سفارش تبلیغ
صبا ویژن

این وبلاگ در ستاد ساماندهی پایگاههای اینترنتی به آدرس www.samandehi.ir ثبت شده است .

اگر جمع بندی منطبق با خطوط قرمز باشد خودبخود مورد تایید است
نظرات ()

اگر جمع بندی منطبق با خطوط قرمز باشد خودبخود مورد تایید است؛ دیگر نیازی به انتشار تصویر اینستاگرامی از رهبر انقلاب نیست

تصویر منتشر شده در صحفه شخصی عراقچی، تصویری از لحظه یادداشت برداری رهبر انقلاب در دیدار با دانشجویان است. عراقچی در توضیح این تصویر با درج عبارت «23 تیر 1394» توضیح بیشتری نداده است.

گروه سیاسی – رجانیوز: انتشار تصویری خاص در صفحه اینستاگرام سید عباس عراقچی، در ساعات اولیه روز سه شنبه واکنش‎های زیادی را به دنبال داشت.

به گزارش رجانیوز، تصویر منتشر شده در صحفه شخصی عراقچی، تصویری از لحظه یادداشت برداری رهبر انقلاب در دیدار با دانشجویان است. عراقچی در توضیح این تصویر با درج عبارت «23 تیر 1394» توضیح بیشتری نداده است.

با اینحال رسانه‎ها و خبرنگاران مختلف، انتشار این تصویر در آستانه اعلام توافق ایران و 1+5 را حاوی پیام رسانه‎ای از سوی عراقچی قلمداد کرده اند.

بر همین اساس بسیاری این اقدام را تلاش برای پیام تایید و امضاء توافق توسط رهبر انقلاب تفسیر کرده اند.

این در حالی است که معیار موافقت یا مخالفت رهبر معظم انقلاب با جمع‎بندی به دست آمده نیاز به اخبار پشت پرده و یا در گوشی ندارد، چرا که بر اساس تصریحات و تاکیدات چند باره رهبر معظم انقلاب، خطوط قرمزی که در صورت رعایت آنها توافق مورد تایید رهبر انقلاب خواهد بود، بارها بصورت خصوصی و علنی به مذاکره کنندگان گوشزد شده است.

بر همین اساس، اگر خطوط قرمز مد نظر رهبر انقلاب در جمع بندی نهایی رعایت شده باشد، قطعا این توافق مورد تایید رهبر معظم انقلاب است و اگر این خطوط رعایت نشده باشد، بدیهی است که با تایید رهبری نظام روبرو نخواهد شد.

بنا بر این به نظر نمی رسد نیاز به انتشار چنین تصاویر و ارسال چنین پیام‎هایی پیش از اعلام رسمی توافق وجود داشته باشد.




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/4/24
زمان : 8:7 صبح
+ PDF کامل جمعبندی ایران و 1+5
نظرات ()

گروه بین الملل- رجانیوز:پس از 13 سال مذاکرات پر فراز و فرود ایران و کشورهای 1+5 برای احقاق حقوق هسته ای مردم ایران، سرانجام دو طرف به توافق رسیدند و این توافق به صورت رسمی از سوی وزیر امور خارجه ایران و هماهنگ کننده مذاکرات 1+5 قرائت شد.
به گزارش رجانیوز، ساعتی پیش محمد جواد ظریف و فدریکا موگرینی مذاکره کنندگان ارشد ایران و 1+5 با حضور در جمع خبرنگار در مقر سازمان ملل در شهر وین اتریش، با قرائت بیانیه ای مشترک از توافق دو طرف خبر دادند.
این در حالی است که منابع روسی نیز متن کامل 156 صفحه ای توافق را منتشر کرده اند که بررسی آن نیازمند زمان بوده و قضاوت ابتدایی در باره توافق را دشوار کرده است. با این حال و بر اساس بررسی های کلی، ابهامات قابل توجهی در توازن داده ها و ستانده ها وجود دارد.
 
دانلود متن کامل جمعبندی ایران و 1+5 در وین
 
در ادامه متن کامل بیانیه موگرینی - ظریف را می خوانید:
 
امروز یک روز تاریخی است. برای ما افتخار بزرگی است که اعلام کنیم که به یک توافق درمورد موضوع برنامه هسته‌ای ایران دست یافته ایم.
 
با شجاعت، اراده سیاسی، احترام متقابل و مدیریت عالی، ما آنچه را که دنیا بدان امید بسته بود به سرانجام رساندیم: یک تعهد مشترک به صلح، تلاش مشترک برای امن تر کردن دنیایمان. امروز همچنین یک روز تاریخی است، بدان جهت که ما در حال ساخت شرایط لازم برای اعتماد و ایجاد فصل جدیدی در روابطمان هستیم.
 
این دستاورد محصول یک تلاش جمعی است.
 
هیچ کس تصور نمی کرد که این کار آسانی باشد. تصمیمات تاریخ ساز هرگز آسان نیستند. ولی به رغم همه فراز و فرودهای این مذاکرات و تمدیدهای مکرر، امید و اراده، ما را قادر ساخت تا بر همه لحظات دشوار فائق آییم. ما همواره واقف بوده ایم که در قبال نسل حاضر و نسل های آینده مسئولیت داریم.
 
به یمن تعامل سازنده همه طرف ها و تعهد و توانایی هیات‌هایمان، ما با موفقیت مذاکرات را به انجام رسانده و اختلافی را که بیش از 10 سال به درازا کشیده بود، حل و فصل کردیم.
 
طی دهه گذشته، افراد بسیاری در پیشبرد این مذاکرات دشوار نقش داشته اند و ما از همه آنها تشکر می کنیم، همانطور که مایلیم از آژانس بین المللی انرژی اتمی برای نقش اساسی و همکاری نزدیک آن، و نیز از دولت اتریش برای حمایت و مهمان نوازی اش سپاسگزاری کنیم.
 
ما، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور سیاست خارجی و امنیتی و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، همراه با وزرای امور خارجه جمهوری خلق چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، انگلیس و ایالات متحده آمریکا، پس از ماه ها کار فشرده در سطوح و اشکال مختلف، در اینجا در وین گرد هم آمدیم تا متن «برنامه جامع اقدام مشترک» را بر مبنای مولفه های اساسی که در تاریخ 13 فروردین ماه در لوزان سوئیس مورد موافقت واقع گردید، مذاکره کنیم.
 
امروز، ما متن نهایی «برنامه جامع اقدام مشترک» را مورد توافق قرار دادیم.
 
گروه 1+5 و جمهوری اسلامی ایران از این «برنامه جامع اقدام مشترک» تاریخی که ماهیت منحصرا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران را تضمین کرده و نشانگر تغییر بنیادین در رویکرد آنها نسبت به این موضوع می باشد، استقبال می کنند. آنها انتظار دارند که اجرای کامل این برجام نقشی مثبت در صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی ایفا نماید. ایران مجددا تاکید می نماید که تحت هیچ شرایطی در پی سلاح های هسته ای، ساخت یا تحصیل آنها نخواهد بود.
 
برجام دربرگیرنده برنامه‏ بلندمدت ایران مشتمل بر محدودیت های توافق شده در مورد برنامه هسته ای ایران بوده، و لغو جامع همه تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد و نیز تحریم های چندجانبه و یکجانبه مرتبط با برنامه هسته ای ایران، شامل گام هایی برای دسترسی در زمینه های تجارت، فن آوری، تامین مالی و انرژی، را موجب خواهد شد.
 
برنامه جامع اقدام مشترک، مشتمل بر یک متن اصلی و 5 پیوست فنی در مورد موضوعات هسته ای، تحریم ها، همکاری در زمینه انرژی هسته ای صلح آمیز، تاسیس کمیسیون مشترک و برنامه اجرایی می باشد. این اسناد با ذکر جزئیات و بسیار دقیق و پیچیده هستند بنابراین نمی توان خلاصه کاملی از آنها در اینجا ارائه کرد.
 
متن کامل و پیوست های آن همین امروز در دسترس عموم قرار خواهد گرفت و ظرف چند روز آینده توسط گروه 1+5 برای تایید توسط شورای امنیت به آن شورا تسلیم خواهد شد.
 
