • 15) بعد از پایان یک سال در صورت تأیید مجدد اما م جماعت و حوزه نسبت به صدور حکم دو ساله اقدام می شود برای ایجاد فضای بیشتر هر فرد حداکثر 2تا 3 دوره دائم به عنوان هیئت امناء باشد تا برای جوانترها امکان حضور فراهم شود.
  • 16) هیأت امناء موظف است هر 6ماه گزارشی از فعالیتهای دینی، سیاسی، عمرانی، فرهنگی و ... را به صورت مکتوب و مصور به معاونت ائمه جماعات، امنا و خدام ارسال نماید، صدور حکم مجدد منوط به داشتن گزارش فعالیت مناسب است.
شرح وظایف هیأت امناء
  • 1) تشکیل جلسات هیأت امناء با حضور یا اطلاع امام جماعت و بحث و بررسی و اخذ تصمیم لازم پیرامون مسایل مختلف مسجد و ارائه گزارش شش ماهه ار فعالیت های عمرانی، اجتماعی، مذهبی، آموزشی... به مرکز با تأیید اما جماعت به صورت مکتوب و تصویر؛ رسیدگی به امور تاسیساتی مسجد از قبیل آب، برق، تلفن، سوخت، سیستم گرم کننده و خنک کننده
  • 2) اجرای طرح های عمرانی در مسجد با استفاده از عناصر مجرب و هماهنگی مرکز (زیر نظر مهندس ناظر مرکز)
  • 3) حفاظت از وسایل و اموال مسجد و نظارت بر حسن استفاده از موقوفات مطابق با نظر
  • 4) برگزاری مناسب مراسم جشنهای مذهبی و ملی و موالید، وقفیات ائمه، با همکاری کانون فرهنگی و پایگاه بسیج تحت نظر امام جماعت
  • 5) دعوت از وعاظ و سخنرانهایی که امام جماعت تعیین می نمایند.
  • 6) برنامه ریزی برای خادم و نظارت بر امور محوله به او
  • 7) دریافت عواید مستغلات و موقوفات مسجد و جمع آوری کمکهای نقدی و غیر نقدی ان از طرق مختلف البته دقت شود موجب طرد مردم از مسجد نشود
  • 8) ثبت دریافتها و پرداختها و نگهداری اسناد مالی در دفاتر و انجام امور حسابداری مربوط به ان
  • 9) گزارش حوادث و اتفاقات مسجد و محل به طور مرتب با امام جماعت
  • 10) ارائه بیلان کار به طور ماهانه به امام جماعت
  • 11) ارائه بیلان 6ماهه به امضای امام جماعت رسیده باشد به سازمان امور مساجد
  • 12) افتتاح حساب جاری به نام مسجد در یکی از بانکهای دولتی با امضای امام جماعت و مهر مسجد ثابت و دو نفر از اعضای هیئت امنا(2امضاء از سه امضاء و مهر مسجد به صورت ثابت و یکی از 2نفر امنا قابل برداشت باشد)
  • 13) اختصاص مکانی برای فعالیت های فرهنگی و برادران و خواهران بسیج در حد توان وانجام سایر اموری که از سوی امام جماعت مطرح می گردد.
  • 14) توجه و رسیدگی به امور امنیتی (تهیه کپسولهای آتش نشانی، کنترل تاسیسات برقی، گازی، بررسی محل ورود و خروج و راههای اضطراری و...)
هیئت امناء حداثر دارای هفت عضو با مسئولیت های ذیل است:
  • 1) رئیس هیأت امناء
  • 2) دبیر هیأت امناء
  • 3) مسئول اداری
  • 4) مسئول امور مالی و حسابداری
  • 5) مسئول امور فرهنگی و برگزاری مراسم
  • 6) مسئول امور ساختمان، بهداشت و تجهیز مسجد
  • 7) مسئول امور اجتماعی و خدمات
·      تبصره :سزاواز است مسئول پایگاه ژبسیج و صندو ق قرض الحسنه و سایر همکاران در صورت تایید امام جماعت مسئول فرهنگی مسجد در جلسه هیئت امناء شرکت نمایند.
الف: شرح وظایف رئیس هیئت امناء:
  • ü   ارتباط مستقیم و نزدیک با امام جماعت در رابطه با کراها و برنامه های مسجد
  • ü      پیگیری مصوبات هیئت امناء که به تصویب و تایید امام جماعت رسیده است
  • ü      نظارت بر حسن انجام امور محوله به اعضای هیئت امناء
  • ü      ارائه بیلان کار ماهانه به امام جماعت و بیلان کار 6 ماهه به سازمان امور مساجد پس از امضای امام جماعت
  • ü      ارایه تراز مالی و تصمیمات متخذه جهت اعلام نظر به امام جماعت
  • ü      اعلام جلسات عادی و فوق العاده به اعضاء و امام جماعت و ابلاغ دستور جلسه به آنها، حداقل یکروز قبل از تشکیل جلسه
  • ü      امضای مکاتبات هیئت امناء
 
