سفارش تبلیغ
صبا ویژن

این وبلاگ در ستاد ساماندهی پایگاههای اینترنتی به آدرس www.samandehi.ir ثبت شده است .

تحریمها وو برجاام
نظرات ()

 

تنها یک زیر بخش از بندهای تحریمی قانون سیسادا در توافق جامع برداشته می‌شود. آنهم بندی که مربوط به تحریم موسسه مالی است که به دلیل ارایه خدمات به موسسه مالی دیگری که قبلا در این تحریم قرار گرفته است، تحریم شده است.  در نتیجه ساختار اصلی تحریم‌های شکل گرفته در قانون سیسادا که مستقل از قانون ایسا بوده باقی می‌ماند.
تنها یک زیر بخش از بندهای تحریمی قانون سیسادا در توافق جامع برداشته می‌شود. آنهم بندی که مربوط به تحریم موسسه مالی است که به دلیل ارایه خدمات به موسسه مالی دیگری که قبلا در این تحریم قرار گرفته است، تحریم شده است. در نتیجه ساختار اصلی تحریم‌های شکل گرفته در قانون سیسادا که مستقل از قانون ایسا بوده باقی می‌ماند.

محمد علی مسعودی - رجانیوز: یکی از قوانین مهم در تحریم ایران که از سوی آمریکا وضع شد، قانون جامع تحریم ایران یا CISADA است. این قانون در یکم جولای 2010 در کنگره آمریکا تصویب می‌شود. قانون سیسادا بلافاصله بعد از تصویب قطعنامه 1929 در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد.

 

به گزارش رجانیوز، قانون جامع تحریم ایران و کاهش سرمایه‌گذاری (COMPREHENSIVE IRAN SANCTIONS, ACCOUNTABILITY, AND DIVESTMENT ACT OF 2010) به طور گسترده‌ای صنعت نفت و صنایع تابعه آن را هدف قرار داد. به عبارت ساده‌تر این قانون بزرگ شده و توسعه یافته قانون ایسا (ISA) است.

بندهای تحریمی این قانون به شرح زیر می‌باشند:

1.     بند (b(2)) از بخش 103 که بر اساس آن واردات محصولات ایرانی به آمریکا ممنوع بوده و همچنین افراد آمریکایی از صدور محصولات و سرویس‌ها و فناوری‌های ساخت آمریکا به ایران منع شده‌اند. توقف موقت اجرای تحریم‌ها که دولت آمریکا در برجام متعهد شده است شامل این بخش از تحریم‌های قانون جامع نمی‌شود.

2.     بند (b(3)) از بخش 103 که بر اساس آن دارایی‌های افراد ایرانی و حتی دیپلمات‌ها و نمایندگان ایران که مصداق قانون حالت فوق‌العاده شوند. این بند نیز در توافق برجام مورد اشاره قرار نگرفته است.

3.     بند (c(2)(A)) از بخش 103: ممنوعیت افتتاح حساب کارگزاری در بانک‌های آمریکا برای موسسات مالی خارجی که برای دولتمردان ایرانی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کارهایی انجام دهند که منجر به دسترسی و یا توسعه فعالیت‌های تسلیحات کشتار جمعی شود و یا پشتیبانی از سازمان‌هایی که بر اساس قانون مهاجرت و ملیت به عنوان سازمان‌های حامی تروریسم و یا بر اساس قانون ایسا به عنوان حامی تروریسم بین‌الملل شناخته شده‌اند. این بند در برجام مورد اشاره قرار نگرفته است و همچنان جاری و ساری است.

4.     بند (c(2)(B)) از بخش 103: ممنوعیت افتتاح حساب کارگزاری در بانک‌های آمریکا برای موسسات مالی خارجی که به افراد و نهادهایی که بر اساس قطعنامه‌های 1737، 1747، 1803 و 1929 شورای امنیت سازمان ملل تحریم شده‌اند، ارایه خدمات می‌دهند. این تحریم نیز در برجام مورد اشاره قرار نگرفته است و در نتیجه شامل توقف موقت اجرا نمی‌شود.

5.     بند (c(2)(C)) از بخش 103: ممنوعیت افتتاح حساب کارگزاری در بانک‌های آمریکا برای موسسات مالی خارجی که در امر پولشویی برای مقاصد مطرح شده در بند A,B اشاره شده است، درگیر باشند. این تحریم نیز در برجام شامل توقف موقت اجرا نشده است.

6.     بند (c(2)(D)) از بخش 103: ممنوعیت افتتاح حساب کارگزاری در بانک‌های آمریکا برای موسسات مالی خارجی که به بانک‌های ایرانی و همچنین بانک مرکزی ایران خدماتی ارایه دهند که منجر به انجام اقدامات توصیف شده در بند A,B شود. این تحریم نیز شامل توقف موقت اجرا نمی‌شود.

7.     بند (c(2)(E)(i)) از بخش 103 ممنوعیت افتتاح حساب کارگزاری در بانک‌های آمریکا برای موسسات مالی خارجی که تراکنش مالی و یا خدمات مالی مهمی به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یا سایر افرادی که بر اساس قانون حالت فوق العاده دارایی‌های آنها بلوکه شده است: ارایه دهند. این بند نیز در برجام شامل توقف موقت اجرا نشده است.

8.     بند (c(2)(E)(ii)(I)) از بخش 103 ممنوعیت افتتاح حساب کارگزاری در بانک‌های آمریکا برای موسسات مالی خارجی که تراکنش مالی و یا خدمات مالی مهمی به موسسه مالی که دارایی‌هایش به دلیل ارتباط با اشاعه تسلیحات کشتار جمعی ایران و سیستم‌های هدایت کننده تسلیحات کشتار جمعی بلوکه شده است. تنها این بند از قانون سیسادا است که شامل توقف موقت اجرا می‌شود.

9.     بند (c(2)(E)(ii)(II)) از بخش 103 ممنوعیت افتتاح حساب کارگزاری در بانک‌های آمریکا برای موسسات مالی خارجی که تراکنش مالی و یا خدمات مالی مهمی به موسسه مالی که دارایی‌هایش به دلیل ارتباط با حمایت ایران از تروریسم بین‌المللی بلوکه شده است. این بند نیز شامل توقف موقت اجرا نمی‌شود.

10.بخش 105 قانون سیسادا: تحریم افرادی که در موضوع نقض حقوق بشر در ایران مسئول شناخته می‌شوند. این بخش از قانون نیز با تمام زیربخش‌هایش شامل توقف موقت اجرا نمی‌شود.

11.بخش 106 قانون سیسادا: دولت آمریکا با نهادهایی که فناوری‌های حساس را به ایران صادر می‌کنند وارد معامله اقتصادی نخواهد شد. این بند نیز شامل توقف موقت اجرا نمی‌شود.

12.بخش 108 قانون سیسادا: اعمال تحریم‌های مشخص شده در قطعنامه‌های سازمان ملل. این بخش و زیربخش‌هایش مشمول توقف موقت اجرا نمی‌شوند.

13.بخش 303: ایجاد محدودیت برای کشورهایی که مقررات کنترل صادرات را رعایت نکرده و منجر به توسعه تسلیحات کشتار جمعی و سیستم‌های هدایت کننده و تروریسم بین‌المللی می‌شوند. این بند نیز مشمول توقف موقت اجرا نمی‌شود.

همانطور مشاهده می‌شود تنها یک زیر بخش از بندهای تحریمی قانون سیسادا در توافق جامع برداشته می‌شود. آنهم بندی که مربوط به تحریم موسسه مالی است که به دلیل ارایه خدمات به موسسه مالی دیگری که قبلا در این تحریم قرار گرفته است، تحریم شده است.

در نتیجه ساختار اصلی تحریم‌های شکل گرفته در قانون سیسادا که مستقل از قانون ایسا بوده باقی می‌ماند.




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/6/25
زمان : 11:42 عصر
یادداشت اختصاصی دکتر فریدون عباسی برای رجانیوز
نظرات ()

در مورد راکتور آب سنگین اراک باید با دقت بیشتری صحبت کرد. وقتی قرار است برای اعمال یک دیدگاه خاص در جهت تعطیلی این راکتور اقدام شود، افرادی هم مامور می شوند پیش قدم شوند و حتی از شرف و آبروی خود نیز هزینه کنند تا آن اقدام را توجیه نمایند.
در مورد راکتور آب سنگین اراک باید با دقت بیشتری صحبت کرد. وقتی قرار است برای اعمال یک دیدگاه خاص در جهت تعطیلی این راکتور اقدام شود، افرادی هم مامور می شوند پیش قدم شوند و حتی از شرف و آبروی خود نیز هزینه کنند تا آن اقدام را توجیه نمایند.
گروه سیاسی - رجانیوز: دکتر فریدون عباسی دوانی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی از دانشمندان هسته ای است که موساد در ترور ایشان ناکام بوده و سابقا نیز ریاست سازمان انرژی هسته ای را عهده دار بوده است،.
به گزارش رجانیوز؛ وی فردی اصلح برای نقد فنی سرنوشت صنعت هسته ای ایران پس از توافق وین می باشد و در یادداشتی که در دو شماره منتشر خواهد شد به سابقه راکتور 40 مگاوات اراک پرداخته و سرنوشتی که پس از توافق وین به آن دچار خواهد شد را مشخص نموده است.
 
در ادامه بخش اول این یادداشت از نظر می گذرانید.
 
در مورد راکتور آب سنگین اراک باید با دقت بیشتری صحبت کرد. وقتی قرار است برای اعمال یک دیدگاه خاص در جهت تعطیلی این راکتور اقدام شود، افرادی هم مامور می شوند پیش قدم شوند و حتی از شرف و آبروی خود نیز هزینه کنند تا آن اقدام را توجیه نمایند. برای منحرف کردن ذهن نمایندگان محترم مجلس و فریب مردم اظهار می دارند که اگر این راکتور تکمیل و راه اندازی می شد حادثه ای مانند حادثه چرنوبیل در ایران اتفاق می افتد. این سوال مطرح است که به چه دلیل یک استاد دانشگاه که ادعا می کند حق استادی بر گردن خیلی از اساتید محترم دارد و خود در دورانی مسئولیت مستقیم کار را بر عهده داشته است، امروز اینگونه غیر علمی و با جو سازی در بی ارزش جلوه دادن دستاوردهای علمی و فنی کشور سخن می گوید؟
 
برای روشن شدن موضوع لازم است به نکات زیر دقت شود:
 
الف) استفاده از سوخت با غنای طبیعی، مستلزم بکارگیری مواد کندکننده‌ی ویژه است:
 
آب سنگین به دلیل سطح مقطع جذب پایین نوترون (1000 برابر کمتر از آب معمولی) می‌تواند مبنای فناوری رآکتور هسته‌ای قرار گیرد.
 
به دلیل مشابه، امکان استفاده از گرافیت نیز وجود دارد. هر چند به دلیل جامد بودن، مزایا و معایب خاص خود را در مقایسه با آب دارد.
 
رآکتورهای تحقیقاتی و قدرت متعددی با تکیه بر کندکننده‌ی آب سنگین ساخته شده است: CANDU، CIRUS، AHWR.
 
ب) رآکتور اراک یک رآکتور تحقیقاتی آب سنگین است.
 
پروژه در سال 1377 شروع شده و تا سال 1384 حدود6 % پیشرفت داشته است.
 
تا مرداد ماه سال 1392، بالغ بر86 % پیشرفت فیزیکی داشته است.
 
ج) مزایای انتخاب این نوع رآکتور:
 
استفاده از غنای طبیعی (بدون غنی‌سازی)
 
استفاده از تجارب صنعت نفت به عنوان زمینه‌ساز برای طراحی و ساخت کارخانه‌ی تولید آب سنگین
 
تجربه‌ی توأمان ساخت رآکتور با قدرت متوسط 40 مگاوات برای انجام آزمون‌های مختلف و کسب تجربه در زمینه‌ی نیروگاه‌سازی.
 
آزمایش‌های نوترونی، آزمایش‌های ترموهیدرولیکی، تولید رادیوایزوتوپ‎های کاربردی، پرتودهی مواد.
 
 د) دستاوردهای طراحی و ساخت راکتور اراک 
 
ایجاد امکان طراحی و ساخت سوخت هسته‌ای و اجزاء آن.
 
ایجاد امکان آزمایش‌های مورد نیاز جهت توسعه‌ی توانمندی‌های طراحی.
 