ما می دانیم که این توافق مورد موشکافی و تامل ژرف قرار خواهد گرفت. اما آنچه که ما امروز اعلام می کنیم تنها یک توافق نیست، بلکه یک توافق خوب است. توافقی خوب برای همه طرف ها و برای کل جامعه بین الملل.
 
این توافق فرصت های جدیدی را خواهد گشود و گامی است رو به جلو برای پایان دادن به بحرانی که بیش از 10 سال به طول انجامیده است.
 
ما متعهدیم تا اطمینان حاصل کنیم که این برنامه اقدام به طور کامل اجرا شود و روی کمک آژانس بین المللی انرژی اتمی، حساب می کنیم.
 
این پایان مذاکرات ماست اما پایان کار مشترک ما نیست. ما همچنان این وظیفه خطیر را مشترکا دنبال خواهیم نمود و از جامعه بین‌المللی می خواهیم که از اجرای این تلاش تاریخی حمایت کند.

سایر پیوست ها




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/4/24
زمان : 8:6 صبح
متن کامل نقشه راه ایران و سازمان ملل برای حل ابعاد احتمالی/
نظرات ()

پس از آنکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سوالات در خصوص هرگونه ابهام در چنین اطلاعاتی را به ایران ارائه کرد، دیدارهای فنی-کارشناسی، تمهیدات فنی ومباحث آنگونه که در ساز و کار جداگانه مورد توافق قرار گرفت، برای رفع این ابهامات، در تهران صورت خواهد گرفت.

پس از آنکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سوالات در خصوص هرگونه ابهام در چنین اطلاعاتی را به ایران ارائه کرد، دیدارهای فنی-کارشناسی، تمهیدات فنی ومباحث آنگونه که در ساز و کار جداگانه مورد توافق قرار گرفت، برای رفع این ابهامات، در تهران صورت خواهد گرفت.

گروه بین الملل-رجانیوز: مدیر کل آژانس بین المللی انرژی پس از پایان دیدار خود با علی اکبر صالحی  در تهران، بیانیه مشترکی به عنوان نقشه راه شفاف‌سازی موضوعات باقی‌مانده گذشته و کنونی مربوط به برنامه هسته‌ای ایران منتشر کردند.

 

به گزارش رجانیوز ، یوکیا آمانو امروز پس از پایان مذاکرات ایران و گروه موسوم به 1+5 از توافق تهران و آژانس برای حل مسئله ابعاد احتمالی نظامی تا پایان سال میلادی خبر داد. 

 در ادامه متن کامل توافق که به امضای آمانو و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران رسیده، آمده است: 

 

بیانیه مشترک

توسط یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و علی اکبر صالحی معاون رئیس‌ جمهوری اسلامی ایران و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در تاریخ 14 جولای 2015 (23 تیر) به شرح زیر مورد توافق قرار گرفت:

 

نقشه راه شفاف‌سازی موضوعات باقی‌مانده گذشته و کنونی مربوط به برنامه هسته‌ای ایران

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران در ادامه همکاری‌هایشان ذیل چارچوب همکاری‌ها، برای تسریع و تقویت همکاری‌ها و مذاکرات با هدف حل تمام موضوعات باقی‌مانده گذشته و کنونی که هنوز توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران حل نشده‌اند، تا پایان سال 2015، توافق کردند. 

در همین زمینه، ایران و آژانس با موارد ذیل موافقت کردند:

1. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران بر روی ساز و کار جداگانه‌ای که به آن‌ها اجازه می‌دهد موضوعات حل‌نشده باقی‌مانده را، آنطور که در ضمیمه گزارش 2011 مدیر کل (GOV/2011/65) آمده، پاسخ گویند. فعالیت‌های صورت گرفته و نتایج به دست آمده تا آن تاریخ توسط ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ارتباط با برخی موضوعات، در طول روند انعکاس داده خواهد شد. 

2. ایران تا تاریخ 15 اوت 2015 (24 مرداد)، توضیحات خود به صورت مکتوب و اسناد مربوطه را در ارتباط با موضوعات مطروحه در ساز و کار جداگانه بند یک، به آژانس ارائه خواهد داد.

3. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از دریافت توضیحات مکتوب و اسناد مربوطه ایران، اطلاعات را تا تاریخ 15 سپتامبر 2015 (24 شهریور) بررسی کرده و سوالات در مورد هرگونه ابهامی در ارتباط با آن اطلاعات را به ایران منتقل خواهد کرد. 

4. پس از آنکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سوالات در خصوص هرگونه ابهام در چنین اطلاعاتی را به ایران ارائه کرد، دیدارهای فنی-کارشناسی، تمهیدات فنی ومباحث آنگونه که در ساز و کار جداگانه مورد توافق قرار گرفت، برای رفع این ابهامات، در تهران صورت خواهد گرفت. 

5. ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر سر ساز و کار جداگانه‌ای در خصوص موضوع پارچین توافق کردند.

6. تمامی فعالیت‌ها، آنگونه که در فوق اعلام شده، تا تاریخ 15 اکتبر 2015 (23 مهر) با هدف حل تمامی مسائل حل‌نشده گذشته و حاضر، آنگونه که در ضمیمه گزارش 2011 مدیر کل (GOV/2011/65) تعیین شده، تکمیل خواهد شد. 

7. مدیر کل به صورت دوره‌ای روند اجرای این نقشه راه را به شورای حکام آژانس گزارش خواهد کرد. 

8. تا تاریخ 15 دسامبر 2015 (24 آذر)، مدیر کل ارزیابی نهایی را در مورد حل تمامی مسائل باقی‌مانده گذشته و حاضر آنطور که در ضمیمه گزارش 2011 مدیر کل (GOV/2011/65) تعیین شده، برای اقدام به شورای حکام ارائه خواهد کرد. پیش از صدور گزارش، یک نشست فنی جمع‌بندی میان ایران و آژانس برگزار خواهد شد. 

9. ایران اعلام کرده است ارزیابی جامع خود را در مورد گزارش مدیر کل به صورت مکتوب به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه خواهد کرد. 

10. در انطباق با چارچوب همکاری‌ها، آژانس به در نظر گرفتن نگرانی‌های امنیتی ایران، ادامه خواهد داد.




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/4/24
زمان : 8:5 صبح
سخنان وزیر خارجه در جمع خبرنگاران ایرانی/
نظرات ()

وزیر خارجه کشورمان درباره اظهارات جان کری، همتای آمریکایی خود که گفته است اقدامات برای لغو تحریم ها 4 تا 6 ماه به طول می‌انجامد گفت: از روز اجرای توافق اقدامات دو طرف شروع می‌شود و پیش بینی‌های متفاوتی وجود دارد که زمان چقدر طول می کشد. اگر آمریکا این پیش بینی را دارد، برای آنهاست. ما زمان کمتری را پیش بینی می‌کنیم. ما زمان بندی اقدامات را با توجه به ضرورت متناظر بودن در نظر داریم و با جدیت آن را دنبال می‌کنیم.

وزیر خارجه کشورمان درباره اظهارات جان کری، همتای آمریکایی خود که گفته است اقدامات برای لغو تحریم ها 4 تا 6 ماه به طول می‌انجامد گفت: از روز اجرای توافق اقدامات دو طرف شروع می‌شود و پیش بینی‌های متفاوتی وجود دارد که زمان چقدر طول می کشد. اگر آمریکا این پیش بینی را دارد، برای آنهاست. ما زمان کمتری را پیش بینی می‌کنیم. ما زمان بندی اقدامات را با توجه به ضرورت متناظر بودن در نظر داریم و با جدیت آن را دنبال می‌کنیم.
گروه بین الملل - رجانیوز: محمد جواد ظریف از مردم برای حمایتشان و دعاهایشان تشکر کرد و گفت: یقین دارم در این ایام ماه رمضان و شب های قدر صرف نظر از گرایش‌های سیاسی‌شان برای ما دعا کردند.
 
به گزارش رجانیوز، وزیر امور خارجه در جمع خبرنگاران ایرانی افزود: ما هم چنین آثار مقاومت مردم را در مذاکرات حس کردیم و قدرت می داد تا به ما در برابر شش کشور محکم ایستادگی کنیم.
 
