گروه اجتماعی-رجانیوز: بیست و هشتم دی ماه در دانشگاه الزهرا(س) که تنها دانشجویان دختر را میپذیرد یک نمایش خصوصی مد برگزار شد به نام "طراحی خلاق" ژوژمانی که دخترهای دانشجو با لباس ها و آرایش مبتذل و زننده و عجیب غربی به اجرای شوی لاس در آن پرداخته و عکس های خود را نیز در فضای مجازی منتشر کردند.
به گزارش رجانیوز لباسهایی که در این "فشن شو"به نمایش درآمد با آنچه انتظار میرود دانشجویان در یک دانشگاه در "جمهوری اسلامی"طراحی کنند فاصله زیادی دارند و به حدی "مبتذل و عجیب" به نظر میرسند که سایت فرانس 24 درباره آن ها می نویسد احتمالا این لباس ها مورد علاقه "لیدی گاگا"(خواننده مبتذل غربی که همواره با پوشیدن لباس های برهنه و عجیب جلب توجه می کند) قرار گیرند.
در همین راستا دکتر حسامی رئیس دانشکده هنر دانشگاه الزهرا می گوید : این نمایش بخشی از درس دانشجویان بوده است و هیچ مردی نیز در آن حضور نداشته، چرا که اساساً تمامی دانشجویان این دانشگاه دختر هستند. همچنین به گفته مقامات این دانشگاه قرار نبوده است هیچ عکسی از نمایش در جایی منتشر شود.
اما از سوی دیگر روابط عمومی دانشگاه در اطلاعیه ای اعلام می کند که این یک کار کاملا درسی و دانشکدهای بود و دانشگاه نیز اجازه دخالت در کلاس درسی استاد را ندارد و یا این که بخواهند اجازه دوربین نبردن به دانشجو سر کلاس را بدهند.
دو خبر مرتبط
هفته پیش بود که خبری منتشر شد که شرکت تجاری مدل و لباس دولچه اند گابانا (D&G) یکی از پرحاشیه ترین سری لباس خود را معرفی کرد. لباس های بلند و پوشیده به شکل عبا در رنگ های مشکی و سفید و بژ با طرح های مختلف است و شباهت بسیار زیادی به پوشش زنان محجبه در کشورهای عربی دارد.
تیر 1393 بود که اتفاقی مشابه در صنعت پوشاک رخ داد، نمایش زنده رونمایی از چهار مدل مانتو با طرح پرچم ایران و نشانههایی مثل یوزپلنگ ایرانی در مراسمی که زنان و مردان حضور داشتند، در این مانتوها از طرح پرچم ایران، تصویر یوزپلنگ ایرانی و برازوکا (توپ جام جهانی) استفاده شده است و "پانچو یوز، مانتوزا، آرک ایرانی و مانتو یوز" نامگذاری شده است.(اینجا)
نتیجه گیری اولیه
بی توجهی درازمدت فرهنگ پوشاک کشور در این شرایط بیش از گذشته به چشم می خورد. در حالی که کشورهای غربی بهترین و مؤثرترین راههای رخنه فرهنگی را در کشورهای اسلامی پیدا کرده اند و قصد دارند با ابزارهای موجود فرهنگ ناب و اصیل اسلامی و ایرانی را به قهقرا ببرند، هنوز نه تنها خبرهای خوشی از صنعت پوشاک کشور به گوش نمی رسد بلکه هر از چند گاه اخبری مانند آنچه در دانشگاه الزهرا اتفاق افتاد، خواب را از چشم می رباید.
مستندات قانونی و وجود زیربنای لازم و خواب خرگوشی مسئولان امر
· قانون "ساماندهی مد و لباس" که درباره نظارت و کنترل نوع پوشاک در ایران است در سال 1385 تصویب شد و حالا قریب به ده سال از آن می گذرد، متولی نظارت بر اجرای این قانون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
· کارگروه ساماندهی مد و لباس، کار خود را مدیریت «پوشش اسلامی-ایرانی»، «ایجاد فرهنگ حجاب» و یا «توسعه گفتمان ملی مد و لباس اسلامی–ایرانی» معرفی کرده است ولی آیا از این دانش آموختگان دانشگاه ها که با تعالیم غربی آموزش می بینند می توان انتظار داشت که این اهداف را محقق کنند؟
· سال 76 یعنی حدود 18 سال پیش با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی به شورای اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی، به عنوان یکی از شوراهای اقماری شورای عالی تغییر کرد.شورای اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی ماموریت خود را چنین میداند:
شورای اسلامی شدن دانشگاهها قوه عاقله ای است که با درک صحیح و جامع از ابعاد مفهوم اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی و شناخت دقیق از وضعیت موجود این حوزه، اقدام به تدوین سیاستها، راهبردها و برنامههای مناسب نموده و با نظارت کمی و کیفی بر حسن انجام برنامهها، دستگاهها و نخبگان را در طی این فرایند، راهبری مینماید.
· حالا اما با گذشت 18 سال این شورا مشخصا درباره محتوای دروس اقدامی نکرده و پر سر و صداترین اقدامش تفکیک جنسیتی کلاس های دانشگاه ها بوده است که آن نیز جر در معدود دانشگاهی اجرا نمی شود.
· سازمان مطالعه و تدوین "سمت" که متولی تألیف و تهیه کتابهای علوم انسانی دانشگاهها در ایران است نیز در بخش کتب هنر خود و در طراحی لباس در عمر بیش از سی ساله خود تنها سه عنوان کتاب در این خصوص منتشر کرده که آن ها نیز ارتباطی به طراحی لباس بانوان با ملاکهای اسلامی ندارد:"}زبان پیراهن ( طراحی لباس مردانه )" ،" انگلیسی برای دانشجویان رشته طراحی پارچه و لباس و تکنولوژی دوخت" و "مبانی طراحی پارچه"}
نتیجه گیری نهایی
چرخه معیوب بین دستگاه های تصمیم ساز و دانش آفرین، با دانشگاه ها و مراکز آموزشی و همچنین دستگاه های تولید و عرضه کننده ، برای مخاطب راهی باریکی باقی گذاشته تا در این هیاهو لباس سالم بپوشد و تن به تذکر دستگاه های نظارتی – که در این بلوا بیشترین سهم را دارد- بدهد.