ب: شرح وظایف دبیر هیئت امناء:
  • ü      دبیر امناء مسئول ثبت و ضبط صورت جلسه و پیگیری موضوعات مطرح شده در جلسه می باشد
 
ج: شرح وظایف مسئول امور اداری:
  • ü      دریافت نامه ها و انجام امور مکاتبات مربوط به مسجد و ثبت و نگهداری و بایگانی مکاتبات
  • ü تنظیم گزارش حوادث، اتفاقات و ارایه به امام جماعت و امناء
  • ü تهیه لیست از کلیه اموال مسجد و سرجمعداری آن
 
د: شرح وظائف مسئول امور مالی و حسابداری:
  • ü      افتتاح حساب جاری به نام مسجد با امضای سه نفر
  • ü      دریافت کلیه عواید موقوفات و جمع آوری کمکهای مردمی
  • ü      ثبت دریافتها و پرداختها و نگهداری اسناد مالی و انجام امور حسابداری مربوط به آن تنظیم و ارائه تراز نامه مالی به امام جماعت و هیئت امنای مسجد
 
ه: شرح وظایف مسئل امور فرهنگی:
  • ü    تشکیل کلاسهای آموزش قرآن و عقاید، احکام ، و انجام مراحل ثبت نام و امور اجرایی آن
  • ü      برگزاری مراسم مذهبی به نحو احسن با مشارکت و همکاری کانون فرهنگی بسیج و مردم محل
  • ü      انجام تبلیغات لازم برای فعالیتهای مسجد در جهت گسترش و جذب هر چه بیشتر مردم و جوانان به مسجد ؛ دعوت از سخنران و مداحان که امام جماعت تعیین می کند
  • ü      برنامه ریزی فرهنگی براساس نیاز محل و مسجد از جمله برنامه های ورزشی، اردوها و استفاده از مکان مختلف ورزشی و..
 
و: شرح وظائف مسئول امور ساختمانی مسجد:
  • ü      اجرای طرحهای عمرانی بازسازی و بهسازی مسجد با نظارت معاونت عمرانی مرکز رسیدگی به امور تاسیساتی مسجد مثل آب و برق و ...
  • ü      تهیه و خرید اقلام مورد نیاز مسجد
  • ü      فروش اقلام مستهلاک با تصویب و نظارت امام جماعت و هیئت امناء
  • ü      برنامه ریزی و پی گیری مداوم برای زیبا سازی و نظارت و بهداشت مسجد
  • ü      نظارت بر کار خدام در جهت کیفیت مسجد
  • ü      تجهیز مسجد در جهت استفاده بهینه از امکانات و فضای مسجد و اختصاص تاسیسات جانبی مسجد برای فعالیتهای بسیج و کلاسهای فرهنگی
 
ز: شرح وظایف مسئول امور اجتماعی و خدمات
  • ü      تشکیل صندوق قرض الحسنه تعاونی مصرف محلی مرکز در مانی در صورت امکان پس از تصویب هیئت امناء و تایید امام جماعت
  • ü      تشکیل گروههای امداد برای پیشگیری و کاهش عوارض حوادث طبیعی نظیر سیل ، زلزله و جمع آوری کمک برای آنان تحت نظر امام جماعت
  • ü      برنامه ریزی جهت امداد به مستضعفین محدوده مسجد با اشراف و نظارت امام جماعت
  • ü      تنظیم برنامه بازدید از خانواده های شهداء مجروحین و معلولین انقلاب اسلامی با هماهنگی امام جماعت
  • ü      سعی در افزایش نقش آفرینی مسجد در امور اجتماعی با هماهنگی مسئولین مربوطه