وی افزود: از رهبری و حمایت هایشان که ما را فرزندان انقلاب خواندند و رییس جمهور و دیگر مسوولان که ما را با حمایت خود شرمنده کردند تشکر می‌کنم.
 
وزیر امور خارجه ادامه داد: توافق امروز نتیجه سالها مقاومت و 22ماه مذاکره سنگین بود و این توافق مبتنی بر بده بستان سیاسی است و نکاتی در آن است که دستاورد بسیار مهمی برای ایران است.
 
ظریف همچنین گفت: شورای امنیت که به عنوان مشکل عدم اشاعه به ما نگاه می کرد و تحریم های فصل هفت را به ما تحمیل کرد امروز برنامه غنی سازی یک کشور را به رسمیت شناخت و این دستاورد بزرگی است.
 
وی در ادامه بیان کرد: اینکه کارهای ما متوقف نمی شود و تحریم ها برداشته می شود دستاورد است و البته محدودیت‌هایی را پذیرفتیم که می تواند برای ما فرصت هم باشد .
 
‎ ظریف از حضور صالحی در مذاکرات قدردانی کرد و آن را مغتنم شمرد و افزود:‎ توافق تمام خواسته‌های هیچ یک از طرف‌ها را ندارد، اما مبنای متوازنی برای حل و فصل این مشکل می‌تواند باشد.
 
وی بیان کرد: امیدواریم در این مسیر دشوار که به تازگی شروع شده است با هم از منافع مردم حفاظت کنیم . در سال همدلی و همزبانی لازم است با تحولاتی که امسال هم شکل می گیرد این توافق پایه‌ای برای همدلی و همزبانی بیشتر میان گروه‌ها و تفکرات مختلف در کشور شود و ان‌شاءالله از این مرحله دشوار با موفقیت خارج شویم.
 
‎ وزیر خارجه کشورمان گفت: یکی از دلایل دشواری این توافق برای این است که ما بر روی جزییات توافق کردیم و نکته مبهمی نیست و اقدامات متناظر و متوازن است.
 
ظریف تاکید کرد: این بهترین تضمین است برای پایبندی همه طرف‌ها به آن. امیدواریم کشورها به عنوان کنشگران بین المللی نخواهند 22 ماه مذاکره را به خاطر تمایلات سیاسی داخلی به هم بزنند.
 
وی افزود: مردم ایران این امکان را فراهم کردند که آینده متفاوتی برای دنیا و منطقه رقم بخورد.
 
وزیر امور خارجه خاطر نشان کرد: در چند روز آینده قطعنامه شورای امنیت درباره توافق صادر خواهد شد.
 
ظریف اظهار کرد: بعد از آنکه شورای امنیت برجام را تایید کند برجام رسمی می شود و بعد از چند ماه و بررسی برجام در کشورها زمانی برای اجرا تعیین می‌شود و در روز اجرا تمامی تحریم‌های اقتصادی و مالی برداشته می‌شود.
 
وزیر امور خارجه با بیان این که «در توافقی که امروز با آژانس امضا کردیم اقداماتی را پیش بینی کردیم که در این فرصت اتفاق می‌افتد» تاکید کرد: تمامی اقدامات ما بعد از اجرای توافق متناظر و متوازن خواهد بود.
 
وی گفت: در راستی آزمایی اقدامات هسته‌ای ایران، ما خود به همراه آژانس مشارکت و نقش داریم و همه این اقدامات بر اساس خطوط قرمزی است که مقام معظم رهبری مطرح کردند و رعایت شده است.
 
ظریف تاکید کرد: با توجه به اینکه ضمیمه‌ها در حال مذاکره بود، تا امروز صبح هنوز متن نهایی به انگلیسی را نداشتیم و همکاران ما کم کم دارند ترجمه‌ها را از ضمایم به مردم ارایه می‌دهند. تمام توافق در حال ترجمه است و در سایت وزارت خارجه قرار خواهد گرفت.
 
وی افزود: قرار بود متن انگلسی و فارسی همزمان منتشر شود اما یک طرف که معلوم نیست منبع آن کجاست زودتر متن انگلیسی را درز داد.
 
وزیر خارجه کشورمان درباره اظهارات جان کری، همتای آمریکایی خود که گفته است اقدامات برای لغو تحریم ها 4 تا 6 ماه به طول می‌انجامد گفت: از روز اجرای توافق اقدامات دو طرف شروع می‌شود و پیش بینی‌های متفاوتی وجود دارد که زمان چقدر طول می کشد. اگر آمریکا این پیش بینی را دارد، برای آنهاست. ما زمان کمتری را پیش بینی می‌کنیم. ما زمان بندی اقدامات را با توجه به ضرورت متناظر بودن در نظر داریم و با جدیت آن را دنبال می‌کنیم.
 
ظریف گفت: در زمان بندی اجرای توافق قرار است اول آژانس اقدامات برای حل مسایل باقی مانده را انجام دهد و بعد از آن قرار است توافق به اجرا درآید. بنابراین ضمانت‌های لازم برای این کار در نظر گرفته شده است.
 
رییس هیات مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با اشاره به طرف‌های مذاکرات و مشکلات هماهنگی با آنها در مذاکرات گفت: در برخی موارد کشورهای 1+5 اختلاف نظر داشتند و از بیان آن هم ابایی نداشتند. از این رو مذاکرات به خودی خود با شش کشور بسیار سخت بود .
 
ظریف تاکید کرد که زمانبندی اجرای اقدامات متناظر و متوازن است.
 
وی گفت: هر یک از طرف‌ها اگر از تعهداتش شانه خالی کند بعد از سازوکاری که تدوین شده طرف‌ها می‌توانند از اقداماتی که متعهد شده‌اند بازگردند و این بازگشت پذیری متقابل است.
 
وی درباره عادی سازی موضوع هسته‌ای ایران گفت: شورای امنیت ظرف 10 سال بدون هیچ شرطی می‌تواند به موضوع هسته‌ای ایران پایان دهد.
 
10 سالی که در این توافق است که شورای امنیت بررسی موضوع را خاتمه می‌دهد زمانی است که می‌تواند قابل توجه باشد .
 
ظریف درباره تحریم‌های تسلیحاتی گفت: هرگونه خرید و فروش سلاح ممنوع بود، اما الان این گونه نیست. با طی روندی و گذشت پنج سال این امکان به وجود می‌آید. در پایان پنج سال تمام تحریم‌های تسلیحاتی متوقف می شود.
 
وی در پاسخ به ایسنا که جزییات مذاکرات همانی است که در متن توافق آمده است و هنوز نمی خواهید درباره جزییات بیشتر صحبت کنید گفت: بخشی از مذاکرات و جزییات آن همان است که در متن اصلی و ضمیمه آن امده است و بخش دیگر جزو خاطرات است .
 
ظریف در پاسخ به این سوال که قصد بیان خاطرات یا نوشتن آنها را ندارید گفت: من اهل خاطره نویسی نیستم.
 
وزیر خارجه کشورمان درباره برخی چرخش‌ها از سوی آمریکا که نشانه‌های آن در توییت‌های وزیر خارجه کشورمان در این چند روز دیده می شد گفت: تفاوت‌ها و فراز و نشیب‌هایی در مذاکرات دیده می شد که نیاز بود تذکراتی داده شود.
 
وی تاکید کرد: با اجرای توافق همه دارایی‌های ایران که تحت تحریم‌های هسته‌ای بلوکه شده بود آزاد می‌شود و اینها پول مردم است که برای آنها استفاده خواهد شد. آزاد سازی 700 میلیون دلاری که طبق توافق ژنو ماهانه آزاد می‌شد تا زمان اجرای توافق پرداخت می شود.
 
وزیر خارجه کشورمان درباره امکان گفت‌وگو میان ایران و آمریکا درخصوص مسایل دیگر غیر از موضوع هسته ای گفت: اگر به درستی عمل کنند ممکن است ما سایر موارد را بررسی کنیم، اما اگر درست عمل نکنند دیوار بی اعتمادی باقی می ماند.
 