ایجاد و ارتقای توانمندی در زمینه‌ی شبیه‌سازی و محاسبات نوترونی و ترموهیدرولیک رآکتور.
 
ایجاد توان طراحی رآکتورهای هسته‌ای.
 
شکل‌گیری شبکه‌ی تأمین و تولیدکنندگان تجهیزات مورد نیاز برای ساخت رآکتورهای هسته‌ای. اولین قدم در زمینه‌ی ساخت نیروگاه.
 
ایجاد اعتماد به نفس در بخش خصوصی برای مشارکت در ساخت تجهیزات با استانداردهای هسته‌ای.
 
این رآکتور، یکی از تجارب ارزشمند مدیریت توانمندی‌های مختلف اما پراکنده‌ی کشور که حاصل آموزش‌های دانشگاهی داخل کشور در یک محصول مشترک با استانداردهای خاص و ایمنی بالا است.
 
ه) ایمنی هسته‌ای و حادثه‌ی چرنوبیل
 
کارکرد ایمن تأسیسات هسته‌ای (از معدن تا مصرف سوخت) موضوع مورد بررسی در مقوله‌ی ایمنی هسته‌ای است.
 
مجموعه‌ی عوامل مؤثر بر ایمنی، با کمیّت امید به زندگی (بر حسب روز) بیان می‌شود.
 
به عنوان مثال سقوط هواپیما معادل 200 روز کاهش ایجاد می‌کند.
 
مجموعه‌ی فعالیت‌های هسته‌ای، معادل 0.001 روز کاهش ایجاد می‌کند.
 
صنعت هسته‌ای، صنعتی ایمن و با کمترین مقدار مخاطرات در زندگی بشر است.
 
رآکتور چرنوبیل، یک رآکتور 3000 مگاوات (حرارتی) گرافیتی با خنک‌کننده‌ی آب سبک بوده است.
 
این رآکتور دارای 190 تن سوخت با غنای 2% بوده است.
 
به دلیل نقص طراحی، این رآکتور امکان ناپایدار شدن و ایجاد حادثه داشته است.
 
علی‌رغم اطلاع از این نقیصه، اقدام نادرست کاربران در انجام یک آزمایش (بدون هماهنگی با طراحان) زمینه‌ساز حادثه گردیده است.
 
این حادثه، به عنوان بزرگترین فاجعه‌ی تاریخ صنعت هسته‌ای قلمداد می‌شود.
 
در طی این حادثه، جمعاً 31 نفر کشته شده است.
 
و) مقایسه‌ی رآکتور اراک و رآکتور چرنوبیل
 
مقایسه‌ی توان:
رآکتور اراک، یک رآکتور تحقیقاتی 40 مگاوات حرارتی است؛ در حالی که رآکتور چرنوبیل یک رآکتور قدرت با توان نامی 3000  مگاوات حرارتی بوده است.
 
مقایسه‌ی سوخت:
سوخت رآکتور اراک مجموعاً 10 تن اورانیوم با غنای طبیعی است؛ در حالی که سوخت رآکتور چرنوبیل بیش از 190 تن اورانیوم با غنای 2% بوده است.
 
نکته: در زمان حادثه معادل 760 کیلوگرم پلوتونیوم در قلب موجود بوده است.
 
مقایسه‌ی کندکننده:
در رآکتور اراک از کندکننده‌ی آب سنگین استفاده شده است، در حالی که در رآکتور چرنوبیل از گرافیت استفاده شده است.
 
جمع‌بندی:
 
رآکتور اراک، دارای حاشیه‌ی ایمنی بسیار بالایی بوده و دارای قابلیت خودکنترلی می‌باشد.
 
روشن است که رآکتور اراک را نمی‌توان با رآکتور چرنوبیل مقایسه کرد.
 
با توجه به تفاوت‌های اساسی در ماهیت این دو، اصولاً زمینه‌ی بروز حادثه‌ای مشابه چرنوبیل در رآکتور اراک وجود ندارد.
 
به دلیل قدرت کم و ملاحظات ایمنی سخت‌گیرانه، در بدترین شرایط هم مخاطرات جدی (همانند آنچه در چرنوبیل واقع شد) رخ نخواهد داد.
 
ز) ریشه‌ی باز طراحی راکتور اراک چیست؟
 
بازطراحی اراک با این فرض مطرح شده است که رآکتور اراک ظرفیتی برای تولید پلوتونیوم با خلوص تسلیحاتی فراهم می‌نماید.
 
در این راستا، از این مطلب که بدون تغییرات چشمگیر فیزیکی و تنها با مدیریت سوخت مناسب و فناوری نظارتی جدید (نوترینو) امکان کنترل کافی وجود دارد نادیده گرفته شده است.
 
مسیر و زمان تولید پلوتونیوم با خلوص رآکتور (سوخت) کاملاً متفاوت از پلوتونیوم با خلوص تسلیحاتی است.
 
مقالات متعددی از سوی محققین آمریکایی یا به نیابت از آنها در زمینه‌ی بازطراحی اراک منتشر شده است.
 
فشار آمریکا، مهم‌ترین دلیل بازبینی طرح اراک می‌باشد. نظیر همین فشار، در دهه‌ی 90 میلادی به کشور الجزایر نیز برای بازبینی طرح رآکتور «السّلام» وارد شد.ر



نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/6/25
زمان : 11:40 عصر
برجام از کانال مجلس بگذرد، مانند قوانین دیگر مستحکم میشود
نظرات ()

مرجع تقلید شیعیان با اشاره به اینکه نظر رهبر انقلاب در بررسی برجام مدنظر باشد، شیطنت ابرقدرت‌ها به‌جایی نمی‌رسد، گفت: نظر رهبر معظم انقلاب در مسئله برجام فصل الخطلاب قرار گرفته و باید از اختلافات جلوگیری شود.

 ‌آیت‌الله سید‌محمد‌علی علوی گرگانی ظهر امروز در دیدار با رئیس سازمان جوانان حزب اسلامی کار، با اشاره به اینکه در مسئله برجام باید سخنان رهبر معظم انقلاب فصل الخطاب است، اظهار داشت: وجود مقام معظم رهبری در کشور و علاقه جوانان در ایران به ایشان امتیازی است که بسیاری از کشور‌ها از آن بی‌بهره‌اند.

 

مرجع تقلید شیعیان با بیان اینکه نظر مقام معظم رهبری در تمامی مسائل در کشور باید مورد توجه قرار گیرد، افزود: این پیروی جوانان از مقام معظم‌رهبری می‌تواند در حل بسیاری از مشکلات موجود در جامعه کمک کننده باشد.

 

استاد برجسته حوزه و دانشگاه با تاکید بر اینکه با پیروی از رهنمود‌های مقام معظم رهبری می‌توان نقشه‌های دشمن را نقش برآب کرد، خاطرنشان کرد: حسن نیت جوانان نسبت به مقام معظم رهبری اثبات شده ‌که همین امر در افزایش اختلافات در سطح جامعه بسیار کمک کننده است.

 

وی با تاکید بر اینکه بحث اختلاف نظر در مسئله برجام بین مسئولان و نمایندگان طبیعی است، افزود: آراء همیشه مختلف است. این تقابل آرا نباید مایه اختلاف افراد شود، در بحث برجام باید از فرمان مقام معظم رهبری که نباید مجلس کنار گذاشته شود، تبعیت کرد و وقتی برجام از کانال مجلس هم بگذرد مثل قوانین دیگر مستحکم می‌شود.

 

مرجع تقلید شیعیان با اشاره به اینکه آمریکا همواره به دنبال بهانه برای ضرر زدن به کشورهای اسلامی از جمله ایران بوده است، تاکید کرد: اگر در مسئله برجام هم نظر مقام معظم رهبری را مد نظر قرار دهیم بسیاری از مشکلات حل می‌شود و شیطنت ابر قدرت‌ها به جایی نمی‌رسد.

 

استاد برجسته حوزه و دانشگاه با بیان اینکه آمریکا بعد از مسئله هسته‌ای امروز مسئله نظامی و موشک‌های بالستیک را بهانه تحت فشار قرار دادن ایران قرار داده است، افزود: آمریکا تنها ادعای ابرقدرت بودن دارد و در تمامی مسائل اقتدارش وابسته به اسرائیل است و اختیار خود را به دست اسرائیل داده است.

 

آیت‌الله علوی گرگانی با تاکید بر اینکه خداوند هم در قرآن می‌فرماید که نباید از بیگانه انتظار کمک داشت، خاطرنشان کرد: نباید انتظار داشته باشیم که آمریکا به نفع ما عمل کند و در نتیجه باید در تمامی جنبه‌ها به خود اتکا کنیم و روی پای خود بایستیم.

 

مرجع تقلید شیعیان با اشاره به اینکه مسئولان در مسئله برجام دو سال تلاش بی‌وقفه داشته‌اند، افزود: نباید آرا برخی از نمایندگان دل‌ها برنجاند و باید تنها دولت‌مردان فرمایشات مقام معظم رهبری را مدنظر قرار دهند.




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/6/25
زمان : 11:21 عصر
آیا دولت آمریکا تمامی دستورات اجرایی را لغو میکند؟
نظرات ()

تا قبل از لوزان وضعیت برداشته شدن تحریم‌ها زیاد مشخص نبود. اما بعد از لوزان وضعیت تحریم‌ها در توافق نهایی کمی روشن‌تر شد. در آنجا بود که مشخص شد آمریکا متعهد به «توقف موقت اجرا» شده است. بعد از لوزان مباحث فراوانی درباره ابعاد برداشته شدن تحریم‌ها صورت گرفت تا اینکه با نهایی شدن توافق جامع میزان و حدود برداشته شدن تحریم‌های آمریکا دقیقا مشخص شد.
تا قبل از لوزان وضعیت برداشته شدن تحریم‌ها زیاد مشخص نبود. اما بعد از لوزان وضعیت تحریم‌ها در توافق نهایی کمی روشن‌تر شد. در آنجا بود که مشخص شد آمریکا متعهد به «توقف موقت اجرا» شده است. بعد از لوزان مباحث فراوانی درباره ابعاد برداشته شدن تحریم‌ها صورت گرفت تا اینکه با نهایی شدن توافق جامع میزان و حدود برداشته شدن تحریم‌های آمریکا دقیقا مشخص شد.

محمد علی مسعودی- رجانیوز: مذاکرات هسته‌ای میان ایران و 5+1 با خواست‌ها و مطالبات روشنی صورت گرفت. طرف ایرانی با خواست برداشته‌ شدن تحریم‌ها حاضر به پذیرش محدودیت‌ها و صرف نظر از حقوق حقه خود در زمینه هسته‌ای و انجام اقدامات فراوانی در راستای شفافیت‌سازی شده است. اما اینکه چه میزان از خواست ایران محقق شده است سوال مهمی است که در ارزیابی نتیجه حاصل شده از دو سال مذاکره بسیار اهمیت دارد.

 

تا قبل از لوزان وضعیت برداشته شدن تحریم‌ها زیاد مشخص نبود. اما بعد از لوزان وضعیت تحریم‌ها در توافق نهایی کمی روشن‌تر شد. در آنجا بود که مشخص شد آمریکا متعهد به «توقف موقت اجرا» شده است. بعد از لوزان مباحث فراوانی درباره ابعاد برداشته شدن تحریم‌ها صورت گرفت تا اینکه با نهایی شدن توافق جامع میزان و حدود برداشته شدن تحریم‌های آمریکا دقیقا مشخص شد.

 

قبل از ورود به متن توافق لازم است اشاره شود که تحریم‌های آمریکا به دو بخش تقسیم می‌شود. یک دسته تحریم‌هایی که با دستورات اجرایی رئیس جمهور آمریکا اعمال شده و دسته دیگر تحریم‌هایی است که از طریق قوانین کنگره اعمال شده است. نکته مهم در این میان رابطه میان دستورات اجرایی رئیس جمهور (Executive Order) و قوانین کنگره است. این رابطه چند حالت دارد، یا میان دستور اجرایی و قانون کنگره رابطه‌ی مستقیمی نیست و دستور اجرایی به صورت مستقل به اعمال تحریمی مبادرت کرده است. حالت دیگر این است که دستور اجرایی بعد از اعمال تحریم و نشان دادن ظرفیت خود در قانون کنگره آورده شده است و اصطلاحا codify شده است. حالت دیگر هم این است که قانون کنگره وضع شده و دستور اجرایی رئیس جمهور برای اعمال آن وضع شده است. لغو شدن دستورات اجرایی در حالت اول و حالت سوم موثر است. در حالت دوم بی‌فایده خواهد بود.