نویسنده : لبیک
تاریخ : پنج شنبه 92/7/11
زمان : 5:1 عصر
ویژگی های مسجد نمونه
نظرات ()

 
مسجد نمونه اسلام عهده دار نقشهای مهمّی در عرصه های عبادی، تربیتی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و نظامی است. مطالعه این نقشها، سیمای مسجد نمونه را برای ما روشن می کند. اکنون در چند فراز به بررسی این رسا لتهای مهمّ می پردازیم. 
الف ـ ویژگی های عبادیِ مسجد نمونه 
در فرهنگ دینی نام مسجد یادآور بندگی کرنش در پیشگاه خداوند متعال است. مسجد یعنی جایگاه سجده؛ و سجده اوج عبادت و بندگی انسان برای خداست؛ که: «السُّجودُ مُنتَهَی العِبَادَه مِن بَنی آدَمَ».[1] 
در حقیقت در آیین پاک محمّدی ـ صلّی الله علیه و آله ـ با آن که همه گستره خاک، مسجد است که: «جُعِلَت لِیَ الاَرضُ مَسْجِداً ....»[2] ولی برترین و اصیل ترین محفل برای عبادت و تقرّب جستن به خداوند متعال مسجد است. 
از این رو، در قرآن کریم بر جنبه های عبادی مسجد بیش از هر بُعد دیگر آن تأکید شده است. 
مسجد جایگاه عبادت و پرستش خالصانه خداوند است. «وَ اَنَّ الْمَساجِدَ لِلّهِ فَلا تَدْعُو مَعَ اللَّهِ أَحَداً»[3] 
در گفتار معصومان ـ علیهم السّلام ـ که ترجمان قرآن است ـ نیز بر این بُعد مسجد فراوان تأکید شده است. 
بر پایه حدیثی قدسی از پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ خداوند مسجد را زیارتگاه خویش برشمرده؛ که:«اَلا طُوبَی لِعَبْدٍ تَوَضَّأ فِی بِیْتِهِِ ثُمَّ زارَنی فِی بَیْتی»[4]: خوشا به حال بنده ای که در خانه خویش وضو بگیرد، آنگاه مرا در خانه ام زیارت کند.» 
این زیارت و اُنس و قُرب در سایه عبادت خالصانه مؤمنان در مسجد فراهم می آید. انوار تابناک این پرسش پاک و بی آلایش، برای عرش نشینان پرتو افکنی می کند؛ آنسان که ستارگان آسمان برای ما خاک نشینان نور افشانی می کنند. که:«اِنَّ بُیُوتی فی الأرْضِ المَساجِدُ تُضِیءُ لِأهْلِ السَّماء کَمَا تُضِیءُ النُّجُومُ لِاَهْلِ الاَرْضِ.»[5] 
حضور در مساجد و عبادت در خانه خدا افزون بر آن که خود توفیقی بزرگ و کما لی ارزشمند است، کمالات روحی دیگری را نیز در پی دارد. رحمت خاصّ خداوند، [6] آمرزش ا لهی[7]، بهشت برین،[8] همنشینی و همدمی با فرشتگان ا لهی[9] از آن جمله است. 
کوتاه سخن آن که یکی از نقشهای اساسی مسجد آن است که زمینه را برای عبادت پر حضور و خا لصانه فراهم نماید؛ تا مؤمنان در آنجا با پرداختن به نماز و ذکر و دعا، زنگار غفلت از دل و جان بشویند و با خداوند متعال به معنای واقعی کلمه اُنس بگیرند. پس هر اندازه مسجد در ایفای این نقش حیاتی موفّقتر و کار آمدتر باشد، به مسجدی که قرآن و سنّت آن را ترسیم نموده، یعنی همان«مسجد نمونه» نزدیکتر است. 
ب ـ ویژگیهای تربیتی مسجد نمونه 
پس از جنبه های عبادی مسجد، نوبت به بررسی ابعاد تربیتی آن می رسد. ا لبتّه از نگاهی آنچه در بخش پیشین، تحت عنوان جنبه های عبادی مسجد مورد بحث قرار گرفت، نیز به گونه ای به ابعاد تربیتی مسجد ـ به معنای عامّ آن ـ باز می گردد؛ زیرا عبادت پرورش دهنده روح و روان آدمی و پاسخ گفتن به یک نیاز طبیعی و مهمّ اوست. کسی که نیازهای جسمی و روانی خود را به طور منطقی پاسخ گوید، شخصیّتی متعادل می یابد. برعکس، عدم پاسخ منطقی به نیازهای واقعی و فطری، شخصیّت انسان را دچار تباهی و یا دست کم، نقصان و کمبود می کند. 
عبادت و راز و نیاز با خداوند، نیاز واقعی و فطری هر انسان و مکمّل، بلکه مقوّم شخصیّت اوست. گر چه عبادت در هر مکانی این نیاز روحی را به طور نسبی تأمین می کند؛ ولی این نیاز در مسجد و عبادتگاه بهتر و کاملتر تأمین می شود. 
بر این پایه، انسان بنا به فطرت خویش معبد و مسجد را دوست می دارد و بدان عشق می ورزد. تاریخ نیز به درستی این سخن گواهی می دهد؛ پژوهش های تاریخی نشان می دهد که معبد با انسان همراه و همزاد بوده است. 