ظریف گفت: اگر توافق را نقض کنند ایران به سرعت به برنامه های قبلی خودش باز می گردد و این سرعت کمتر از اقداماتی که آنها می توانند بازگردانند نیست. در این حال ما الان درباره ادامه توافق صحبت می کنیم و امیدوارم همکارانم بیشتر بر اجرای آن متمرکز باشند. یقین داریم آمریکا و هم پیمانانش می دانند حتی اگر مجددا آن را برقرار کنند هیچ فایده سیاسی ندارد.
 
وزیر امور خارجه در پایان گفت: شما 30 سال یا بیشتر فشار و تحمیل و تحریم علیه ایران را تجربه کردید از 200 سانتریفیوژ به 20 هزار سانتریفویوژ رسیدید اما در دو سال مذاکره با ایران را تجربه کردید و این نتیجه آن است.



نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/4/24
زمان : 8:5 صبح
بیانیه مقدماتی امریکا از مفاد هستهای جمعبندی مذاکرات وین
نظرات ()

کاخ سفید سه‌شنبه شب و ساعاتی پس از اعلام پایان مذاکرات وین، بار دیگر متنی را منتشر کرده و به تشریح توافقات صورت‌گرفته پرداخت.

کاخ سفید سه‌شنبه شب و ساعاتی پس از اعلام پایان مذاکرات وین، بار دیگر متنی را منتشر کرده و به تشریح توافقات صورت‌گرفته پرداخت.
 گروه بین الملل - رجانیوز: دولت آمریکا امروز ساعاتی پس از جمع‌بندی مذاکرات وین، روایتی را از توافقات صورت‌گرفته منتشر کرده و نوشته است که خروجی وین، چهار مسیر به سمت بمب را مسدود کرده است.
 
 به گزارش رجانیوز، کاخ سفید سه‌شنبه شب و ساعاتی پس از اعلام پایان مذاکرات وین، بار دیگر متنی را منتشر کرده و به تشریح توافقات صورت‌گرفته پرداخت.
در این متن تلاش شده تا مکانیزم جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای تشریح شود.
آنچه در ادامه میخوانید متن کامل این بیانیه است:
چهار مسیر ایران برای رسیدن به بمب مسدود شد:
برای ساخت بمب هسته‌ای یا به اورانیوم نیاز است یا به پلوتونیوم. اما به لطف این توافق، چهار مسیر ایران برای بهره گرفتن از آن مواد (برای ساخت بمب) مسدود شده است.
 
 
مسیر‌های اورانیوم در نطنز و فردو
ایران برای ساخت بمب به دو عنصر کلیدی نیاز دارد: ده‌ها هزار سانتریفیوژ و مقدار کافی با غنای بالا برای تولید مواد کافی جهت ساخت یک بمب اورانیومی.
در حال حاضر دو تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم در این کشور وجود دارد: تأسیسات نطنز و تأسیسات فردو.
بگذارید ابتدا به ذخایر اورانیوم ایران نگاهی بیاندازیم. در حال حاضر، ذخایر اورانیوم ایران برای ساخت 8 تا 10 بمب هسته‌ای کفایت می‌کند.
اما به لطف این توافق هسته‌ای، ایران باید ذخایر اورانیوم خود را 98درصد کاهش دهد و ضمنا سطح غنی‌سازی خود را در 3.67درصد حفظ می‌کند که این سطح به مراتب پائین‌تر از سطح لازم برای ساخت یک بمب است.
ایران همچنین برای تولید اورانیوم با غنای بالا برای یک بمب، به ده‌ها هزار سانتریفیوژ نیاز دارد. در حال حاضر ایران حدود 20000 سانتریفیوژ در سایت‌های نطنز و فردو دارد. اما ذیل توافق، ایران باید تعداد سانتریفیوژهای خود را برای 10 سال آینده، به 6104 دستگاه کاهش دهد. هیچ‌گونه غنی‌سازی‌ای در تأسیسات فردو مجاز نبوده و تنها سانتریفیوژ‌هایی که ایران می‌تواند از آن‌ها استفاده کند، قدیمی‌ترین و کم‌بازده‌ترین مدل آن‌هاست.
مسیر پلوتونیوم در رآکتور اراک
راه سومی که ایران می‌تواند از طریق آن یک سلاح هسته‌ای بسازد، استفاده از پلوتونیوم در سطح تسلیحاتی است. تنها سایتی که ایران از طریق آن می‌توانست به این هدف برسد، رآکتور اراک، که یک رآکتور آب سنگین هسته‌ای است، بود. حالا، این رآکتور که می‌توانست برای یک برنامه تسلیحاتی مورد استفاده قرار گیرد، اما ذیل این توافق رآکتور اراک بازطراحی خواهد شد، به نحوی که دیگر نتوان از آن برای تولید پلوتونیوم سطح تسلیحاتی استفاده کرد. همچنین تمام میله‌های سوخت استفاده شده (که می‌شد از آن به عنوان منبع اولیه برای پلوتونیوم سطح تسلیحاتی استفاده کرد) تا زمانی که این رآکتور وجود دارد، به خارج از کشور منتقل می‌شود. علاوه بر این، ایران تا دستکم 15 سال آینده، قادر نخواهد بود که حتی یک رآکتور آب سنگین دیگر بسازد. این بدان معنی است که، ایران به واسطه این توافق، دیگر منبعی برای پلوتونیوم سطح تسلیحاتی نخواهد داشت.
 
مسیر مخفی برای ایجاد یک برنامه سری هسته‌ای
سه مسیر قبلی، مربوط به تأسیسات اعلام‌شده ایران بود. اما اگر ایران بخواهد مخفیانه دست به ایجاد یک برنامه هسته‌ای بزند چه؟ به همین خاطر هم هست که این توافق اینقدر مهم است. بر اساس توافق هسته‌ای جدید، ایران به نظارت، راستی‌آزمایی و بازرسی‌های فوق‌العاده و بسیار قدرتمند، متعهد شده است. بازرسان بین‌المللی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نه فقط به طور مداوم بر تمام عناصر برنامه اعلام‌شده هسته‌ای ایران نظارت خواهند داشت،‌ بلکه آن‌ها راستی‌آزمایی خواهند کرد که هیچ ماده هسته‌ای به صورت مخفیانه در مکانی مخفی برای ساخت یک بمب، ذخیره نشود. و اگر بازرسان آژانس از وجود یک مکان مشکوک مطلع شوند،‌ از آنجا که ایران با اجرای پروتکل الحاقی برای توافقنامه پادمان‌های آژانس موافقت کرده است، اجازه دسترسی بازرسان و همچنین بازرسی آن‌ها از هر مکانی که به آن سوءظن دارند را می‌دهند. حفاری‌های صورت‌گرفته در زمین، که می‌تواند معادن اورانیوم باشند، گزارش‌های اطلاعاتی، خرید‌های غیرقابل توضیح و هشدارهای ایزوتوپی، مواردی هستند که می‌توانند شک‌برانگیز باشند.
به طور کلی، از لحظه‌ای که مواد قابل استفاده برای ساخت یک بمب، از زمین خارج می‌شوند تا زمانی که آن‌ها از کشور خارج می‌شوند، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همواره بر آن و بر تمام جاهایی که ایران تلاش می‌کند آن‌ها را ببرد، نظارت خواهد داشت.
 



نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/4/24
زمان : 8:4 صبح
هاشمی رفسنجانی: توافق امروز از فتح خرمشهر بالاتر بود!/
نظرات ()

درهمان ایامی که مهدی در انفرادی بود روزی برایم پیغام آوردند که امر مهمی پیش آمده ومهدی خواستار دیدار با من است تا این موضوع مهم را در میان بگذارد. من هم پیغام دادم که اگر امکان دارد او را به نزد من بیاورند اما این درخواست مورد موافقت قرار نگرفت.

درهمان ایامی که مهدی در انفرادی بود روزی برایم پیغام آوردند که امر مهمی پیش آمده ومهدی خواستار دیدار با من است تا این موضوع مهم را در میان بگذارد. من هم پیغام دادم که اگر امکان دارد او را به نزد من بیاورند اما این درخواست مورد موافقت قرار نگرفت.
گروه سیاسی - رجانیوز: پس از اعلام توافق هسته ای، اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ، این توافق را بزرگتر از فتح خرمشهر و جنگ دانست.
 