 

موافقان توافق جامع معتقدند که هرچند قوانین کنگره تنها اجرایش متوقف می‌شود، اما در مقابل دستورات اجرایی رئیس جمهور لغو می‌شود و این یک دست‌آورد بزرگ است. دو ایراد به این استدلال وارد است. اول اینکه این دسته از افراد به نسبت میان دستورات اجرایی و قوانین کنگره توجه نداشته و به صورت بسیط با این مساله مواجهه می‌کنند.

 

ایراد دوم به این افراد این است که آیا لغو دستورات اجرایی که رئیس جمهور آمریکا به آن متعهد شده است شامل تمام دستورات اجرایی می‌شود یا تنها بخشی از آنها را شامل می‌شود؟

 

وضعیت دستورات اجرایی رئیس جمهور آمریکا در برجام

در بند 17.4 از ضمیمه پنجم برجام بیان شده است که آمریکا دستورات اجرایی شماره 13574، 13590، 13622، 13645 و بندهای 5 تا 7 و 15 دستور اجرایی شماره 13628 را در روز اجرا لغو خواهد کرد.

سوال مهم این است که آیا دستورات اجرایی اشاره شده در برجام تمامی دستورات اجرایی رئیس جمهور آمریکاست؟

در ادامه لیست دستورات اجرایی تحریمی علیه ایران بر اساس گزارش مرکز تحقیقات کنگره که در 15 جولای 2015 منتشر شده است[i]، می‌آید:

1.     دستور شماره 12170؛ 14 نوامبر 1979

2.     دستور شماره 12938؛ 14 نوامبر 1994

3.     دستور شماره 12957؛ 15 مارس 1995

4.     دستور شماره 12959؛ 6 می 1995

5.     دستور شماره 13059؛ 19 آکوست 1997

6.     دستور شماره 13224؛ 23 سپتامبر 2001

7.     دستور شماره 13382؛ 28 ژوئن 2005

8.     دستور شماره 13438؛ 17 جولای 2007

9.     دستور شماره 13553؛ 28 سپتامبر 2010

10.دستور شماره 13574: 23 می 2011 (در روز اجرا لغو می‌شود)

11.دستور شماره 13590؛ 20 نوامبر 2011 (در روز اجرا لغو می‌شود)

12.دستور شماره 13599؛ 5 فوریه 2012

13.دستور شماره 13606؛ 22 آوریل 2012

14.دستور شماره 13608؛ 1 می 2012

15.دستور شماره 13622؛ 30 جولای 2012 (در روز اجرا لغو می‌شود)

16.دستور شماره 13628؛ 9 اکتبر 2012 (در روز اجرا بند 5 تا 7 و 15 لغو می‌شود)

17.دستور شماره 13645؛ 3 ژوئن 2013 (در روز اجرا لغو می‌شود)

لیست فوق تمامی دستورات اجرایی رئیس جمهور آمریکا بوده است که طی 34 سال گذشته علیه ایران وضع شده است. هرکدام از این دستورات اجرایی به تحریم بخشی از اقتصاد ایران مبادرت کرده و هم وزن نیستند. برخی اثرات بیشتری نسبت به سایر دستورات دارند.

اما آنچه که با بررسی فهرستی این دستورات مشخص می‌شود این است که تنها 5 دستور اجرایی رئیس جمهور آمریکا از 17 دستور اجرایی موجود لغو می‌شود.

برای نمونه دستور اجرایی 13599 که قرار نیست در روز اجرا لغو شود مربوط به بلوکه شدن دارایی‌های موسسات مالی ایران و بانک مرکزی ایران در آمریکاست. این دستور اجرایی بند C از بخش 1245 قانون NDAA را عملیاتی می‌کند.

مشاهده می‌شود که دولت آمریکا به همان تعهد اولیه خود مبنی بر لغو دستورات اجرایی پایبند نبوده و متاسفانه این مهم نیز از سوی تیم ایرانی مطالبه جدی نشده است.



[i] -Iran: U.S. Economic Sanctions and the Authority to Lift Restrictions, Dianne E. Rennack, July 15, 2015, Congressional Research Service

 




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/6/25
زمان : 11:20 عصر
هشدار سردار سلیمانی به حضور متعدد اروپائیان در ایران
نظرات ()

فرمانده نیروی قدس سپاه گفت: یکی از دلایل ورود، حضور و ظهور گسترده اروپاییها در کشور ما که با هماهنگی آمریکاییها صورت می گیرد ایجاد دو قطبی در درون جامعه، بالابردن مطالبات در افکار عمومی و زدودن بحث درگیری طولانی آمریکا و غرب با ایران است.

گروه سیاسی- رجانیوز: سردار سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در بیست و یکمین مجمع سراسری فرماندهان و مسئولین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کرد: اگر بنا باشد روح انقلابی که ترسیم اساسی محتوای دینی ترسیم شده از ناحیه امام امت از جمهوری اسلامی رخت بربندد تنها یک کلمه خاصی به عنوان جمهوری اسلامی باقی خواهد ماند.

 

وی افزود: یکی از دلایل اساسی دشمنی ها با جمهوری اسلامی ایران به دلیل وجود روح حاکم در درون این بستر است از این رو نقش سپاه در حفظ روح انقلابی در درون این جسم نقش بی بدیل و ارزنده ای است و با هیچ جایگاه دیگری قابل قیاس نیست.

 

سلیمانی با بیان اینکه آمریکایی ها معتقدند پیدایش انقلاب اسلامی موجب شد یک فروپاشی در قدرت آمریکا به عنوان ابرقدرت پیش بیاید، اظهار داشت: از این رو جهانی که جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی در آن پایگاه اصلی و نفوذ دارد این جهان تاثیرگذار اصلی در بحث بقا یا عدم بقای آمریکا به عنوان ابرقدرت دارد.

 

وی تصریح کرد: شرق آسیا و اروپا به عنوان کشورهای رقیب آمریکا محسوب می شوند؛ آمریکای لاتین و آمریکای جنوبی نیز حیات خلوت آمریکا هستند اینها منشأ ابرقدرتی آمریکا را فراهم نمی کنند، جغرافیای مهمی که آمریکا در آن دچار آسیب جدی و اساسی شده غرب آسیا است.

 

فرمانده نیروی قدس سپاه اظهار داشت: جغرافیای شمال آفریقا و خاورمیانه است که تاثیر بسیار اساسی را در برپایی قدرت آمریکا و بعد از شکل گیری انقلاب اسلامی در فروپاشی این قدرت دارد.

 

وی اتحاد سازی برای حوادث بر علیه دشمن را اولین مشخصه ابرقدرتی برشمرد و گفت: توان فیصله دادن به حوادث در چهارچوب منافع و قدرت مهار رقیب نیز از دیگر عوامل تعیین کننده جایگاه ابرقدرتها است.

 

سرلشکر سلیمانی اظهار داشت:آنچه در 20 سال گذشته بین ایران اسلامی و آمریکا به عنوان یک ابرقدرت پیش آمده است این بوده که انقلاب اسلامی ایران تمامی مولفه های ابرقدرتی آمریکا را به شکل جدی خدشه دار کرده که مصادیق فراوانی نیز برای آن می توان ذکر کرد.

 

وی افزود:آمریکا با اتحاد سازی که انجام داد تلاش کرد که حزب ا... را از عرصه لبنان حذف کند اما نه قدرت مهار حزب ا... را داشت نه اتحاد سازی هایی که انجام داد هیچ یک منجر به نتیجه شد و حزب ا... قدرتمندتر شد به نحوی که امروز رهبر ارزشمند آن به شکل علنی توانمندی و قدرت خود را اعلام می کند.

 

فرمانده نیروی قدس سپاه با تاکید بر اینکه شناخت سیاستهای آمریکا در مقطع کنونی بسیار مهم است گفت:آمریکاییها معتقدند کلید بازسازی قدرت آنها باید از نقطه ای انجام شود که در آن نقطه فروپاشی صورت گرفته باشد و آن منطقه خاورمیانه به عنوان نقطه فروپاشی قدرت آمریکا و نقطه نفوذ، توسعه و تاثیر انقلاب اسلامی است.

 

وی با بیان اینکه سیاست امروز آمریکا با گذشته متفاوت است اظهار داشت: آمریکا امروز در کشورها به دنبال استفاده از ابزارهای مختلف و روشهای نو و جدید است.

 

وی افزود:یکی از دلایل ورود، حضور و ظهور گسترده اروپاییها در کشور ما که با هماهنگی آمریکاییها صورت می گیرد ایجاد دو قطبی در درون جامعه، بالابردن مطالبات در افکار عمومی و زدودن بحث درگیری طولانی آمریکا و غرب با ایران است.

 

سرلشکر سلیمانی با بیان اینکه در شرایط کنونی آمریکا برای اینکه بتواند قدرت خود را بازسازی کند چهار سیاست اصلی و مهم مدنظر قرار داده است گفت: آمریکا که شامل بازسازی قدرت آمریکا با استفاده از ابزارهای سازمان ملل و سازوکار مختلفی که امروز به نوعی ظاهر مشروعی دارند مانند مباحث حقوق بشری در منطقه است.

 

وی افزود: دومین مسئله اصلی آمریکا در مقطع کنونی تثبیت رژیم صهیونیستی است؛ به امروز هر کشوری که بیشترین ارتباط را با رژیم غاصب صهیونیستی داشته باشد به صورت علنی و رسمی آن کشور مورد اعتماد آمریکاست.

 

فرمانده نیروی قدس سپاه تضعیف و مهار جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یکی از سیاستهای مهم آمریکاییها در مقطع کنونی یاد کرد و گفت: این حرکت در سطوح مستقیم و نیز با جریانهایی که در محدوده جغرافیای نفوذ جمهوری اسلامی هستند صورت می گیرد.

 

وی حفظ درگیری در جهان اسلام برای بالابردن نیازهای کشورهای منطقه به آمریکا را دیگر راهبردهای آمریکا در منطقه دانست و اظهار داشت: سیاست آمریکا در موضوع داعش و گروههای تکفیری اداره آنها و نه انهدام است و این موضوعات تفاوت جدی و اساسی با یکدیگر دارد؛ سیاست آمریکا این است که این نوع گروهها باقی بمانند تا آنها احتیاج کشورها به آمریکا را بالا ببرند.

 

فرمانده نیروی قدس سپاه در پایان با تاکید بر اینکه منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا خصوصیاتی دارد که این خصوصیات چه در بعد تهدید و چه در بعد توسعه قدرت آمریکا نقش بسیار مهمی دارد گفت: در شرایط کنونی سیاست آمریکا به بازیافت قدرت خود در منطقه تبدیل شده و شاید یکی از دلایل اصرار به توافق با جمهوری اسلامی این موضوع باشد.




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/6/25
زمان : 11:18 عصر
دفاع از پرداخت یارانه نقدی خانوار/
نظرات ()

محمدرضا فرزین تشریح کرد
دفاع از پرداخت یارانه نقدی خانوار/ محل حذف یارانه غیرنیازمندان سازمان مالیاتی است نه وزارت رفاه

محمدرضا فرزین با دفاع از پرداخت یارانه نقدی به مسیری که دولت قبل طی کرد تا به این مکانیزم رسید اشاره می‌کند و معتقد است نظام پرداخت یارانه به خانوار توزیع درآمد کشور را به نفع اقشار فقیر و متوسط تغییر داد. او همچنین به روند حذف غیرنیازمندان در شرایط کنونی نقدهایی دارد.

خبرگزاری فارس: دفاع از پرداخت یارانه نقدی خانوار/ محل حذف یارانه غیرنیازمندان سازمان مالیاتی است نه وزارت رفاه

به گزارش خبرنگار اقتصادی فارس بخش نخست گفت و گوی دبیر سابق ستاد هدفمندی یارانه‌ها در حالی در فارس منتشر شد که قرار بود وی متن گفت و گوی خود با خبرنگاران فارس را تکمیل‌ و با اصلاحات دقیق‌تر جهت انتشار ارسال کند، اما به دلیل برخی ناهماهنگی‌ها متن اصلی و اولیه گفت و گوی وی دیروز منتشر و متن اصلاحی با تاخیر به دست گروه اقتصادی خبرگزاری فارس رسید. بر این اساس متن اصلاح شده و کاملتر بخش اول گفت‌وگو به همراه بخش دوم منتشر و به دلیل ناهماهنگی صورت گرفته پوزش می‌خواهیم.