از همین رو معصومان ـ علیهم السّلام ـ در سخنان خویش مسجد را آشیانه و پناهگاه مؤمن بر شمرده اند؛[10] پناهگاهی که انسان در آن جا از دغدغه و اضطراب فاصله می گیرد و به آرامش و سکون دست می یابد. 
آری مسجد گرد ملال و اندوه را از چهره جان می زداید. «افسردگی» را که یک بیماری شناخته شده روحی است، برطرف می کند و شادمانی و نشاط را که نشان سلامت و تکامل روحی است، جایگزین آن می کند. 
از این رو امام صادق ـ علیه السّلام ـ به مسلمانان سفارش می کنند که به هنگام رویارویی با مشکلات و اندوههای دنیویّ، به نماز و مسجد پناه ببرند.[11] راز این امر روشن است. آن گاه که مؤمن به مسجد وارد می شود، در فضایی آکنده از قُدس و طهارت قرار می گیرد؛ خانه ای ساده و عاری از پیرایه های مادّی امّا انباشته از جلوه های معنوی و الهی. 
با آن که گناه در همه جا نکوهیده و زشت است، اما در مسجد قباحتی دو چندان می یابد؛[12] پس مؤمن باید تلاش و کوشش بیشتری کند تا در آن مکان مقدّس به گناه آلوده نشود؛ سخنان ظالمان بر زبان نیاورد؛[13] به آبروی دیگران تجاوز نکند؛[14] غیبت[15] و سخنان لغو و بی فایده را کنار نهد[16] و از گفت و گوهایی که بوی دنیا پرستی و دنیا خواهی می دهد، پرهیز کند.[17] 
در حقیقت، مواظبت بر به کار بستن این گونه امور، خود نوعی تمرین بر کارهای خیر و دوری از بدیهاست. همان گونه که حاجی با احرام بستن، دوری از دنیا و گناه را تمرین می کند و نمازگزار آن گاه که تکبیره الاحرام می گوید، در آزمون بریدن از خلق و پیوستن به خالق شرکت می کند. آثار سازنده و تربیتی حضور در مسجد رفته رفته به دیگر اعمال مؤمن نیز سرایت می کند زیرا حضور در مسجد، حضور در خانه خداست به طور طبیعی کسی که با خانه خدا اُنس دارد، تلاش می کند تا در خارج از مسجد نیز عملکردی متناسب و همگون با حضور در مسجد داشته باشد. این نقش تربیتی، آن گاه مؤثّرتر خواهد بود که مؤمن به یاد آورد که هنگام حضور در مسجد باید علاوه بر زینتهای مادّی، زینتهای معنوی خویش همچون صدق و صفا و خلوص را نیز با خود برگیرد و فرمان:«خُذُوا زِینَتَکُمْ عِنْدَ کُلِّ مَسْجِدٍ»[18] را با عمل پاسخ گوید و گر نه پروردگار، او را به خانه خود راه نمی دهد؛ و اولیای بزرگ خدا نیز دست ردّ به سینه اش خواهند زد.[19] از جنبه های دیگری که در حقیقت به ابعاد تربیتی مسجد برمی گردد، نقش مؤثّری است که این کانون مقدّس در پیوند دادن دلدادگان خود با انسانهای صالح و برگزیده ایفا می کند. امروزه از نظر آگاهان مسائل تربیتی، نقش دوست خوب در سعادت انسان، نقشی ممتاز به شمار می آید. 
مسجد با ایجاد آشنایی و پیوند میان مؤمن با نخبگان و صالحان جامعه، بستری مناسب برای پرورش و تربیت روحی انسان فراهم می کند. کسی که با خوبان پیوند خورد، حتّی اگر به آنان درجه از تکامل نرسد که به سبب ترس از خداوند به گناه دست نیازد، دست کم از سر حیا و شرم از برادران دینی خود، راه انحراف را در پیش نمی گیرد. 
در مکتب تربیتی اسلام و بسیاری دیگر از مکتبهای تربیتی، «انزوا طلبی» و«جمع گُریزی» یک بیماری روحی شناخته می شود؛ در حالی که اجتماعی بودن و جمع گرایی ـ در حد معقول آن ـ نشان سلامت روح و روان انسان و تعادل فکری او به حساب می آید. مسجد با فرا خوانی پیوسته مسلمانان به جمع، روح جمع گرایی، انعطاف و نظم پذیری را در آنان تقویت می کند و درون گرایی افراطی و بیگانگی از جمع را از آنان می زداید. 
افزون بر آنچه گذشت، مسجد معمولاً جایگاه طرح مشکلات و نارسایی های اجتماعی است. به طور طبیعی، حضور در چنین مکانی روح تعهّد و دردمندی را در فرد می دمد. پرورش این خوی پسندیده در اشخاص، خود نوعی مبارزه با روح بی تعهّدی و بی تفاوتی است؛ روحیه ای که هر گاه در افراد جامعه ای ـ بویژه نسل جوان آن ـ پیدا شود، آسیبهای اساسی بر پیکر آن اجتماع وارد خواهد شد. 