به گزارش رجانیوز و به نقل از ایلنا،‌ ضیافت افطار آیت الله هاشمی رفسنجانی با جمعی از اهالی رسانه و فرهنگ و هنر امشب برگزار شد. در ابتدای این دیدار چهار تن از میهمانان به نمایندگی از اصحاب فرهنگ و رسانه به طرح دیدگاهها و انتظارات خود از مسئولان فرهنگی کشور پرداختند.
 
یکی از مهمانان حاضر به سکوت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص پرونده مهدی هاشمی اشاره و علت این امر را از آیت الله هاشمی جویا شد که وی با بیان اینکه تمایلی نداشتم در این روزها در خصوص وضعیت فرزندم اظهار نظر نمایم، گفت: همین قدر بدانید که به محض بازگشت مهدی به کشور، با فضاسازی های بسیاری که صورت گرفته بود، وی را به زندان انفرادی منتقل و او به مدت سه ماه در انفرادی به سر برد.
 
هاشمی ادامه داد: درهمان ایامی که مهدی در انفرادی بود روزی برایم پیغام آوردند که امر مهمی پیش آمده ومهدی خواستار دیدار با من است تا این موضوع مهم را در میان بگذارد. من هم پیغام دادم که اگر امکان دارد او را به نزد من بیاورند اما این درخواست مورد موافقت قرار نگرفت.
 
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه به دلیل اصرار فرزندم برای انجام ملاقات، شخصا به زندان مراجعه کردم اظهار کرد: علیرغم اینکه برخورد خوبی در زندان با من نشد به درخواست مهدی بیرون از فضای در نظر گرفته شده به ملاقات با  مهدی پرداختم زیرا او معتقد بود فضایی که برای ملاقات در نظر گرفته شده مملو از شنود است و نمی توان در آن فضا به راحتی گفتگو کرد.
 
وی خاطر نشان کرد: مهدی دراین ملاقات به من گفت که از وی خواسته اند تا نامه ای به مقام معظم رهبری نوشته و از ایشان درخواست عفو کند ضمن اینکه تاکید داشت به وی گفته اند که چنانچه این نامه نوشته شود پرونده اش مختومه خواهد شد در غیر این صورت بایستی پرونده رویه خود را طی کند و ممکن است نتیجه آن نیز جندان مطلوب نباشد.
 
هاشمی ادامه داد: مهدی در پاسخ آنها گفته بود که از آنجا که مطمئن است اتهامات وارده صحیح نمی باشد بنابراین جای نوشتن نامه وجود ندارد از این رو از من (آیت الله هاشمی) پرسید که اگر شما و رهبری انقلاب نظرتان به این باشد که این نامه نگارش شود، این کار را انجام خواهم داد.
 
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: پس از شنیدن حرفهای مهدی و اتمام ملاقات، درخواست وقت برای دیدار حضوری با مقام  معظم رهبری کردم تا موضوع را با ایشان در میان بگذارم. در جلسه ملاقات با رهبری پس از بازگو کردن آنچه که اتفاق افتاده بود،‌ از ایشان پرسیدم که نظر جنابعالی دراین خصوص چیست که ایشان نیز از من سوال کردند که نظر خود شما چیست؟ بنده عرض کردم برای اینکه فضاسازی نشود و اینگونه القا نکنند که سابقه رفاقت بنده با جنابعالی در رسیدگی به پرونده اثر گذار بوده است، بنده مخالف نگارش نامه هستم که رهبر انقلاب نیز با این نظر موافقت کردند.
 
وی تصریح کرد: بیش  از این نمی خواهم در ارتباط با این موضوع صحبت کنم تا آنهایی که به دنبال فضا سازی بودند شرایط را برای جو سازی های خود مهیا نبینند. در زمان لازم حتما وکلای پرونده و چنانچه لازم باشد خود مهدی نیز در مورد اتفاقاتی که افتاده توضیح خواهند داد.
 
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از این دیدار با تبریک موفقیت تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: امروز پیروزی بزرگی نصیب ملت ایران شده و وزیر خارجه کشورمان توانست با قدرت منطق در برابر شش وزیر خارجه که همگی از قدرتهای برتر جهان محسوب می شوند، پیروزی را نصیب کشور و ملت کند. من این پیروزی را به رهبر معظم انقلاب، دولت و مردم تبریک می گویم و امیدوارم که همه از برکات آن بهره مند شوند.
 
هاشمی با اشاره به شرایط دشوار اقتصادی کشور در چند سال گذشته خاطر نشان کرد: ما در زمینه های مختلف با دشواری های متعددی روبرو بودیم که دستاورد امروز تیم مذاکره کننده می تواند در کاستن این دشواریها بسیار اثر بخش باشد.
 
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به بازدید ازمراکز نظامی ادامه داد: نباید از بازدید برخی از مراکز هراس داشته باشیم. این روز بزرگ را به ملت ایران تبریک می گویم و امروز دیگر متهم به جنگ طلبی و حمایت از تروریسم نیستیم.
 
هاشمی رفسنجانی در پایان خاطرنشان کرد: خیلی از بزرگان فکر نمی کردند که این اتفاق بیفتد و دلیل آن تفکر به سبک گذشته بود.



نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/4/24
زمان : 8:2 صبح
وقتی روحانی آمریکا را بنز و اروپا را پیکان معرفی میکند
نظرات ()

حسن روحانی در خاطرات خود به مقایسه‌ای میان اروپا و آمریکا اشاره می‌کند، مقایسه‌ای که نشان می‌دهد درون دولت یازدهم، تصور به محوری بودن آمریکا در موضوعات بین‌المللی تا چه اندازه جدی است.

وقتی روحانی آمریکا را بنز و اروپا را پیکان معرفی می‌کندگروه سیاسی مشرق - حسن روحانی در کتاب امنیت ملی و دیپلماسی هسته‌ای، نگاه خود به کشورهای اروپایی و آمریکایی را به طور کامل شرح می‌دهد و به نظر می‌رسد، بر اساس همین نگاه، تیم مذاکره کننده را مأمور به مذاکره مستقیم با آمریکا کرده است.

وی در این کتاب می‌نویسد: "در مجموعه معادلات قدرت‌های بیرونی، یک قدرت بزرگ (یعنی آمریکا) همواره مخالف روند مذاکرات ما با سه کشور بود و لذا طبیعی بود که این روند با مشکلاتی مواجه شود، البته مذاکره با اروپا بهترین گزینه برای همکاری نبود، ولی انتخاب بهتری هم نداشتیم. 

من با بیانی در یک مصاحبه مطبوعاتی در سال 1383 گفتم که مابین دوچرخه و پیکان مخیر بودیم. دوچرخه غیرمتعدها و پیکان، همان انگلیس به اضافه فرانسه و آلمان بودند. بنز هم، (آمریکا) بود، ولی ما اجازه نداشتیم از آن استفاده کنیم. پس، ناچار شدیم بین آن دو، پیکان را انتخاب کنیم. در این حالت، دیگر نباید توقع بنز از ما داشته باشید، البته اروپایی‌های از این مصاحبه کمی مکدر شده بودند."[1]


[1] حسن روحانی، امنیت ملی و دیپلماسی هسته‌ای، تهران، مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص، 1390. ص 255 




نویسنده : لبیک
تاریخ : دوشنبه 94/4/8
زمان : 10:38 صبح
روایتی از تهدید روحانی به استعفا در صورت پذیرش پروتکل الحاقی
نظرات ()

حسن روحانی در کتاب خاطرات خود درباره پرونده هسته‌ای و همچنین پذیرش پروتکل الحاقی توسط مجلس شورای اسلامی به نکاتی اشاره می‌کند که با موضع فعلی رییس جمهور تناقضاتی دارد.

روایتی از تهدید روحانی به استعفا در صورت پذیرش پروتکل‌الحاقی// آماده انتشار

گروه سیاسی مشرق - حسن روحانی در کتاب امنیت ملی و دیپلماسی هسته‌ای به خاطره جالبی از الزام مجلس ششم برای قبول پروتکل الحاقی اشاره می‌کند و می‌نویسد: مسئله این بود که تعدادی از نمایندگان مجلس، طرح سه فوریت برای الزام دولت به پذیرش پروتکل الحاقی را امضاء کرده و در پی آن بودند تا آن را تقدیم مجلس کنند. 