فرزین در این متن از پرداخت یارانه نقدی کاملا دفاع کرده و آن را بهترین روش در حال حاضر می‌داند. او همچنین به حذف غیرنیازمندان در شرایط کنونی ایراداتی وارد می‌‌داند و می‌گوید: یارانه و مالیات دو روی یک سکه‌اند،بر این اساس محل حذف غیرنیازمندان سازمان مالیاتی کشور و پایگاه‌های اطلاعاتی آن است نه وزارت رفاه.

مشروح این گفت و گو به شرح زیر است:

فارس: گزارشی از عملکرد 4 ماهه بودجه امسال به مجلس ارائه شده که نشان می دهد به طرح های عمرانی پرداختی وجود نداشت. به نظر می رسد در تأمین درآمدها دولت با مشکل مواجه است؟

فرزین: دولت دچار کسری بودجه است و پیش بینی از فروش نفت محقق نشده و طبیعی است در پرداخت ها با مشکل مواجه باشد. جامعه در رکود بوده و کار دولت سخت است. البته معمولاً بخش عمده ای از بودجه های عمرانی نیمه دوم سال پرداخت می شود.

فارس: پرداخت یارانه نقدی ظاهراً بار مالی سنگینی به دولت تحمیل می کند و انتقاد می شود که در گذشته این قانون اجرا شد و وزیر اقتصاد گفته بود شب پرداخت یارانه ها شب عزای دولت است؟

فرزین: دلایل عمده مشکلات دولت در تأمین مالی به رکود حاکم در اقتصاد کشور، درآمدهای نفت و موضوع مدیریت تأمین مالی برمی گردد نه هدفمندی یارانه ها.

همانطور که می دانید منابع هدفمندی یارانه ها متکی به منابع بودجه ای دولت نیست. این منابع طبق قانون هدفمندی یارانه ها و براساس فروش اقلام 15 گانه تصریح شده در قانون است که بخش عمده ای از آن 5 فراورده اصلی نفت، گاز، برق، آرد و آب است.

اجازه دهید یک بار دیگر بر درآمدهای قانون هدفمندی یارانه ها متمرکز شویم. قانون هدفمندکردن یارانه‌ها 16 ماده و 16 تبصره دارد که در 10 آبان سال 1388 پس از رأی بیش از دو سوم نمایندگان مجلس به تأیید شورای نگهبان رسید. طبق ماده (1) قانون قیمت فروش داخلی بنزین، گازوئیل، نفت کوره، نفت سفید، گاز مایع و سایر مشتقات نفت باید تا پایان قانون برنامه پنجم به حداکثر 90 درصد فوب خلیج فارس برسد.

در تبصره آن آمده که نفت خام و میعانات گازی به پالایشگاههای داخلی باید به 95 درصد فوب برسد. در بند (ب) آمده که فروش داخلی گاز طبیعی تا پایان برنامه پنجم به 75 درصد قیمت صادراتی برسد. در بند (ج) درخصوص برق آمده که باید به قیمت تمام شده برسد.

در ماده (3) به آب و فاضلاب اشاره شده و در ماده (4) دولت موظف شده تا پایان برنامه پنجم نسبت به هدفمند کردن یارانه گندم، برنج، روغن، شیر، شکر، خدمات پستی، خدمات هوایی و ریلی اقدام نماید.

در ماده (12) آمده که دولت مکلف است تمام منابع حاصل از اجرای این قانون را به حساب هدفمندسازی یارانه ها نزد خزانه داری کل کشور واریز و 100 درصد وجوده واریزی در قالب بودجه سنواتی برای موارد پیش‌بینی شده در قانون یعنی خانوارها، تولید و دولت اختصاص دهد. بنابراین، اگرچه درآمدهای حاصل از هدفمندی یارانه ها به حساب خزانه ریخته می شود ولی این منابع باید 100 درصد به مصارف آن برگردد و از طرف دیگر این منابع ردیف های درآمدی مستقلی دارد.

فارس: طبق قانون باید 50 درصد به خانوار، 30 درصد به تولید و 20 درصد به دولت برمی گشت؟

فرزین: بله در قانون این نحوه توزیع بیان شده اما این قاعده تنها برای 3 ماه پایانی سال 89 کاربرد داشت و در قانون بودجه سال 1390 این قاعده به 80 درصد خانوار، 20 درصد تولید تغییر کرد. به عبارتی در هر سال قاعده توزیع توسط قانون بودجه تعیین شد. برای مثال در قانون بودجه سال 1394 نیز تنها 11 درصد از منابع حاصل از هدفمندسازی یارانه ها به بخش تولید اختصاص یافته است.

فارس: با این حساب درآمد هدفمندکردن یارانه ها در حال حاضر چه میزان است؟

فرزین: سؤال خوبی است. در سؤال قبلی جنابعالی، به ردیف های قانونی اشاره کردم. اگر بخواهیم این درآمد را براساس قانون هدفمندسازی یارانه ها با قیمت های کنونی بدست آوریم می توانیم به سادگی آن را محاسبه کنیم.

اگر مابه التفاوت قیمتهای سال 89 و 94 را برای اقلامی که در قانون ذکر شده و عموماً نیز حاملهای انرژی، آب و آرد است را براساس مصرف و قیمت سال 94 محاسبه نماییم، به غیر از سایر فراورده ها که منظور فراورده هایی مانند قیر است  این درآمد درحال حاضر 70 هزار میلیارد تومان است. یعنی اجرای این  قانون در مقایسه با سال 89 درحال حاضر 70 هزار میلیارد تومان درآمد بیشتری ایجاد می نماید. بار دیگر تأکید می‌کنم که این مابه التفاوت درآمد است نه کل درآمد حاصل از فروش آنها.

فارس: دولت با این درآمد 70 هزار میلیارد تومانی چکار می کند؟

فرزین: یک مرور بر قانون بودجه کلیه مصارف آن را نشان می دهد. برای مثال طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده بنزین 20 درصد و عوارض آن 10 درصد است، یعنی مجموعاً 30 درصد درآمد فروش بنزین به عنوان مالیات به حساب خزانه واریز می شود. از طرف دیگر، 14.5درصد کلیه حاملهای انرژی ازجمله بنزین بابت سهم شرکت نفت به حساب این شرکت واریز می شود. درمورد نفت گاز نیز مالیات بر ارزش افزوده حدوداً 15 درصد و نفت‌کوره 10 درصد است. لذا اگر جمع درآمدهای مالیاتی و سهم شرکت نفت را محاسبه نماییم این میزان باید حدود 15 هزار میلیارد تومان باشد.

در بودجه سال 94 بسیاری از دستگاههای دولتی ردیفی برای اخذ درآمدهای فروش حاملهای انرژی دارند. برای مثال طبق تبصره (2) بند (د) بودجه رقم 21 هزار میلیارد ریال عوارض گاز تعیین شده که 14800 میلیارد ریال برای شرکت نفت، 4200 میلیارد ریال تجهیز مدارس و 2 هزار میلیارد ریال آن برای آموزش و پرورش است.

طبق بند (هـ) تبصره (2) معادل 5 درصد قیمت هر لیتر فراورده های نفتی تا سقف 15 هزار میلیارد ریال به نوسازی و توسعه شبکه خطوط لوله انتقال نفت خام و میعانات گازی و فراورده های نفتی اختصاص یافته است یا طبق بند (هـ) تبصره (9) معادل 150 ریال فروش هر مترمکعب آب تا سقف 390 میلیارد ریال به آبرسانی شرب روستایی اختصاص می یابد یا در تبصره (20) صد درصد منابع حاصل از افزایش قیمت برق و آب در سالهای 93 و 94 به حساب خاصی نزد خزانه واریز و براساس مفاد ماده (8) به صنعت آب و برق اختصاص می یابد.

تبصره های زیادی در قانون بودجه وجود دارد که بخشی از درآمد حاصل از فروش حاملها را به ردیف های هزینه های خاصی در دولت اختصاص می دهد.

لذا این بودجه دولت است که سر سفره هدفمندسازی است نه هدفمندسازی سر سفره بودجه دولت.

فارس: عنوان شده که 50 هزار میلیارد تومان از ردیف های بودجه به یارانه ها اختصاص یافته، در این مورد نظرتان چیست؟

فرزین: ابتدا لازم است روشن شود که منظور از این 50 هزار میلیارد تومان اختصاص یافته از پایان سال 89 تا سال 94 می باشد. اما خوب است بررسی شود که این میزان جزء درآمدهای هدفمندسازی یارانه ها است یا بودجه.

در سال 1389 که دولت قصد اجرای قانون را داشت ردیفی در بودجه تحت عنوان ردیف یارانه ها وجود داشت که برابر 11 هزار و 200 میلیارد تومان بود. این ردیف نیز بابت یارانه آرد و سایر کالاهای اساسی بود. برای مثال درمورد آرد در آن زمان قیمت آردی که به خبازان فروخته می شد بطور متوسط 70 ریال بود اما دولت گندم را به قیمت تضمینی حدود 200 تومان از کشاورزان می خرید و پس از تبدیل به آرد معادل 70 ریال آن را به نانوایان می فروخت لذا هرساله مبلغی در بودجه برای این مابه التفاوت به دولت در قانون بودجه پرداخت می‌شد. زمانی که قصد اجرای قانون را داشتیم قیمت آرد از 70 ریال به 2000 ریال و سپس 2500 ریال افزایش یافت (البته الان حدود 6150 ریال است) لذا این یارانه بصورت مابه التفاوت دراختیار دولت قرار می گرفت.

از آنجا که قانون دولت را مکلف به هدفمندی یارانه نه حذف یارانه نموده بود لذا دولت ابتدا قیمت آرد را به 2000 ریال و سپس 2500 ریال افزایش داد و ردیف بودجه آنرا به درآمد یارانه ها اضافه نمود. یعنی تنها روش توزیع این یارانه را تغییر داد. سالهای 91، 92 و 93 این ردیف معادل همان مقدار سال 89 حفظ و در سال 94 برابر 6300 میلیارد تومان در بودجه آورده شده است. پس این ردیف که درآمد هدفمندسازی است پس از 5 سال که قاعدتاً اگر معادل بودجه می خواست رشد کند باید الان بیش از 30000 میلیارد تومان بود به 6300 میلیارد تومان کاهش یافته، ضمن اینکه جزء ردیف های درآمدی هدفمندسازی یارانه ها است.

فارس: در دولت گذشته قبل از اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها رئیس جمهور معتقد بود دولت سالانه 100 هزار میلیارد تومان یارانه می پردازد. اکنون دولت چه میزان یارانه می پردازد؟

فرزین: این رقم از مابه التفاوت ارزش ریالی قیمت حاملهای انرژی در داخل کشور و فروش آن به قیمت فوب در بازار خارج از کشور محاسبه می شد. لذا با سه عدد قیمت حاملهای انرژی به قیمت فوب، قیمت داخلی حامل و نرخ ارز آن زمان این میزان را تعیین می کرد. برای مثال در آن زمان قیمت فوب بنزین 82 سنت و قیمت داخلی 100 تومان بود و قیمت دلار نیز حدود 1000 تومان، اما در حال حاضر قیمت فوب بنزین حدود 50 سنت و قیمت داخلی 1000 تومان و ازطرف دیگر دلار نیز 3000 تومان است. لذا اگر درخصوص تمام حاملها این میزان محاسبه شود مجموع یارانه پرداختی محاسبه می شود.

فارس: هنوز معتقدید دولت باید یارانه نقدی به مردم بدهد.

فرزین: درخصوص یارانه نقدی باید به تمام ابعاد آن توجه شود. یکی از نقدها در خصوص درآمد آن است که محاسبات نشان می دهد درآمد آن که عمدتاً از محل مابه التفاوت قیمت حاملها، آرد و آب در سال 94 و سال 89 است بسیار بیشتر از میزانی است که به مردم پرداخت می شود، اما یکی از نقدهای دیگر در خصوص آثار تورمی آن بود که واقعیت‌های اجرای در 5 سال اخیر نشانگر آن است که این نقد نیز وارد نبوده است.