ج ـ ویژگی های فرهنگی ـ آموزشی مسجد نمونه 
اکنون به بررسی نقش فرهنگی ـ آموزشی مسجد نمونه می پردازیم. 
می توان گفت: این نقش مسجد پس از حنبه های عبادی‌ آن، سرآمد دیگر ابعاد است.در حقیقت بنای مسجد النّبی که مسجد نمونه اسلام است، تنها تأسیس یک عبادتگاه نبود؛ که به شهادت مورّخان و محققّان و حتّی خاورشناسان، پی ریزی یک مدرسه بزرگ اسلامی بود. 
کشورهای اسلامی از آغاز اسلام تا چند قرن پس از آن، با پدیده ای به نام مدرسه روبرو نبودند. تاریخ تأسیس مدارس هر وقت که باشد، محقّقان و مورّخان پذیرفته اند که پیش از پیدایش مدرسه، مسجد یگانه مرکز مهم آموزشی ـ فرهنگی در کشورهای اسلامی بوده است. 
هر چند برخی محقّقان از جایگاههای آموزشی دیگری مانند مکتبهای خانگی و دارالقرّاء نیز یاد کرده اند.[20] 
شاید خوانندگان عزیز تعجّب کنند روزگاری این مسأله در میان فقیهان مطرح بوده که آیا تأسیس مدرسه جایز است یا نه؟[21] 
گرچه طرح این مسأله در فضای کنونی برای ما شگفت انگیز می نماید؛ ولی این مسأله در زمان خود که مسجد یگانه پایگاه آموزشی بوده و به ناگاه سخن از ایجاد مدارس به میان آمده، دست کم مسأله ای قابل طرح بوده است. 
البتّه فقیهان اعمّ از شیعه و سنّی هیچ گاه منعی در احداث مدارس ندیده اند؛ آنان همواره گسترش مدارس را مورد تأیید قرار داده اند؛ بلکه برخی از آنان به بنای مدارس مهمّی دست زده اند. غرض از طرح این نکته، تنها تأکید بر این است که روزگاری مسجد، یگانه پایگاه مهمّ آموزشی در کشورهای اسلامی بوده است.
[1] . بحارالانوار، علاّمه محمد باقر مجلسی،‌ ج 82، ص 164، مؤسسه الوفاء، بیروت، دوره 110 جلدی، چاپ دوّم، 1403 هـ .ق. 
[2] . وسائل الشیعه، محمّد بن حسن عاملی، ج 3، ص 422، باب 1 از ابواب مکان المصلّی، روایت 2، دوره 20 جلدی، اسلامیّه تهران، چاپ ششم، 1403 هـ .ق. 
[3] . جنّ سوره 72، آیه 18. 
[4] . وسائل الشیعه، محمّد بن حسن عاملی، ج 1، ص 268، باب 10 از ابواب وضو، روایت 5، 
[5] . همان. 
[6] . اشاره به حدیث:«من اختلف الی المسجد اصاب احدی الثمان ... او رحمه منتظره» ـ (همان، ج 3، ص 480، باب 3 از ابواب احکام المساجد، روایت 1.) 
[7] . اشاره به حدیثی در مستدرک الوسائل، میرزا حسین نوری، ج 3، ص 361، باب 3، از ابواب احکام المساجد، روایت 13. تحقیق و نشر مؤسسه آل البیت، چاپ اوّل، 1408 هـ .ق، مشهد. 
[8] . همان. 
[9] . وسائل الشیعه، محمّد بن حسن عاملی، ج 5، ص 372، باب 1 از ابواب صلوه الجماعه، روایت 7. 
[10] . مستدرک الوسائل، میرزا حسین نوری، ج 3، ص 361، باب 3، از ابواب احکام المساجد، روایت 14. 
[11] . وسائل الشیعه، محمّد بن حسن عاملی، ج 5، ص 263، باب 31 از ابواب بقیّه الصلوات المندوبه، روایت 3. 
[12] . ر.ک: کشف الغطاء، شیخ جعفر جناحی حلّی، کتاب الصلاه، ص 211، دارالطباعه سیّد مرتضی، 1317. 
[13] . اشاره به حدیثی در بحارالانوار، علاّمه محمّد باقر مجلسی، ج 80، ص 377. 
[14] . اشاره به حدیثی در «روضه الکافی» محمّد بن یعقوب کلینی، ص 39، دارالتعارف، بیروت، 1411 هـ .ق. 
[15] . اشاره به حدیثی در وسائل الشیعه، محمّد بن حسن عاملی، ج 3، ص 85، باب 2 از ابواب المواقیت، روایت 4. 
[16] . اشاره به حدیثی در همان منبع، ص 86، روایت 8. 
[17] . همان، ج 3، ص 493، باب 14 از ابواب احکام المساجد، روایت 4. 
[18] . اعراف، سوره 7، آیه 31. 
[19] . ر.ک: وسائل الشیعه، محمّد بن حسن عاملی، ج 6، ص 12، باب 3 از ابواب ما تحب فیه الزکاه و ما تستحبّ فیه، روایت 7. 
[20] . همان، ص 40 به بعد. 
[21] . ر.ک: همان کتاب، ص 217 به بعد. 



نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 92/7/10
زمان : 11:17 صبح
مسجد ... .
نظرات ()

پدیدآوردن هویتی به نام مسجد نخست در قبا و سپس در مدینه در شمار زیباترین و پرمغزترین ابتکارهای اسلام در آغاز تشکیل جامعه اسلامی است. خانه خدا و خانه مردم خلوت انس با مردم و جلوت حشر با مردم، کانون ذکر و معراج معنوی و عرصه عمل و جهاد و تدبیر دنیوی، جایگاه عبادت و پایگاه سیاست، دوگانه‌ی به هم پیوسته‌ای است که تصویر مسجد اسلامی و فاصله آن با عبادت‌گاه‌های رایج ادیان دیگر را نمایان می‌سازد. در مسجد اسلامی شور و بهجت، عبادت خالص با نشاط زندگی پاک و خردمندانه و سالم، درهم ‌می‌آمیزد و فرد و جامعه را به طراز اسلامی آن نزدیک می‌کند. مسجد مظهر آمیختگی دنیا و آخرت و پیوستگی فرد و جامعه در دیدگاه و اندیشه‌ مکتب اسلام است.




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 92/7/10
زمان : 11:6 صبح
رهبر معظم انقلاب و مسجد 2
نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 92/7/10
زمان : 10:56 صبح
رهبر معظم انقلاب و مسجد 1
نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 92/7/10
زمان : 10:55 صبح
امام خمینی و مسجد 3
نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 92/7/10
زمان : 10:54 صبح




.:: This Template By : Theme-Designer.Com ::.

Reba.ir

کد بارشی


رفتـــ 25
تحلیل آمار سایت و وبلاگ