به رئیس‌جمهور گفتم اگر طرح سه فوریت در مجلس مطرح شود، من استعفا می‌دهم. گفتم ظاهراً مجلس از آغاز کار، کارشکنی را شروع کرده است. 

در این زمینه من و نیز آقای خاتمی با آقای کروبی (رئیس مجلس) صحبت کردیم تا این طرح متوقف شود و در مجلس مطرح نشود. خوشبختانه ایشان مانع شد و طرح در صحن علنی مجلس مطرح نشد، ولی متأسفانه سفرای اروپایی از تهیه این طرح در مجلس باخبر شده بودند.[1]

 

 
 

[1] - حسن روحانی، امنیت ملی و دیپلماسی هسته‌ای، تهران، مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص، 1390. ص 174




نویسنده : لبیک
تاریخ : دوشنبه 94/4/8
زمان : 10:37 صبح
لیست 21 مورد تحریمی که باید در \روز امضای توافق\ لغو شود
نظرات ()

گروه بین الملل - رجانیوز: با نگاهی به فهرست تحریم‌های وضع شده از سوی ایالات متحده آمریکا علیه ایران می‌توان دریافت که به طور کلی این قوانین به دو دسته تقسیم می‌شوند: تحریم‌هایی که توسط کنگره وضع شده‌اند و تحریم هایی که توسط شخص رئیس‌جمهور وضع شده‌اند و به «دستور اجرائی» مشهورند.

به گزارش رجانیوز به نقل از نسیم، «بنده تصریح می‌کنم که تحریم‌‎های اقتصادی و مالی و بانکی؛ چه آنچه به شورای امنیت ارتباط پیدا می‌کند، چه آنچه به کنگره‌ آمریکا ارتباط پیدا می‌کند، چه آنچه به دولت آمریکا ارتباط پیدا می‌کند، همه باید فوراً در هنگام امضای موافقت‌نامه لغو شود.» این، تاکید صریح و قاطع رهبر انقلاب درباره یکی از خطوط قرمز محکم ایران در زمینه مذاکرات هسته‌ای بود که در جلسه دیشب ایشان با مسئولین نظام بیان شد.

 
در این زمینه، تحریم‌های اقتصادی و مالی و بانکی اعمال شده علیه کشورمان باید در سه بخش «شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپایی و ایالات متحده آمریکا» بررسی کرد.
 
تحریم‌های اعمال شده توسط شورای امنیت سازمان ملل 
 
تمامی قطعنامه‌های صادر شده از سوی شورای امنیت، شامل اعمال محدودیت‌های بانکی و تبادل پول با ایران است که در چهار قطعنامه از سال 2006 تا 2010 ارائه شده است.
 
1.قطعنامه 1747 شورای امنیت سازمان ملل?????? در سال 2007
 
2.قطعنامه 1929 شورای امنیت سازمان ملل?????? در سال 2010
 
3.قطعنامه 1737 شورای امنیت سازمان ملل?????? در سال 2006
 
4.قطعنامه 1803 شورای امنیت سازمان ملل?????? در سال 2008
 
نکته قابل توجه اینجاست که میزان تاثیرگذاری تحریم‌های اعمال شده از سوی قطعنامه‌های شورای امنیت بر اقتصاد ایران، کم و ناچیز ارزیابی شده است.
 
 
تحریم‌های اعمال شده توسط اتحادیه اروپایی
 
1.مصوبه شورا به شماره 2010/413 از سوی سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا مورخ 26 جولای 2010 که فسخ معاهده 2007/140 این شوراست. همچنین قانون 961/2010 مورخ 25 اکتبر 2010 که فسخ قانون 423/2007 می باشد.
 
2.قانون 267/2012 شورای وزیران اتحادیه اروپا مورخ 23 مارس 2012
 
3.مصوبه شورا به شماره 2011/235 از سوی سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا مورخ 12 آوریل 2011 به منظور اقدامات محدود کننده علیه برخی افراد، اشخاص و مجموعه ها با توجه به وضعیت در ایران.
 
4.موضع مشترک شورا به شماره 2007/140 از سوی سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا مورخ 27 فوریه و قانون 423 /2007 مورخ 19 آوریل 2007 به تصویب رسید.
 
موضوع قابل توجه در زمینه تحریم‌های اعمال شده از سوی اتحادیه اروپایی این است که به دلیل رویکرد دقیق، تخصصی و کارشناسی این اتحادیه نسبت به وضع تحریم‌ها، این تحریم‌ها توانستند تا حد زیادی به اقتصاد ایران و مبادلات پولی و بانکی کشورمان با بازارهای جهانی آسیب بزنند و تاثیرگذاری زیادی در زمینه عدم فروش نفت ایران داشتند.
 
تحریم‌های اعمال شده توسط دولت و کنگره ایالات متحده آمریکا
 
با نگاهی به فهرست تحریم‌های وضع شده از سوی ایالات متحده آمریکا علیه ایران می‌توان دریافت که به طور کلی این قوانین به دو دسته تقسیم می‌شوند: تحریم‌هایی که توسط کنگره وضع شده‌اند و تحریم هایی که توسط شخص رئیس‌جمهور وضع شده‌اند و به «دستور اجرائی» مشهورند.
 
تحریم‌هایی که بر اساس دستور اجرایی رئیس‌جمهور وضع شده‌اند، بر حسب اختیاراتی هستند که قانون اختیارات اضطراری اقتصادی (IEEPA) به رئیس‌جمهور می‌دهد که بر اساس این قانون، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا می‌تواند هر زمان که وضعیت اضطراری را در رابطه با یک کشور تشخیص دهد، محدودیت‌هایی را در رابطه با تبادلات اقتصادی با آن کشور اعمال کند. دولت ایالات متحده آمریکا از مارس 1995 از این اختیار در رابطه با جمهوری اسلامی ایران استفاده کرده و چنین وضعیتی را در خصوص تهران اعلام کرده است.
 
 
الف) تحریم‌هایی که بر اساس دستورهای اجرائی رئیس جمهور آمریکا علیه ایران وضع شده‌اند
 
1. فرمان اجرائی شماره 13382 که در سال 2005 و توسط جرج دبلیو بوش امضا شد. طبق این قانون، معامله با افراد و نهادهایی که در صنعت هسته‌ای ایران نقش و فعالیت دارند منع شده و اموال این افراد/نهادها در آمریکا مسدود می‌شود. در نتیجه گرچه شاید لغو این قانون به توسعه صنعت هسته‌ای ایران کمک می‌کند، اما به طور کلی بر اقتصاد ایران تاثیر شگرفی ندارد.
 
2. دومین مورد، فرمان اجرائی شماره 13622 است که بر اساس آن، تحریم‌هایی علیه شرکت‌های مرتبط با صنعت پتروشیمی ایران اعمال شد. این تحریم‌ها به بهانه قطع منابع مالی بخش پتروشیمی ایران که دومین منبع درآمد ایران به شمار می‌رود، اجرائی شده و وزارت امور خارجه آمریکا هر از گاهی برخی شرکت‌های پتروشیمی را به دلیل وارد شدن آگاهانه در معاملات عمده به منظور خرید یا دریافت محصولات پتروشیمی از ایران بر اساس این قانون تحریم می‌کند. طبیعی است که چون ایران هم‌چنان به منابع نفتی خود برای تامین سرمایه‌های اقتصادی خود نیازمند است، هر قانونی که صنایع پتروشیمی را هدف بگیرد، بر اقتصاد ایران بسیار تاثیرگذار است.
 