موضوع دیگر آثار پرداخت یارانه نقدی به مردم است. اخیراً مرکز آمار ایران گزارش توزیع درآمد در خانوارهای شهری و روستایی را منتشر کرده است. این آمار نشان می دهد با اجرای قانون برای اولین بار در تاریخ ایران توزیع درآمد به نحو شگرفی به نفع طبقات کم درآمد و متوسط جامعه شهری و روستایی و به زیان طبقات پردرآمد جامعه (2 دهک بالای جامعه) تغییر کرده است. این یکی از اهداف اولیه طرح بود که محقق شده است. امروزه یارانه ها بخشی از درآمد طبقات متوسط و فقیر جامعه را تشکیل می دهد و کمتر طرحی می‌تواند دارای چنین آثار بزرگی بر توزیع درآمد در جامعه باشد.

اما نقد دیگر در خصوص پرداخت به همه و عدم وجود نظام شناسایی است که معتقدم این آسیب نه تنها در نظام یارانه بلکه در سایر نظامات اقتصادی کشورمان ازجمله مالیات وجود دارد. در خصوص اینکه آیا یارانه نقدی درحال حاضر باید پرداخت شود یا خیر بگذارید به موضوع از این زاویه نگاه کنیم که جایگزین‌های این طرح کدامند؟

دو روش جایگزین در 2 سال اخیر آزمون شده است، روش اول سبد کالا و روش دوم اختصاص منابع یارانه‌ها به بخش بهداشت و درمان است. در روش اول علاوه بر اینکه با همان آسیب‌های شناسایی روبرو هستیم، با آسیب های دیگری ازجمله انتخاب سبد، تهیه و توزیع آن و حتی بازار آن محصولات روبرو می‌شویم. حال فرض کنید که حجم عظیم یارانه ها را بخواهید از این روش توزیع کنید.به دلیل آسیب های اساسی حتی تصور آن نیز غیرممکن است.

روش دیگر اختصاص یارانه به خدمات عمومی مانند بهداشت و درمان است که باز تجربه آن درحال حاضر در کشور وجود دارد. درحال حاضر بخشی از درآمد یارانه ها بعلاوه بخش زیادی از بودجه دولت برای ارائه خدمات بهتر بهداشت و درمان تجهیز شده، به گونه ای که سهم این بخش در بودجه از آموزش نیز فراتر رفته است. خوب سؤال این است که آیا سطح خدمت کنونی را خواهیم توانست در سالهای آتی حفظ کنیم؟ اگر به فرض همه درآمد یارانه ها را به آن اختصاص می دادیم رضایت حاصله توسط مردم نسبت به یارانه نقدی بیشتر خواهد بود؟ آیا در این بخش روش شناسایی داریم یعنی اگر پولداری به بیمارستان آمد از خدمات دولتی محروم است؟

بنظرم هنوز یارانه نقدی بهینه اول است و نتایج نظرسنجی ها نیز این را نشان می دهد و از ابعاد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کارکرد بهتری در اقتصاد ایران دارد.

فارس: اما یارانه به همه مردم پرداخت می شود.

فرزین: بله به همه پرداخت می شود و در این خصوص نیز توضیح خواهم داد که چرا به همه پرداخت شد، اما آیا سهم یارانه 45 هزار و 500 تومانی در درآمدهای اغنیا و فقرا و طبقات متوسط یکسان است. یارانه کمتر از یک درصد درآمد اغنیا در ماه است اما سهم آن در درآمد طبقات کم درآمد جامعه (مثلاً یک خانوار 5 نفری) گاهاً تا 50 درصد نیز می رسد. از طرف دیگر چون درآمد مطمئنی است لذا در نوسانات اقتصادی می تواند منبع درآمد خوبی برای افرادی که شغل خود را از دست داده اند یا به هر دلیلی دچار مشکلات مالی شده اند باشد.

فرزین: بفرمایید چرا یارانه به همه پرداخت شد؟

فارس: قبل از اجرای قانون یکی از دغدغه های ما شناسایی افرادی بود که باید مشمول دریافت یارانه می شدند. براین اساس فرم‌هایی تهیه و مردم آن را تکمیل کردند. سپس براساس آن اطلاعات مردم به 3 خوشه تقسیم شدند. برنامه اولیه این بود که خوشه سوم از دریافت یارانه حذف و خوشه دوم کمتر از اول یارانه دریافت کند، اما پس از دریافت اطلاعات و راستی آزمایی های متفاوت مشخص شد که این روش خطای زیادی دارد. به همین دلیل این روش کنار گذاشته و به بررسی تشخیص منطقه ای رفتیم. یعنی به مناطق محروم یارانه پرداخت شود و مناطق برخوردار از دریافت آن محروم شوند. این روش نیز بدلیل خطاهای زیادی که داشت از جمله اینکه طبقات محروم در مناطق برخوردار نیز وجود دارند یا بالعکس و همچنین تبعات سیاسی آن کنار گذاشته شد، بنابراین نهایتاً ایده خود انصرافی مطرح شد. اولین گروهی که در سال 89 یارانه گرفتند معادل 62 میلیون نفر بودند یعنی نزدیک به 9 میلیون نفر ثبت نام نکردند یا به عبارتی خود را حذف کردند که عدد قابل توجهی بود. اگرچه بعداً این افراد در سالهای بعد به سایت مراجعه و ثبت نام کردند.

ما طرح را با خود انصرافی شروع کردیم اما مطالعه در خصوص شناسایی را متوقف نکردیم. لذا به سراغ پایگاه‌های اطلاعاتی رفتیم و با کمک مرکز آمار نزدیک به 15 پایگاه اطلاعاتی خانوارها را بررسی و جمعیتی حدود 5 میلیون و 200 هزار نفر را شناسایی کردیم اما باز هم خطای زیادی ازجمله نوع اول و دوم داشتند و باید روش بهتری را انتخاب می کردیم. سپس به سراغ نظام مالیاتی رفتیم. لازم است این نکته را در اینجا توضیح دهم که نقص موجود نظام اطلاعات اقتصادی کشور به نظام مالیاتی برمی گردد. نظامی که صدها سال سابقه دارد و حداقل قانون کنونی آن بیش از 50 سال سابقه دارد. حتی در این نظام نیز با این سابقه طولانی توان تشخیص درآمد و هزینه مردم را نداریم. پس نباید انتظار داشته باشیم که نظام یارانه که بسیار نوپاست بتواند این مشکل را حل نماید.

از طرف دیگر مالیات و یارانه دو روی یک سکه هستند و هردو نیاز به یک بسته اطلاعاتی مشابهی دارند.

به همین دلیل در بررسی لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم در سال 1391 ماده (192) را گنجاندیم که در این ماده پیشنهاد شد به منظور ایجاد و استقرار نظام اطلاعات اقتصادی و شفافیت لازم برای حمایت های دولت از قبیل پرداخت یارانه، درمان و مسکن سامانه اطلاعات درآمدی اشخاص حقیقی و ایجاد سیستم جمع درآمد در سازمان مالیاتی ایجاد شود. سامانه مذکور شامل تمامی اطلاعات ملکی، پول، معاملاتی، دارایی، اموال و گردش حساب و درآمدهای اشخاص حقیقی از محل های مختلف خواهد بود اعم از آنکه مشمول یا معاف از پرداخت مالیات باشد. در تبصره آن نیز ارائه تمامی پوشش های حمایتی و خدمات عمومی توسط دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مستلزم شناسایی افراد مذکور توسط این سامانه شد و سازمان مالیاتی موظف شد تا ظرف 3 سال سامانه را ایجاد کند.

لایحه اصلاح مالیات های مستقیم پس از نهایی شدن در دولت، در اسفند ماه سال 91 تقدیم مجلس شورای اسلامی شد که اخیراً پس از تغییراتی به تصویب مجلس رسیده و به قانون تبدیل شده است. البته این ماده آن حذف شده و تنها ماده (161) پیشنهادی آن زمان که سامانه اطلاعاتی مالیات است را حفظ نموده اند.

معتقدم تنها راه ممکن برای دولت ازطریق یک سامانه جامع اطلاعات درآمدی و هزینه ای است که محل آن نیز سازمان امور مالیاتی است نه وزارت رفاه. با این اطلاعات می توان از سطح درآمد مشخصی بالاتر مالیات بر درآمد دریافت کرد و به سطح درآمد پایین تر یارانه پرداخت.

فارس: آیا اطلاعات این 5 میلیون و 500 هزار نفر درحال حاضر موجود است؟

فرزین: بله این اطلاعات در مرکز آمار نهایی شده بود و قطعاً مسئولین کنونی نیز به آن دسترسی دارند.

فارس: اما بنظر می رسد با آن اطلاعات ناقص درحال حاضر غیر نیازمندان حذف می شوند.

فرزین: این نکته باید دقت شود که اطلاعات درآمدی و هزینه ای مردم باید به روز باشد، زیرا فقر و غنی صفت دائمی خانوارها نیست. بدلیل نوسانات اقتصادی ممکن است خانواری امسال غنی و سال بعد فقیر باشد یا بالعکس، بنابراین ما نیاز به اطلاعات پویا داریم که دائماً اصلاح شود. نکته بعد تفاوت‌های قدرت خرید مردم با یک سطح درآمد مشخص در نقاط مختلف کشور است. برای مثال درآمد ماهانه 3 میلیون تومان در یک روستا با شهری مثل تهران قدرت خرید یکسانی ندارند. حتی موضوع دوره زندگی مردم نیز اهمیت دارد. یک فرد جوان که به تازگی زندگی خود را تشکیل می دهد و ممکن است اجاره نشین باشد یا با وام صاحب ماشین شده با فردی که از ثروت لازم برخوردار است و در سنین بالاتری است متفاوت می باشد.

یا به عنوان مثال فردی که درآمدی ماهانه 3 میلیون تومان دارد اما هزینه بیماری یکی از اعضاء خانواده بخش زیادی از این درآمد را به خود اختصاص می دهد نیز با فرد مشابهی با این سطح درآمد قابل مقایسه نیست. پس نیاز به یک نظام جامع اطلاعاتی درآمد و هزینه داریم که جای آن نظام مالیاتی است. چرا که این اطلاعات منجربه کارآمدی نظام مالیاتی نیز می شود.

فارس: بنا به گفته مسئولان تا مرداد ماه 2 میلیون نفر حذف شده است درصورتی که شما همه راهها را امتحان کردید اما نشد، آیا این روش کنونی جواب می دهد؟

فرزین: همانطور که قبلاً عرض کردم تنها روش سامانه جامع اطلاعات اقتصادی است که جای آن نیز سازمان مالیاتی است. اما درخصوص روش های حذف باید به چند موضوع اشاره کرد:

اول اینکه طبق ماده (10) قانون هدفمندسازی دریافت کمک ها و یارانه ها منوط به ارائه اطلاعات صحیح می باشد و درصورت احراز عدم صحت اطلاعات ارائه شده دولت درخصوص جلوگیری از ادامه پرداخت و استرداد وجوه پرداختی باید اقدام نماید و اشخاص نیز درصورت اعتراض می تواند به کمیسیونی که در آئین نامه اجرایی ماده (10) پیش بینی شده مراجعه نمایند.

بنابراین، اصل این است که ابتدا اطلاعات فرد اخذ می شود و پس از بررسی و احتمالاً حذف، وی می تواند اعتراض نماید و در این اعتراض باید دلایل حذف فرد به وی بیان شود. درحالی که به مبانی حذف کنونی به دلایل عرایض قبلی اعتقاد ندارم چون از جامعیت لازم برخوردار نیست اما حتی با این فرض که مبانی کنونی صحیح است به نظر می‌رسد مسئولین مربوطه درحال حاضر از استدلالهای لازم برای پاسخگویی به حذف شدگان برخوردار نیستند.

ثانیاً فرایند حذف یک فرایند کاملاً فرد محور است یعنی هر پرونده باید جداگانه بررسی شود. همانطور که سازمان مالیاتی در صورتی که بخواهد از فردی مالیات بگیرد باید مستندات لازم داشته باشد. برای عدم پرداخت یارانه یا به عبارتی مالیات منفی نیز باید مستندات لازم به فرد ارائه کرد. نمی توان با اتکا به روشهای آماری نسبت به حذف آنها اقدام نمود.

فارس: در دولت قبل و کنونی هیچکدام یارانه تولید را پرداخت نکردند، در این خصوص نظرتان چیست؟

فرزین: یک از اختلاف نظرهایی که در زمان ما بین دولت و مجلس وجود داشت درخصوص نحوه پرداخت یارانه تولید بود. ما از ابتدای شروع طرح منابعی را تحت عنوان اعتبار انرژی به بنگاه‌های پرمصرف اختصاص دادیم که عموماً اعتبار بود. بعد از آن نیز به صنایعی که آسیب می دیدند سهمیه انرژی ارزان می دادیم. برای مثال در سال 90 بدلیل مشکلات چند واحد سیمانی که متصل به لوله گاز نبودند و مجبور بودند از نفت کوره بعنوان سوخت استفاده نمایند و چون قیمت گاز در آن زمان برای تولید 70 تومان و نفت کوره 200 تومان بود لذا آنها قدرت رقابت خود را از دست می دادند. ستاد هدفمندسازی یارانه ها مصوب کرد که به آنها نفت کوره به قیمت 70 تومان داده شود و در سال 91 مجبور شدیم که حتی به بسیاری از واحدهای سیمانی دیگر نیز که در زمستان بدلیل کمبود گاز، گاز آنها قطع می شد نفت کوره 70 تومانی بدهیم. مثالهای زیادی از این قبیل وجود داشت که ما در حسابها مابه التفاوت 70 تا 200 تومان را به عنوان یارانه تولید منظور می کردیم اما آنها معتقد بودند که باید به آنها 200 تومان بفروشید و پول به خزانه بیاید و سپس 130 تومان آنرا برگردانید که این امر بدلیل مشکلات نقدینگی این واحدها امکانپذیر نبود. لذا صورت حسابهای ما درخصوص حمایت از تولید را نمی‌پذیرفتند و دائم معتقد بودند که یارانه تولید پرداخت نمی شود.

اما آیا اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها در سال 90 به تولید آسیب رساند؟ اخیراً بانک مرکزی نرخ های رشد این سال را منتشر نموده است. نرخ رشد تولید ناخالص داخلی در این سال برابر 7/5 درصد بوده است و درآمد ملی 3/6 درصد رشد داشته است. نرخ رشد گروه صنعت 6/5 و معدن 20 درصد بوده است.

درخصوص سالهای اخیر اطلاعات بودجه ای هدفمندی یارانه ها نشان می دهد که دغدغه های اصلی دولت علاوه بر پرداخت یارانه نقدی اختصاص این منابع به ردیف های بودجه ای دستگاه‌های مختلف دولتی نیز است.

فارس:در پایان آیا پیشنهاد مشخصی برای ادامه مسیر دارید؟

فرزین: در سؤالات قبلی نظراتم را عنوان کردم اما به عنوان آخرین نظر باز تأکید می کنم که آسیب اساسی عموم نظامات اقتصادی کنونی کشورمان مسئله اطلاعات اقتصادی عاملین اقتصادی است و طبیعی است یارانه ها نیز از آن مستثنی نیست. دولت باید سرمایه گذاری اساسی در این حوزه انجام دهد و هرچه این اطلاعات دقیقتر شود دولتها می توانند هدفمندتر و کارآمدتر عمل نمایند.




نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 94/6/22
زمان : 8:51 صبح
بررسی ایرادات فنی و حقوقی برجام روحانی را عصبانی کرد/ افراطی ها
نظرات ()

رییس جمهور گفت: عده‌ای روی کلمات این توافق پرافتخار که من بعدها راجع به آن صحبت خواهم کرد، بحث می‌کنند و من نخواهم گذاشت یک عده افراطی امید این ملت را ناامید کنند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در نشست مدیران اتحادیه‌های سراسری تعاونی‌های کشور با اشاره به توافق هسته‌ای اظهار کرد: درست است که ملت ایران مقاومت کردند و این مقاومت‌شان تحسین و تواضع به همراه دارد اما ملت باید بداند که جهان استکبار، زنجیرهایی را روی پاهای حرکت اقتصادی ایران عزیز بسته بود و برجام به معنای شکستن همه این زنجیرهاست.
 
رییس جمهور تصریح کرد: عده‌ای روی کلمات این توافق پرافتخار که من بعدها راجع به آن صحبت خواهم کرد، بحث می‌کنند و من نخواهم گذاشت یک عده افراطی امید این ملت را ناامید کنند.
 
وی با بیان اینکه کشور ما با وجود همه نقاط مثبت، ارزشمند، فرهنگ والا، ملت فرهیخته، ایمان و ایثار و استقامت مردم، متاسفانه در دهه‌های اخیر با نواقصی در بخش اقتصاد روبرو بوده است، ادامه داد: اولین اشکال و نقص ما در دهه‌های اخیر آن بوده که اقتصاد ما یک اقتصاد نفتی بوده و بر مبنای آنکه از چاه‌های نفت ما چه مقدار نفت استخراج می‌شود و در بازارهای جهانی چگونه به فروش می‌رسد و چگونه به خزانه باز می‌گردد برنامه‌های کشور را تنظیم می‌کردند.
 
روحانی افزود: حقوق کارمندان، برنامه‌های اقتصادی 7 و 5 ساله، برنامه ریزی برای صنعت، کشاورزی و زیرساخت‌ها بر مبنای چاه‌های نفت، تعداد بشکه‌ها و قیمت بشکه‌های نفت در بازارهای جهانی طراحی می شد و هنوز هم بودجه‌ریزی ما این گونه است که سال آینده چه مقدار نفت می‌فروشیم، هر بشکه را چند دلار عرضه می‌کنیم و قیمت دلار در سال آینده چه مقدار محاسبه می‌شود. ما با ضرب این سه عدد در هم پایه‌های بودجه را ترسیم می کنیم.
 
وی گفت: زمانی این مقدار 70 تا 80 درصد بودجه را در بر می‌گرفته و زمانی 50 درصد آن را. پارسال که به دلایل متعدد سهم نفت در بودجه کم شده بود این عدد 33 درصد بود یعنی باز هم یک سوم بودجه کشور بر دوش نفت بوده است.
 
رییس جمهور بیان کرد: اقتصاد ما تک محصولی و نفتی بوده و هنوز هم کاملا از آن رهایی پیدا نکرده است. وقتی اقتصاد نفتی باشد یعنی اقتصاد ما برون‌زا است نه درون‌زا چون باید آن را در بازار بفروشیم، قیمتش را بازار تعیین کند و در اختیار ما نیست.
 
وی ادامه داد: در دوران تحریم دیدیم که کشورهای زورمند به مقابله با ما پرداختند و به ما تحمیل کردند که روزانه تنها یک میلیون بشکه نفت می‌توانیم صادر کنیم. این نه تنها یک فشار اقتصادی بر مردم ماست بلکه یک ضربه به غرور ملی ما بود چون زورمندان به ایران با این عظمت و دارای چاه‌های نفت می‌گفتند که نمی‌توانید بیش از یک مقدار مشخص تولید و استخراج کنید. وقتی تولید متوقف شود چاه‌های نفت باید بسته شود و امروز هم می‌بینیم وقتی بعد از تحریم‌ها می‌خواهیم چاه‌ها را باز کنیم باید هزینه سنگینی خرج کنیم تا چاه‌ها دوباره برپا شود و باز نفت استخراج شود. البته این مشکلات درونی دولت است و راه حلی برای آن پیدا خواهد کرد.
 
روحانی خاطرنشان کرد: از طرفی به ما می‌گفتند نفت را چند باید بفروشید. برخی کشورهای تولیدکننده نفت که می‌دانید چطور به دولت‌های غربی وابسته‌اند برای فشار به ایران و این اواخر برای فشار به روسیه قیمت نفت را از 110 دلار به 40 دلار کاهش دادند. از طرف دیگر نفتی را که با قیمت ارزان می‌فروشیم وقتی به بانکی حواله می‌شود از پول و درآمد آن نمی‌توانیم استفاده کنیم چون تحریم‌های بانکی علیه ملت ما وضع شده است.
 
روحانی تصریح کرد: درست است که ملت ما مقاومت کرده است و این مقاومت‌شان تحسین و تواضع دارد اما ملت باید بدانند که جهان استکبار روی عزت، آزادی، تجارت و فروش منابع موردنظرش و به نوعی بر روی پاهای حرکت اقتصادی ایران زنجیرهایی را بستند و برجام به معنای شکستن همه این زنجیرهاست. آن‌هایی که روی کلمات این توافق پرافتخار که من بعدها راجع به آن صحبت خواهم کرد بحث می‌کنند بدانند نخواهم گذاشت امید این ملت را یک عده افراطی بخواهند ناامید کنند.
 
وی با اشاره به اتفاقات پساتحریم اظهار کرد: اقتصاد پساتحریم به ما می‌گوید ما چه مقدار نفت تولید خواهیم کرد، در کدام بازار جهانی خواهیم فروخت،‌ پولش را بر چه مبنایی ذخیره خواهیم کرد و این پول را در چه راهی مصرف خواهیم کرد. ملت ما در طول تاریخ ملت بزرگی بوده که متاسفانه برخی از حرکت های غیردقیق و ناصحیح در و الماس گران‌بهایی را روی اشتباه‌ها و عدم دقت به مسیری برده که چراغ بینایی در آن نبوده و این الماس را به چاه انداخته است. همه تلاش این دولت این بود که با اراده و حمایت ملت و هدایت مقام معظم رهبری این الماس را از چاه خارج کند. امروز دنیا درخشش این الماس را بیرون از این چاه می‌بیند و ملت به تلالو آن افتخار می‌کند.
 
رییس جمهور با بیان اینکه همه باید از فضای به وجود آمده استفاده کنیم، تاکید کرد: قهرمانان ملی ما در دو سال پشت میز مذاکره در برابر شش قدرت جهانی شبانه روز تلاش کردند، سخن گفتند و برای هر جمله و کلمه و به تعبیر ما برای هر واو و ویرگولش جنگیدند و استقامت و مبارزه کردند تا متنی به دست آمد. این متن را هیچ کس در طول تاریخ نمی‌تواند بگوید که منطبق با عظمت و عزت ملت ایران نیست. از یک رژیم نامشروع و عده‌ای افراطی در داخل آمریکا که بگذریم تمام دنیا نسبت به این توافق به عنوان یک حرکت در مسیر صلح و آرامش جهانی سر تواضع فرود آوردند.
 
وی افزود: مسیر ما مسیر آرامش، مسیر فضای جدید و مسیر هوای نو برای تنفس و برای حرکت در مسیر رشد و توسعه این کشور است. آن چه دولت با کمک مردم باید انجام می‌داد این بود که تحریم غلط ظالمانه ضد حقوق بشری را کنار بزند تا فضا را برای حرکت و توسعه باز کند و تعاونی‌های سراسر ایران زمین در فضای جدید حرکت سریع و با شتاب خود را برای آبادانی ایران آغاز کنند.
 
رییس جمهور در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: هر سه بخش اقتصاد دولتی، اقتصاد تعاونی و اقتصاد خصوصی برای ما ارزشمند است اما باید از اقتصاد دولتی که متاسفانه در سال‌های گذشته عمدتا اقتصاد ما دولتی بوده، کاسته شود. اقتصاد دولتی قدم به قدم باید لاغر شده و سهم آن به اقتصاد تعاونی و اقتصاد خصوصی واگذار شود.
 
وی تصریح کرد: البته همه شما می‌دانید وقتی ما می‌خواهیم بخشی از اقتصاد دولتی را از بخش‌های مختلف دولتی بگیریم و به مردم واگذار کنیم نمی‌دانم چرا انقدر سخت‌شان است و تحمل نمی‌کنند و هر روز بهانه می‌گیرند. گاهی اوقات دادن مال از دادن جان سخت‌تر است ولی به هر حال همه بخش‌های دولتی ما باید خودشان را برای این امر مهم آماده کنند. چون اقتصاد دولتی کارآیی لازم را ندارد.
 
روحانی تاکید کرد: اقتصاد از 8 صبح تا 4 بعد از ظهر نمی‌تواند تحول بزرگ ایجاد کند بلکه اقتصادی که از 5 صبح تا پاسی از شب تلاش می‌کند می‌تواند باعث احیای اقتصاد کشور شود. اقتصاد تعاونی و اقتصاد خصوصی به دنبال تعطیلی نیست بلکه خودش را برای رقابت آماده می‌کند.
 
وی همچنین خاطرنشان کرد: وقتی از تعاونی صحبت می‌کنیم باید از شهید مطهری‌ها و شهید بهشتی‌ها و نویسندگان قانون اساسی نیز یاد کنیم. تعاونی به عنوان مسیری که در آن ثروت در یک نقطه جمع نمی‌شود و فقر را می‌زداید مطرح است و اقتصاد عادلانه را برای جمع به ارمغان می‌آورد. انتظار این بود که در سال‌های گذشته و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نقش تعاونی‌ها بیشتر باشد. وزارت تعاون باید آسیب‌شناسی کند که تعاونی‌ها در کجا موفق بوده‌اند و در کجاها موفق نبوده‌اند یا توفیق‌شان کم بوده است.
 