3. یکی دیگر از تحریم‌های تاثیرگذار بر اقتصاد ایران، فرمان اجرائی شماره 13599 است که به طور مشخص تحریم بانک مرکزی ایران را هدف گرفته و مقرر می‌دارد که دارایی‌های آن در قلمرو آمریکا باید توقیف شود. قانون مزبور به دولت آمریکا این اختیار را می‌دهد که اگر تایید کند که بانک مرکزی ایران به تامین مالی تکثیر سلاح‌های کشتار جمعی نمی‌پردازد یا سپاه پاسداران یا سایر اشخاص تحریم‌شده در دستورهای اجرایی 13224 و 13382 را حمایت مالی نمی‌کند،‌ این تحریم را ملغی نماید. به‌عبارت دیگر، در این‌خصوص، دولت آمریکا نمی‌تواند تحریم را راسا ملغی نماید اما این اختیار را دارد که در صورتی که امور مزبور را تایید کند، تحریم بانک مرکزی را لغو نماید.
 
4. فرمان اجرائی شماره 13608 که بر حسب این دستور اوباما، افراد غیر آمریکایی که تحریم‌های ایران و سوریه را نقض کرده‌اند از ورود به خاک ایالات متحده محرومند و انجام برخی تراکنش‌ها با این گروه ممنوع است نیز جز قوانینی است که شاید دولت آمریکا پس از توافق هسته‌ای لغو نماید، گرچه بر اساس ارزیابی گروه بحران، این تحریم‌ها نتوانسته بر اقتصاد ایران تاثیر شگرفی داشته باشد اما علی الظاهر در تسهیل تعاملات بین‌المللی موثر خواهد بود.
 
5. از آنجایی که مقامات آمریکایی در اظهار نظر‌های مکرر خود تاکید کرده‌اند که تحریم‌هایی که به بهانه حقوق بشر علیه ایران وضع شده‌اند لغو یا تعلیق نخواهند شد، احتمال می‌رود فرمان‌های 13572 و 13553 که به ترتیب شامل افرادی است که طبق شناخت نهادهای آمریکایی مسئول نقض حقوق بشر در سوریه و افرادی که متهم به نقض حقوق بشر در ایران هستند می‌باشد، لغو و یا تعلیق نخواهد شد. هرچند تاثیر منفی‌شان بر اقتصاد ایران طبق بررسی‌ها درخورد توجه نیست اما فرمان‌های مذکور من جمله قوانینی است که دولت اوباما می‌تواند یک‌جانبه آن‌ها را لغو کند.
 
6. فرمان اجرائی شماره 12190 که توسط جیمی کارتر صادر شد و تمام دارایی‌ها و منافع تحت مالکیت دولت ایران، تشکیلات وابسته و مجموعه‌های تحت کنترل آن و همین طور بانک مرکزی ایران که در قلمرو قضایی ایالات متحده قرار دارد یا در اختیار افراد تحت حوزه قضائی ایالات متحده هستند یا قرار می‌گیرند را مسدود کرد. از سال 1979 تاکنون، تمام روسای‌جمهوری ایالات متحده همه ساله ایران را «تهدیدی خارق‌العاده و غیر عادی» برای «امنیت ملی، سیاست خارجی یا اقتصاد» آمریکا خوانده و به این بهانه قانون "وضعیت اضطراری علیه تهران" را تمدید کرده‌اند.
 
7. فرمان اجرائی شماره 13224 که به موجب آن، تراکنش‌های مالی با افرادی که از تروریسم حمایت می‌کنند، یا به انجام اقدامات تروریستی تهدید می‌نمایند و یا مرتکب این اقدامات می‌شوند منع گردیده و دارایی‌های این افراد را نیز مسدود می‌کند.
 
               
ب) تحریم‌هایی که بر اساس قوانین مصوب کنگره آمریکا وضع شده‌اند
 
طبق قوانین ایالات متحده، اوباما می‌تواند اجرای هر قانونی از کنگره را به مدت 6 ماه به تاخیر بیاندازد اما آن چه توسط کنگره تصویب شده و قانونی مدون است، برای فسخ نیازمند تایید مجدد کنگره می‌باشد که بیشتر قوانین تاثیرگذار بر اقتصاد ایران، از این دست قوانین است.
 
1. قوانینی که تحت عنوان "اختیارات دفاع ملی" در سال 2012 و 2013 به تصویب رسیده است، بر بخش‌های مالی ایران محدودیت‌هایی را اعمال می‌کند؛ از جمله این که بانک‌های خارجی را تهدید می‌کند که در صورت خرید یا فروش "نفت یا فرآورده‌های نفتی" از یا به ایران، از ارتباط با سیستم مالی آمریکا محروم خواهند شد و از این رو بر تراکنش‌های نفتی ایران و منبع درآمد جمهوری اسلامی بسیار تاثیرگذار است.
 
2. قانون "منع گسترش تسلیحات هسته‌ای توسط ایران" و قانون "منع دستیابی ایران، کره شمالی و سوریه به تسلیحات کشتار جمعی" از جمله این موارد هستند.
 
3. طبق بخش 311 قانون میهن‌دوستی آمریکا، کشورهایی که به پول‌شویی متهم هستند، از تراکنش‌های مالی بین‌المللی محروم می‌شوند و ایران نیز جز کشورهایی است که در سال 2011 به پول‌شویی متهم شده است. این قانون به شدت ایران را در تراکنش‌های بین المللی محدود می‌کند.
 
4. قانون کاهش تهدیدات ایران (TRA) و قوانین حقوق‌بشری سوریه نیز یکی دیگر از قوانینی است که چون هدفش محدود کردن توانایی ایران در استفاده از درآمدهای نفتی حاضر در موسسات مالی خارجی و ممانعت از بازگرداندن آن درآمدها به ایران است، از سال 2012 تاثیر شگرفی بر اقتصاد ایران داشته است.
 
5. کنگره آمریکا به دلیل وابستگی درآمدهای دولت ایران به درآمد فروش نفت و وابستگی اقتصاد ایران به واردات کالا و به‌طور خاص بنزین، در ادامه تصویب قطعنامه 1929 شورای امنیت سازمان ملل، «قانون جامع تحریم‎ها، مسئولیت پذیری و محرومیت ایران CISADA» را تصویب کرد که با امضای اوباما در اول جولای 2010 اجرایی شد. بر اساس تنها بخشی از این قانون شرکت‎هایی که بیش از 20 میلیون دلار در بخش نفت و گاز ایران سرمایه‌گذاری کنند یا سالانه بیش از پنج میلیون دلار در سال بنزین به ایران بفروشند، ازکمک بانک آمریکا برای صادرات، دریافت وام بیش از 10 میلیون دلار در سال از موسسات امریکایی، فروش کالا یا خدمات به دولت امریکا، صادرات به امریکا، معامله در مبادلات خارجی با افراد امریکایی، ایجاد هرگونه حساب یا پرداخت با موسسات مالی امریکایی و تحصیل، نگهداری و تجارت اموال مستقر در امریکا محروم می‌شوند.
 
این قانون در راستای اعمال فشار به شرکت‎های خارجی برای رعایت تحریم‎ها و انزوای ایران در تعاملات بین‌المللی است و بر اقتصاد وابسته به نفت ایران، تاثیر بسیاری دارد.
 
6. مجموعه‌ای از فرمان‌های اجرائی رییس جمهور نیز باید برای تعلیق یا لغو از کنگره مجوز بگیرد، این قوانین شامل فرمان اجرائی 12957، فرمان اجرائی 12957، فرمان اجرائی 12959، فرمان اجرائی 13059، فرمان اجرایی 13590 ، فرمان اجرایی 13628 و فرمان اجرائی 13574 است که عمدتا منع تراکنش اقتصادی بر ایران را دنبال می‌کنند و همگی بر اقتصاد ایران تاثیر گذار هستند.



نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/4/3
زمان : 8:2 عصر
عکسهایی از کاخی که به اسم امام خمینی(ره) ساختهاند/
نظرات ()

روزگذشته جمعی از مدیران رسانه‌ها با حضور در حرم امام خمینی از پروژه ساخت و ساز حرم بازدید کردند و برای اولین بار عکس‌هایی از صحن‌های جدید حرم در فضای مجازی منتشر شد. تصاویری که گویای فاصله میان آرمان‌های خمینی کبیر و سازه‌های عظیمی و زیبایی است به اسم او ساخته شده است.