روحانی بیان کرد: تعاونی‌ها می‌توانند کمک کنند که در درون روستاها و خانه‌ها اشتغال‌زایی ایجاد شود و بانوان هم شاغل شوند. نباید فکر کنیم که اشتغال ویژه مردان است و زن‌ها تنها باید در خانه بمانند و بچه‌داری کنند. کارکردن نشاط و غرور می‌آورد و خانم‌های ما هم می‌خواهند در این غرور و افتخار سهیم و شریک باشند. در بسیاری از موارد با کمک تعاونی‌ها برخی امور هم می‌تواند شغل به حساب بیاید، هم نشاط آور باشد و هم در داخل خانه انجام شود.
 
رییس جمهور با بیان اینکه وزارت تعاون باید سند تعاون را تهیه کند افزود: وزارت تعاون با تهیه سند تعاون باعث می‌شود که بتوانیم این سند را برای تصویب به دولت بیاوریم. نگاه اقتصاد، برنامه و بودجه و بانکداری ما باید به بخش تعاون باشد و می‌بینیم که تعاونی‌ها در کشاورزی و خدمات چه قدر فعال‌اند.
 
روحانی در پایان گفت: در شرایط پساتحریم باید همه به صحنه بیاییم و از این فرصت استفاده کنیم و تعاونی‌ها نیز باید نقش سازنده خود را برای ایرانی آباد ایفا کنند.



نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 94/6/22
زمان : 8:48 صبح
دلیل هجمه به زاکانی و موجسازی علیه جلیلی چیست؟
نظرات ()

" هر دوی این شگردهای رسانه‌ای بیش از یک هدف مشخص را دنبال نمی‌کند و آن حاشیه‌سازی برای کمیسیون به منظور جلوگیری از بررسی دقیق و کارشناسی آن در کمیسیون و همچنین کاهش ضریب نفوذ خروجی این کمیسیون است."

تسنیم: کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی در روزهای اولیه شکل‌گیری چندان مورد توجه برخی سیاسیون و رسانه‌ها قرار نگرفت؛ شاید از آن جهت که ابتدا تصور می‌شد تشکیل این کمیسیون امری "تشریفاتی" بیش نیست و مجلسی که در 23 ماه مذاکرات نقش چندان جدی در مسئله گفت‌وگوهای ایران و 5+1 ایفا نکرده، این بار نیز با یک اقدام نمادین قصد دارد به نوعی "شیک و مجلسی" از کنار برجام عبور کند؛ با این حال ظواهر کار را نیز با شکل‌دهی به یک کمیسیون حفظ کرده باشد.

با این حال بلافاصله پس از آغاز به کار کمیسیون و رای‌گیری درون کمیسیونی و انتخاب هیأت رئیسه، و مشخص شدن جدیت کار این کمیسیون، بلافاصله مخالفت‌های شکل‌یافته با این کمیسیون جدی و جدی‌تر شد.

نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون معتقد است: مشخصاً بهترین و ساده‌ترین شیوه در مباحث مربوط به عملیات روانی برای بی‌اثر کردن گفته‌ها و مواضع یک فرد یا نهاد، از بیخ‌ کندن اعتبار آن فرد و نهاد است تا از آن پس هرچه از او ساطع و صادر شد، از همان نطفه "غیرمعتبر" و "بی‌اثر" باشد.  همین شیوه به سرعت در دستور کار برخی رسانه‌ها و سیاسیون قرار گرفت تا پیش از آنکه کار به بررسی کارشناسی جلسات و خروجی‌های کمیسیون ویژه برسد، خود کمیسیون از اعتبار ساقط گردد. برای این منظور در وهله اول، اعتبارزدایی از رئیس کمیسیون و متهم سازی کمیسیون ویژه بررسی برجام به سیاسی‌کاری و جناح‌بازی(در حالی که بخش مهمی از اعضای کمیسیون را حامیان دولت و اصلاح‌طلبان تشکیل می‌دهند) به عنوان اولین تاکتیک در دستور کار قرار گرفت. هجمه به علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون، به بهانه عدم پذیرش مناظره با بعیدی‌نژاد معاون وزارت خارجه در گفت‌وگوی ویژه خبری، اولین گام در راستای اعمال این تاکتیک بود.

به گزارش تسنیم، البته علیرضا زاکانی در این باره توضیح داد که "مجلس فراخور وظیفه قانونی خود در حال بررسی کارشناسی است و در مقام داوری قرار دارد لذا مناظره با هر فردی و در هر جایگاهی خلاف کار دقیق و یک پیش داوری از قبل می باشد که با کار کارشناسی و متقن منافات دارد. همچنین توجه به شان مجلس شورای اسلامی و موضع رسیدگی با فراصت و قاطعیت به موضوع برجام علت دیگری بود که با مناظره مسئول این کمیسیون در مجلس با مسئول کارشناسی تیم مذاکره کننده اشتباه بزرگی می‌نمود که تضعیف مجلس و کمیسیون بررسی برجام، نتایج و دستاوردها آن را در برداشت که از آن پرهیز شد." 

همچنین، نبویان عضو دیگر کمیسیون و از منتقدان جدی جمع‌بندی وین نیز با حمایت از این اقدام رئیس کمیسیون تاکید کرد که این عدم مناظره به دلیل پایبندی ایشان به مصوبه کمیسیون صورت گرفته است و اگر مسئولان وزارت خارجه و حامیان توافق وین مناظره دلشان می‌خواهد، افراد زیادی هستند که حاضرند در صداوسیما با آنها مناظره  کنند و اتفاقاً این مسئله یکی از مطالبات جدی منتقدان روند مذاکرات طی 23 ماه گذشته از مسئولان صداوسیما بوده است.

با این حال نقوی حسینی درباره علت عدم توقف هجمه‌ها به کمیسیون پس از توضیحات زاکانی، معقتد است: این توضیحات و دفاعیات راه را بر هجمه‌ها به زاکانی نبست، چرا که اساساً دلیل هجمه‌ها، برگزار نشدن یک مناظره نبود، بلکه شکل‌دهی یک دوقطبی کاذب درباره کمیسیون بررسی برجام و اعتبارزدایی از این کمیسیون دستور کار اصلی بود. چه آنکه مدافعان همین مناظره پیش از این و پس از تفاهم لوزان، به شدت از صداوسیما بابت تریبون دادن به برخی منتقدان تفاهم لوزان در برنامه‌های مناظره شبکه خبر و شبکه اول انتقاد می‌کردند. 

اما بلافاصله پس از چند روز از گذشت انتقادات رسانه‌های دولتی و اصلاح‌طلب به زاکانی، برجسته‌کردن حضور سعید جلیلی در کمیسیون ویژه بررسی برجام، به بحث محوری همین رسانه‌ها تبدیل شده است.

کوثری، دیگر عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام در این باره به خبرنگار تسنیم می‌گوید: برجسته‌سازی بیش از حد حضور جلیلی در کمیسیون ویژه بررسی برجام و راه‌اندازی موج رسانه‌ای علیه وی توسط اصلاح‌طلبان، در طول همان اقداماتی است که ابتدا علیه آقای زاکانی انجام گرفت. هر دوی این شگردهای رسانه‌ای بیش از یک هدف مشخص را دنبال نمی‌کند و آن حاشیه‌سازی برای کمیسیون به منظور جلوگیری از بررسی دقیق و کارشناسی آن در کمیسیون و همچنین کاهش ضریب نفوذ خروجی این کمیسیون است.

وی می‌گوید: این رسانه‌ها با برجسته‌کردن حضور جلیلی و هجمه به وی قصد دارند، بار دیگر دوقطبی انتخابات 92 را بازسازی کنند. در این تاکتیک بار دیگر قصد دارند دوقطبی حقیقی توافق خوب-توافق بد را با دوقطبی‌های جعلی افراط-تعامل، توافق-عدم توافق، جنگ طلب-صلح‌طلب و ... جایگزین کنند.

کوثری تاکید کرد: این بزرگترین جفا به مردم و نظام است که برخی قصد دارند با چنین اقدامات روانی، مردم را از دانستن نقاط ضعف و قوت برجام محروم ساخته و آنان را در بی‌اطلاعی نسبت به آنچه در مذاکرات هسته‌ای رخ داده نگهدارند. 




نویسنده : لبیک
تاریخ : یکشنبه 94/6/22
زمان : 8:46 صبح
ماجرای سکوت روحانی در جلسات شورای عالی امنیت ملی در دوره جلیلی
نظرات ()

حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
 
قرار بود امروز شبکه خبر بعداز تاخیر یک هفته ای وبعد ازتیترهای جنجالی چندرسانه علیه دو جلسه ای که تاکنون جلیلی درکمیسیون تخصصی برجام حضور یافته را پخش کند. برنامه آغاز شد اما فقط جلسه دوم روی آنتن رفت!
 
دراثناء جلسه برخی نمایندگان ازسرعت ارائه بحث گلایه کردند اما آقای ابوترابی باطعنه گفت: که شما این را برای پخش ازتلویزیون میخواهید وخواستار سرعت بخشیدن به بحث شد. (البته کلا لحن آقای ابوترابی درمواجه باتیم قبلی بسیار تند است بویژه درجلسه اول که باعث تعجب همه شد. برای همین هم رسانه های مغرض اصلاح طلبان دراین چندروز ایشان را در اخبارشان برجسته میکنند.) برخی نمایندگان این سخن آقای ابوترابی را که بالحن خاصی بیان شده بود، توهین تلقی کردند که آقای تاجگردون دردفاع از وی ازتماس صبح آقای ابوترابی بایک مسئول سیما خبر داد وادعا کرد که کسی تماس گرفته تاجلسه اول جلیلی پخش نشود اما جلسه دوم وی پخش بشود!
 
آقای زاکانی اعلام کرد که ازکمیسیون چنین تماسی با احدی گرفته نشده. آقای جلیلی هم معترض بودکه چرا جلسه اول آنها پخش نشده؟ قرارشد موضوع پیگیری شود.
 
روز بعد درجلسه برجام بنده ازنتیجه پیگیری پرسیدم که چه کسی درسیما چنین ادعایی راکرده بود وچه کسی گفته بود که جلسه اول پخش نشود. آقای ابوترابی که روزقبل هیچ واکنشی به ادعای آن همکار نشان نداده بود، آنروز برخلاف روز قبل گفت: آن مقام مسئول درتماس تلفنی به وی اعلام کرده که چون وقت محدود است وصحبتهای آقای جلیلی هم مربوط به گذشته، ماخودمان آنرا پخش نکردیم!
 
به هرحال، جلسه اول آقای جلیلی حاوی مطالب مهمی است وباید برای اطلاع مردم، پخش شود. درجلسه اول چند سئوال از جلیلی پرسیدم که یکی این بود: درطول شش سالی که پرونده هسته ای درشورای عالی امنیت ملی دست شما بود، آیا آقای روحانی که ایشان هم عضو آن شورا بودند، هیچ وقت درجلسات شورا نقد خودشان را بر روند مذاکرات اعلام میکردند؟ پاسخ اما جالب بود: آقای روحانی درطول این شش سال یک کلمه هم درجلسات شورا حرف نزدند!
 
برایم جای سئوال است که چطور ایشان بااین همه انتقاداتی که درآن ایام و امروز درفضای علنی مطرح میکنند، چرا درجلسات تخصصی که وظیفه حرف زدن داشته اند، ساکت بوده اند؟ وبیشتر تعجب میکنم وقتی میبینم آقای جلیلی درطول این دوسال درفضای علنی جامعه ساکت بوده اند تا دولت کارش را بکند اما درجلسات تخصصی غیرعلنی وظیفه اش را انجام داده ونقدهایش را بیان کرده بطوری که فقط در روزهای اخیر، 12ساعت خط به خط برجام واشکالات تبعات آن را درجلسات شورای عالی ارائه داده است.