گروه سیاسی - رجانیوز: به گزارش تریبون مستضعفین در پی اعتراض مسیح مهاجری مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی به اشرافیت حاکم بر بارگاه امام خمینی روزگذشته جمعی از مدیران رسانه‌ها با حضور در حرم امام خمینی از پروژه ساخت و ساز حرم بازدید کردند و برای اولین بار عکس‌هایی از صحن‌های جدید حرم در فضای مجازی منتشر شد. مهاجری در یادداشتش نوشته بود:

«فقط کسانی که امام خمینی را از نزدیک دیده‌اند و با زندگی واقعی ایشان آشنائی دارند می‌توانند با مشاهده اینهمه تشریفات و زرق و برق ظاهری مربوط به حرم، به این نتیجه برسند که آنچه به بهانه تکریم امام در مجموعه حرم ساخته شده، با فرهنگ مورد نظر خود ایشان منطبق نیست.»


مروری بر خاطراتی از امام خمینی که درسایت‌های متعلق به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی هم موجود است می‌توان اصول حاکم بر تفکر و شیوه زندگی امام مستضعفین و کوخ نشینان را شناخت.

1- «زمانی که حضرت امام به جماران تشریف فرما شدند، آقای جمارانی علاقه داشتند که حسینیه از لحاظ ساختمانی و فرم عمومی اش تغییر یافته و به اصطلاح، محلی تمیز و مدِرن شود. یک روز حضرت امام (س) از طریق حاج سید احمد آقا پیغام دادند که از انجام این کار (تعمیر و تغییر ساختمان حسینیه) امتناع کنید، آقای جمارانی احساس کردند حاج احمد آقا در ادای پیغام حضرت امام (س) چندان مصِر نیست؛ و وقتی آقای جمارانی به کار تعمیر حسینیه ادامه داد، امام عصبانی شدند و پیغام دادند اگر می خواهید اینجا را تعمیر کنید، بگذارید برای وقتی که من از دنیا رفتم.» (پرتوی از خورشید ص 46)

2-حضرت امام در پی کسب اجازه از ایشان برای ساخت مصلی تهران در اراضی عباس آباد اینگونه می‌نویسند:

«با حفظ جهات شرعى در مورد زمین مذکور با پیشنهاد حجتى الاسلام، آقایان: خامنه‏ اى و هاشمى، موافقت مى شود. ان شاء اللَّه در کنار ساختن مصلاى تهران، در ساختن‏ بینش کفر ستیزى مسلمانان موفق باشید. ضمناً سادگى مصلا باید یادآور سادگى محل عبادت مسلمانان صدر اسلام باشد. و شدیداً از زرق و برق ساختمان هاى مساجد اسلام امریکایى جلوگیرى شود. خداوند تمامى دست‏ اندرکاران برپا کننده مساجد اللَّه را تأیید فرماید.»

تولیت آستان حضرت امام (ره) باید توضیحاتی را درباره ساخت‌وسازها بدهد و بگوید چگونه این سازه‌ها قرار است مردم را به یاد آرمان‌های امام بیندازد! و توضیح دهند اگر امام (ره) زنده بود، با چنین برج و بارویی چگونه برخورد می‌کرد همان امامی که به اعتراف دوست و دشمن دلش برای مستضعفین می‌تپید وقتی در کشورمان حدود 6 میلیون نفر هستند که می‌خواهند اما نمی‌توانند کار کنند، آدم‌هایی که کهولت سن یا بیماری توان‌شان را گرفته و همه نگاه‌شان به کمک‌های دولت است. کمیته امداد و بهزیستی از این افراد حمایت می‌کنند اما با مستمری‌های ماهانه‌ای که در بیشترین حالت به 100هزار تومان در‌ ماه هم نمی‌رسد نمی‌توان از پس «بخور و نمیر» زندگی در روزگار نان سنگک 1200تومانی برآمد.

این افراد از چند مسیر مشخص ممکن است دریافتی داشته باشند. یارانه‌ای که سهم همه مردم است، کمک‌ها متفرقه مردمی و صندوق‌های حمایتی بخش غیردولتی که گاهی هست و گاهی نیست و دست آخر هم مستمری ماهانه. در کمیته امداد به هر مدد‌جوی تحت‌پوشش ماهانه 53هزار تومان داده می‌شود. اگر 2نفر و خانواده باشند 60هزار تومان، اگر 3نفر باشند 71هزار تومان و اگر 4نفر باشند ماهانه 82هزار تومان می‌گیرند. تعداد اعضای خانواده 5نفر که باشد ماهی 100هزار تومان دریافت خواهند کرد و برای افراد بیشتر از 5نفر هیچ کمکی پرداخت نمی‌شود. در بهزیستی نیز رقم‌ها دقیقا به همین اندازه است. به این ترتیب اگر یک خانواده 4نفره شامل یک سرپرست معلول، یک همسر بیمار و 2نوجوان در حال تحصیل داشته باشیم، باید با 82هزار تومان ماهانه‌ای که از کمیته امداد یا بهزیستی می‌گیرند چرخ زندگی‌شان را بچرخانند.



jamaran

مروری کوتاه بر برخی سخنان امام خمینی در باب مستضعفین و محرومین بیانگر نسبت سازندگان حرم با آرمان‌های خمینی کبیر است.

«شما این انقلاب را به ثمر رساندید و گروههایى که در سرتاسر این کشور این انقلاب را به ثمر رساندند، همان زن و مرد محروم [بودند] و همانهایى که مستضعف هستند و کاخ‏نشین‌ها آنها را استضعاف مى‌‏کنند و اینها ثابت کردند که کاخ‌‏نشین‌ها هستند که ضعیفند و پوسیده‌‏اند و براى این ملت هیچ کارى نکرده‏‌اند و نخواهند کرد » (صحیفه امام، ج‏14، ص: 261)

«تنها آنهایى تا آخر خط با ما هستند که درد فقر و محرومیت و استضعاف را چشیده باشند. فقرا و متدینین بى‏بضاعت گردانندگان و برپادارندگان واقعى انقلابها هستند. ما باید تمام تلاشمان را بنماییم تا به هر صورتى که ممکن است خط اصولى دفاع از مستضعفین را حفظ کنیم‏… ما براى احقاق حقوق فقرا در جوامع بشرى تا آخرین قطره خون دفاع خواهیم کرد.» (صحیفه امام، ج‏21، ص: 86 و 87)

«بار سنگین انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی بر دوش قشر مستضعف است و همین گروه هستند که در جبهه و پشت جبهه فداکاری می کنند و نه طبقات بالا: «شما باید توجهتان به این توده‏‌هاى مستضعفى که با زحمت خودشان و رنج خودشان الآن در جبهه‌‏ها مشغول فداکارى هستند که خداوند تأییدشان کند و در پشت جبهه هم مشغول فداکارى هستند و مستضعف‏اند، آن بالاها اینها را ضعیف مى‌‏شمارند و مى‏‌شمردند… برای اینها کار کنید.» (صحیفه امام، ج ‏15، ص: 75)

«با توجه به اینکه بار سنگین انقلاب بر دوش قشر مستضعف است… وظیفه داریم فعالیت و توجه را به نواحى محروم، خصوصاً جنوب شهر، که در رژیم گذشته توجهى به آنها نشده، معطوف کنیم.» (صحیفه امام، ج‏15، ص: 273)

«خدا نیاورد آن روزى را که سیاست ما و سیاست مسئولین کشور ما پشت کردن به دفاع از محرومین و رو آوردن به حمایت از سرمایه دارها گردد و اغنیا و ثروتمندان از اعتبار و عنایت بیشترى برخوردار شوند. معاذ اللَّه که این با سیره و روش انبیا و امیر المؤمنین و ائمه معصومین- علیهم السلام- سازگار نیست.» (صحیفه امام، ج‏20، ص: 341)

 تصاویر زیر مربوط به حرم امام خمینی (ره) است که سایت جماران متعلق به موسسه تنظیم و نشر آثار امام منتشر کرده است.

 

 

 

 

 




نویسنده : لبیک
تاریخ : چهارشنبه 94/3/6
زمان : 10:52 صبح




.:: This Template By : Theme-Designer.Com ::.

Reba.ir

کد بارشی


رفتـــ 25
تحلیل آمار سایت و وبلاگ