نویسنده : لبیک
تاریخ : پنج شنبه 94/6/19
زمان : 1:9 عصر
اگر فیلم نشست با جلیلی پخش شود، شبههها پاسخ داده میشود
نظرات ()

سخنگوی کمیسیون ویژه رسیدگی به «برجام» در مجلس؛
برخی رسانه‌ها می گویند در جلسه آقای عراقچی تنش وجود داشته در حالیکه تنشی نبوده بلکه بحث‌ها جدی است و اعضای کمیسیون از همه گرایش ها و جریانات حضور دارند و بنا بر این است که هیچ کس به عنوان موافق یا مخالف حرف نزد تا ارزیابی درستی از برجام داشته باشد و دیدگاه سیاسی را کنار بگذاریم لذا برخورد سیاسی با برجام را تکذیب می‌کنم.
کد خبر: 530277
تاریخ انتشار: 17 شهریور 1394 - 20:05 - 08 September 2015

سخنگوی کمیسیون ویژه رسیدگی به برجام با تاکید بر اینکه قرار است اعضای این کمیسیون به عنوان موافق یا مخالف برجام سخن نگویند و دیدگاه سیاسی خود را کنار بگذارند گفت: برخورد سیاسی کمیسیون با برجام را تکذیب می‌کنم.

به گزارش «تابناک»، سید حسین نقوی حسینی در نشست خبری خود که امروز در مجلس شورای اسلامی برگزار شد در پاسخ به این سوال که شبهاتی در مورد نگاه سیاسی کمیسیون به برجام و مهمانان کمیسیون یعنی عراقچی و جلیلی وجود دارد گفت: به هیچ عنوان اینگونه نیست و اگر احساس این است که با آقای جلیلی به گونه دیگری برخورد شده از صدا وسیما درخواست می‌کنیم نشست آقای جلیلی را پخش کند. زیرا نشست ایشان پخش نشده در حالی‌که هر دو نشست آقای عراقچی پخش شده است و اگر جلسه کمیسیون با آقای جلیلی هم پخش شود به این شبهات پاسخ داده می‌شود.

وی اضافه کرد: بحث ما در کمیسیون بحث جدی است و کسی با نگاه سیاسی از مهمانان سوال نمی‌کند بلکه اعضا در پی پاسخ به ابهامات هستند. ان شاء الله در فیلم نشست آقای جلیلی هم خواهید دید که بحث ها جدی است و حتی گاهی به تندی می گراید. البته در همه جلسات هم همین طور است. برخی رسانه‌ها می گویند در جلسه آقای عراقچی تنش وجود داشته در حالیکه تنشی نبوده بلکه بحث‌ها جدی است و اعضای کمیسیون از همه گرایش ها و جریانات حضور دارند و بنا بر این است که هیچ کس به عنوان موافق یا مخالف حرف نزد تا ارزیابی درستی از برجام داشته باشد و دیدگاه سیاسی را کنار بگذاریم لذا برخورد سیاسی با برجام را تکذیب می‌کنم.

وی درباره نحوه گزارش جلسات کمیسیون برجام نیز خاطر نشان کرد: من به عنوان سخنگو باید امانتدار باشم و آنچه که در کمیسیون می‌گذرد را منتقل می‌کنم. اگر چه آنچه من می‌گویم ممکن است با دیدگاه برخی افراد منطبق نباشد اما اینکه مثلا اینکه آقای عراقچی از برجام دفاع کرده را منتقل می‌کنم که این به معنای طرفداری از عراقچی نیست. مثلا ایشان گفت که به عنوان کارشناس صلاح نمی‌داند برجام به شکل لایحه به میدان بیاید و من هم همین را منتقل کردم این که ممکن است شخص من یا کمیسیون نظر دیگری داشته باشیم اما باید امانتدار کسی باشیم که در کمیسیون اظهار نظر می‌کند و همان را به مردم منتقل می کنیم.

نقوی حسینی در پاسخ به سوال دیگری در مورد حضور برخی نمایندگان غیر عضو در کمیسیون برجام نیز گفت: مطابق آیین نامه داخلی مجلس حضور نمایندگان در جلسات کمیسیون‌ها با حق اظهار نظر و بدون حق رای مجاز است و نیاز به دعوت نیست؛ لذا 290 نماینده مجلس مجاز هستند در جلسات کمیسیون حضور یابند و حق اظهار نظر هم دارند.

وی درباره ارائه یا عدم ارائه برجام به عنوان لایحه به مجلس نیز خاطر نشان کرد: مطابق آیین نامه داخلی مجلس، ما نمی‌توانیم دولت را ملزم به ارائه لایحه کنیم و این امر در اختیار دولت است اما ممکن است نمایندگان طرحی را ارائه کنند که دولت را ملزم به اقدامی در رابطه با اجرای برجام کند. همچنین مطابق تفسیر پژوهشکده شورای نگهبان که یک بررسی پژوهشی است و نظر شورای نگهبان نیست دولت باید لایحه بدهد و نمایندگان هم می‌توانند طرح بدهند.

سخنگوی کمیسیون ویژه برجام درباره موضع این کمیسیون نسبت به پخش تلویزیونی جلسات اظهار کرد: ما معتقدیم کلیه نشست و اظهارنظرها به طور کامل و با همه حواشی می‌تواند پخش شود تا مردم در جریان کلیه گفت‌وگو ها قرار گیرند اما ممکن است مهمانان جلسه بخواهند بخش‌هایی محرمانه بماند و پخش نشود. همچنانکه آقایان عراقچی، جلیلی و شمخانی هر کدام خواسته‌اند که بخش‌هایی پخش نشود اما غیر از این خواست کمیسیون این است که نشست‌ها به طور کامل پخش شود و اگر این اتفاق نیفتاده صدا و سیما پاسخگو است. البته مسئولان صدا و سیما به رئیس کمیسیون گفته‌اند که برنامه کمیسیون سنگین و حدود 6 ساعت است و محدودیت وقت به آن‌ها اجازه نمی‌دهد تمامی نشست را پخش کنند بنابراین آن را باید چند قسمت کنند یا آن را محدود کنند.

وی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات سعید جلیلی در مورد صد مورد حقی که در برجام از ایران سلب شده نیز تصریح کرد: ایشان این موارد هم به شکل مکتوب و به صورت شفاهی مطرح کردند و البته نگفتند که ما از صد حق محروم شده‌ایم بلکه گفتند جمهوری اسلامی از صد حق خود صرفه نظر کرده است. این موارد به طور کامل مطرح شده و یک موضوع محرمانه نیست.

اگر فیلم نشست با جلیلی پخش شود، شبهه‌ها پاسخ داده می‌شود

نقوی حسینی درباره برنامه هفته آینده کمیسیون ویژه رسیدگی به برجام نیز گفت: قرار است در نوبت صبح یکشنبه هفته آینده آقای ظریف وزیر امور خارجه‌ در کمیسیون حضور یابد و در جلسه بعد از ظهر نیز آقای جلیلی برای جمع بندی صحبت‌های خود در جلسه کمیسیون حضور یابد. همچنین آقای عراقچی مهمان جلسه صبح روز دوشنبه کمیسیون خواهد بود و اعضا بعد از ظهر دوشنبه از آب سنگین اراک بازدید خواهند کرد.

سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی برجام اضافه کرد: در جلسه صبح سه‌شنبه آینده تیم اقتصادی ابعاداقتصادی برجام را مورد بررسی قرار می‌دهند و به همین منظور آقایان نهاوندیان، ‌سیف و طیب نیا در جلسه کمیسیون حاضر می شوند و در جلسه سه‌شنبه نیز ابعاد امنیتی دفاعی برجام در دو بخش مورد رسیدگی قرار می گیرد. در بخش امنیتی وزیر اطلاعات و همکارانش و در حوزه دفاعی، ‌وزیر دفاع و مهمانانی از ستاد کل نیروهای مسلح در کمیسیون حضور خواهند یافت.

وی با اشاره به دعوت از ولایتی برای حضور در جلسه صبح چهارشنبه هفته آینده کمیسیون اضافه کرد:‌ آقای ولایتی که در جریان مراحل مذاکرات بودند در نوبت صبح جلسه روز چهارشنبه در کمیسیون حضور می یابند و بعد از آن برخی حقوقدانان برای بررسی ابعاد حقوقی برجام در کمیسیون حاضر می شوند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا از سیروس ناصری و موسویان اعضای تیم های مذاکره کننده پیشین هسته‌ای نیز برای حضور در جلسات کمیسیون برجام دعوت شده اظهار کرد: بنا داریم فقط تیم فعلی و قبلی هسته‌ای را دعوت کنیم. البته قرار است با آقای لاریجانی هم به عنوان دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی و هم به عنوان رئیس مجلس ملاقاتی داشته باشیم ایشان پیش از این هم از کمیسیون خواسته بودند با جدیت به فعالیت خود ادامه دهد.

نقوی حسینی در پاسخ به سوالی در مورد حضور خبرنگاران در جلسات کمیسیون و بازدید از مراکز هسته‌ای نیز گفت: مشکلی وجود دارد این است که گاهی مهمانان درخواست می‌کنند بخشی از جلسات رسانه‌ای نشود یا در مورد بازدید از سایت‌ها محدودیت‌ها و ممنوعیت‌هایی وجود دارد.

وی درباره روند کار کمیسیون ویژه بررسی برجام نیز گفت: کمیسیون ویژه مطابق آیین نامه داخلی مجلس با رای نمایندگان و با سقف تعداد 15 عضو تشکیل شده و بررسی خود را انجام می‌دهد .گزارش هایی تهیه می‌کند که این گزارش ها با پیشنهادی همراه خواهد بود و گزارش و پیشنهاد توامان تقدیم هیأت رئیسه خواهد شد تا در صحن علنی مجلس به استحضار نمایندگان برسد. اما اینکه چه پیشنهاداتی ارائه خواهد شد یا به رای داده می‌شود به عهده کمیسیون نیست.

نقوی حسینی افزود: ‌ما برای این که اطلاع رسانی کمیسیون را مدیریت کنیم سندی را تحت عنوان سند اطلاع رسانی به تصویب رساندیم. یکی از نکاتی که در سند آمده این است که چون دیدگاه اعضای کمیسیون برجام با هم متفاوت است بنا بر این شد که دیدگاه‌ها را پشت در کمیسیون کنار بگذاریم و به عنوان داور و قاضی قضاوت درستی از برجام داشته باشیم. همچنین مقرر شد اخبار و گزارشات کمیسیون صرفا از طریق سخنگو انتقال یابد و اعضای دیگر صرفا در اظهارنظرها دیدگاه شخصی خود را مطرح کنند. اگر هم بنا شد کسی از کمیسیون در سخنرانی و میزگردی حضور داشته باشد این موضوع باید به تصویب هیأت رئیسه برسد.

این نماینده مجلس درباره حاشیه ایجاد شده پیرامون حضور زاکانی رئیس کمیسیون ویژه برجام در صدا و سیما نیز اظهار کرد: صدا و سیما از ایشان به عنوان رئیس کمیسیون دعوت کرد که طبعا ایشان پیرامون اقدامات و فعالیت‌ها و دیدگاه کمیسیون اظهار نظر کند. یعنی نمی توانست در جایگاه مخالف یا موافق بنشیند. زیرا در جایگاه رئیس کمیسیون دعوت شده بود اما به ایشان نگفته بودند که مهمان دیگری هم است و قرار است مناظره باشد. این موضوع را زمانی ایشان گفتند که آقای زاکانی در مسیر صدا و سیما باشند که ایشان به این مساله اعتراض می‌کنند و می‌گویند این بداخلاقی است زیرا ما بنا نیست مناظره داشته باشیم به هر حال در مناظره باید موافقت یا مخالفت صورت گیرد و اگر مناظره باشد شرکت نمی کنم.

سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی برجام اضافه کرد: کمیسیون در بخش اول بررسی‌های خود تلاش کرد با دعوت از تیم مذاکره کننده قبلی و فعلی و روسای سازمان انرژی هسته‌ای قبلی و فعلی هم تاریخچه مذاکرات را به بحث بگذارد و هم برجام را از لحاظ حقوقی، فنی، تخصصی و سیاسی مورد رسیدگی قرار دهد. در ادامه نیز بررسی برجام از بعد اقتصادی (نقش تحریم ها در حوزه اقتصاد) و امنیتی و دفاعی در دستور کار کمیسیون قرار خواهد گرفت.




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/6/18
زمان : 8:41 صبح




.:: This Template By : Theme-Designer.Com ::.

Reba.ir

کد بارشی


رفتـــ 25
تحلیل آمار سایت و وبلاگ